Fantasmagoria: Το 1ο Φεστιβάλ Φαντασίας στη Θεσσαλονίκη

Το Fantasmagoria ήρθε και θα μείνει.
Λιγότερες από 20 μέρες έμειναν για το διήμερο φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Καντζιού & Μανώλης Σιμιτσάκης

Το Φεστιβάλ Φανταστικού Fantasmagoria αποτελεί έναν πυρήνα έκφρασης όπου όλοι μπορούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη λειτουργία της Φαντασίας στην τέχνη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, με επίκεντρο τη Λογοτεχνία του Φανταστικού.

To Frapress.gr, ως χορηγός επικοινωνίας, θα είναι εκεί για να καλύψει και τις 2 ημέρες του φεστιβάλ!

Ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα υπόλοιπα όντα χάρη στην ικανότητα να συνθέσει την εξής ερώτηση:

Τι θα γινόταν αν;

Αυτή ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί η έννοια της φαντασίας και να απλωθούν στο πλαίσιο του νου ανύπαρκτα σενάρια, μέχρι που ο άνθρωπος τα πραγμάτωσε και ξεχώρισε, επιβίωσε και εξελίχθηκε χάρη στη δύναμη αυτή.

Εάν η τέχνη δεν ορίζεται από τη φαντασία, τότε από τι;

Ειδικά στην εποχή μας, η καλλιτεχνική έκφραση της φαντασίας προσφέρει μια ουσιαστική και ευνοϊκή διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας και της οικονομικής κρίσης. Κάθε είδους πολιτιστικός θεσμός, ανανεώνει με μια νότα χαράς κι αισιοδοξίας την κοινωνία και τη ζωή, καθώς προάγει την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Κάπως έτσι μετά από δύο συνεχόμενα επιτυχημένα Φantasticon που διεξήχθησαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, έρχεται το 1ο αντίστοιχο φεστιβάλ φαντασίας στην Θεσσαλονίκη. To Fantasmagoria δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άποψη ποικιλίας εκθετών, ομιλιών, events και workshops από αντίστοιχα φεστιβάλ μιας και όλοι οι λάτρεις των φανταστικών κόσμων και της φανταστικής λογοτεχνίας επιστρατευτήκαμε για να γεμίσει η εκδήλωση με το κέφι και την τρέλα μας για αυτό που κάνουμε.

Πρωτεργάτες αυτού το εγχειρήματος είναι ο Γιώργος Δάμτσιος, ο Μάριος Δημητριάδης, η Ευαγγελία Παπανίκου και Ευλαμπία Τσιρέλη. Βάλθηκαν να μεταφέρουν λίγη από τη μαγεία των κόσμων που κρύβονται πίσω από το πέπλο της συνείδησης πιο βόρεια. Άλλωστε, η Λογοτεχνία του Φανταστικού αποτελεί -κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα- ένα δυνατό ξεχωριστό είδος λογοτεχνίας με σπουδαίους εκφραστές και σταδιακά αυξανόμενη απήχηση στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια η λογοτεχνία του φανταστικού ανθεί και στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας πληθώρα νέων συγγραφέων που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο σύμφωνα με το site του φεστιβάλ.

Το Fantasmagoria θα διεξαχθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στις 1-2 Απριλίου και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του θα το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: Fantasy Fest – Program

fantasmagoria

Παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε μεγάλους συγγραφείς, ομιλίες ακαδημαϊκών, διάθεση προϊόντων και βιβλίων στον εκθεσιακό χώρο, παράλληλες δράσεις, cosplay, stand up comedy, θέατρο, επιτραπέζια παιχνίδια, κόμιξ, μουσική, εργαστήρια μουσικών οργάνων και συγγραφής, κινηματογράφος, δημιουργική αποκατάσταση και μεταποίηση επίπλων, καλλιτεχνικές δημιουργίες και εκδηλώσεις για παιδιά, και τόσα άλλα θεάματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις i-write.gr συμπράττουν για ένα εγχείρημα που ευχόμαστε να γίνει θεσμός. Αν αγαπάτε τα μυθικά πλάσματα, τους απόκοσμους χαρακτήρες, τις επικές μάχες, τα παραμύθια για μικρούς αλλά και για μεγάλους, δεν έχετε παρά να έρθετε στο Fantasmagoria.

Οι Εκδόσεις Anima, η Σερίνθια και η Κωνσταντίνα Καντζιού θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν την Κυριακή 2 Απρίλη στις 11.00 το βιβλίο “Η κοιλάδα” της Αντιγόνης Σιώμου από τις Εκδόσεις Πατάκη και το μεσημέρι της ίδιας μέρας στις 15.00 μαζί με τη συγγραφέα Λένα Κικίδου να αναλύσουν τη γυναικεία παρουσίαση στο χώρο του φανταστικού σε μια περιεκτική ομιλία με θέμα “Γυναίκες συγγραφείς στον χώρο του φανταστικού”

Συνοψίζοντας λοιπόν:

Που;
Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Πότε;
1-2 Απριλίου 2017

Τι θα δω; 
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Σεμινάρια
Παιδικές εκδηλώσεις
Ομιλίες
Cosplay
Επιτραπέζια Φαντασίας
Βιβλία Φαντασίας
Διαδραστικά events
& πολλές εκπλήξεις!

Ημέρες και ώρες
1 Απριλίου 2017 (12.00 – 22.00)
2 Απριλίου 2017 (11.00 – 22.00)

Οργανωτική Ομάδα
Γιώργος Δάμτσιος, Μάριος Δημητριάδης, Ευαγγελία Παπανίκου & Ευλαμπία Τσιρέλη
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Νικόλαος Κουμαρτζής

Με την υποστήριξη
Δήμος Θεσσαλονίκης

Χώρος
Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Website
http://fantasyfest.gr/

Επικοινωνία
τ. 2311 27 28 03 (Θεσσαλονίκη)
τ. 21 10 12 6900 (Αθήνα)
e. fantasmagoriafest@gmail.com

Σχόλια