Break Free: Η συμμαχία που καλεί τον καθένα από εμάς να σπάσει τα δεσμά του από κάθε καταπίεση, ενώ βοηθάει παράλληλα και τον πλανήτη να κάνει το ίδιο!

“I want to break free” τραγουδούσε ο Freddie Mercury μαζί με τους Queen, σε ένα τραγούδι που όλοι θυμόμαστε.

Περίπου 35 χρόνια μετά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό αναλογιζόμενοι αυτήν την έκφραση, του να κάνουμε μια αλλαγή και να σπάσουμε τα δεσμά μας. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

Εμένα προσωπικά, εκτός από τον Freddie, η έκφραση “Break Free”,μου φέρνει στο μυαλό πλέον και μια συμμαχία, ή καλύτερα μια πρωτοβουλία, που μας καλεί όλους να «σπάσουμε τα δεσμά μας», ενώ παράλληλα βοηθάμε και τον πλανήτη να κάνει το ίδιο.

Ο λόγος για την συμμαχία με το όνομα Break Free, όπου για πρώτη φορά πέρσι, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, έχει ως στόχο να περάσει ένα ηχηρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό μήνυμα.

Τι ακριβώς είναι η συμμαχία Break Free ;

Το Break Free αποτελεί από πέρσι μια παγκόσμια πρωτοβουλία δράσεων και ειρηνικής διαμαρτυρίας, ενάντια στα ορυκτά καύσιμα,τις κλιματικές αλλαγές, καθώς και στην κοινωνικό-πολιτική καταπίεση.

Πέρσι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή 20 χώρες, ενώ φέτος συμμετέχουν 35, μαζί και η Ελλάδα. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι επιζητούν την αλλαγή.

Φέτος στην χώρα μας, λοιπόν, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λαμβάνουν χώρα διάφορες δράσεις στα πλαίσια του Break Free από τις 12 έως και τις 31 Μαρτίου, με αποκορύφωση τον «πολύχρωμο περίπατο» την Κυριακή 26 Μαρτίου, ξεκινώντας από το Θησείο και καταλήγοντας στο Ζάππειο.

Οι αξίες του Break Free, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν και τα αιτήματα αυτής της προσπάθειας είναι απλές: Βιώσιμο μέλλον για όλους, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικότητα. Από κει και πέρα, ο κάθε ένας καλείται να εκφράσει ξεχωριστά αυτό που τον καταπιέζει και τον εμποδίζει να “σπάσει τα δεσμά του”.

Υπάρχει, μάλιστα και μια πλατφόρμα, όπου μπορείς να μοιραστείς την προσωπική σου ιστορία ανώνυμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην χώρα μας, στην πρωτοβουλία αυτή βοηθάνε πάνω από 30 οργανώσεις και κοινότητες.

Είχαμε την ευκαρία να μιλήσουμε με κάποιες από αυτές, και να μας πουν τι σημαίνει για αυτούς το Break Free, καθώς και οι αξίες που η συμμαχία αυτή πρεσβεύει.

Η συμμαχία αυτή ασχολείται σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές διεκδικήσεις, και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πως μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο;

Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί μόνο εφόσον αντιληφθούμε πόσο στενά συνυφασμένη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη με το περιβάλλον. Όταν το περιβάλλον υποβαθμίζεται, καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα δικαιώματα στη ζωή και την υγεία.

(Διονύσης Αρβανιτάκης, εκ μέρους της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ)

Τι σημαίνει η συμμαχία break free για την οργάνωση σας;

Kαθημερινά προσπαθούμε να έχουν όλες οι κοινωφελείς δομές τα φάρμακα που χρειάζονται. Με την υποστήριξη και την άμεση δράση του καθενός σπάμε τα δεσμά από την κοινωνική ανισότητα στην πρόσβαση στα φάρμακα. Συμμετέχουμε στη συμμαχία των 47+ οργανώσεων, γιατί όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη ζωή μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη διαφορετικότητα και στην ισότιμη πρόσβαση σε βασικά αγαθά.
(Θανάσης Βράτιμος, εκ μέρους της ομάδα του GIVMED, του δικτύου αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωφελών δομών.)

Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις και πολιτική καταπίεση εν έτει 2017; Τι έχει πάει στραβά;

Οι κοινωνικές διακρίσεις και πολιτική καταπίεση το 2017, είναι 2 φαινόμενα συνυφασμένα με την ποιότητα των θεσμών και τα συστήματα τυπικής εκπαίδευσης. Οι θεσμοί και η εκπαίδευση είναι οικονομοκεντρικοί και δεν εστιάζουν στον άνθρωπο, δίνεται βάση στο ποσοτικό αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία. Ειδικότερα τώρα το 2017, μια εποχή ευτελισμού κλασσικών αξιών, η κυνικότητα βαφτίζεται ρεαλισμός και η αλληλεγγύη βαφτίζεται ονειροπόληση. Είμαστε ονειροπόλοι λοιπόν!
(εκ μέρους της οργάνωσης νέων Generation 2.0 red, που μάχεται για τα δικαιώματα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων)

Γιατί πρέπει να συνεργάζονται οι οργανώσεις σήμερα?

Οι απειλές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας όλο αυξάνονται. Κάθε χρόνο γίνονται πιο περίπλοκα και πιο μεγάλα. Σε αυτή τη περίοδο πολλές οργανώσεις, κινήματα και φορείς παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον, συχνά μόνοι μας, με τις μεθόδους που ξέραμε από παλιά ή προσπαθούμε να μάθουμε μόνοι μας. Αλλά αν δεις τριγύρω υπάρχει τόση γνώση και εμπειρία εκεί πέρα, την οποία θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί σου ακόμα και οι φορείς με τους οποίους βρίσκεσαι στην ίδια γειτονιά. Μέσα στην καθημερινότητά μας δεν το παρατηρούμε, ή συχνά δεν σκεφτόμαστε καν ότι μπορεί να υπάρχει συνεργασία με κάποιον φορέα που ασχολείται με διαφορετική θεματική από σένα.

Μπορεί όμως, είναι εφικτό, είναι χρήσιμο και αυτή τη περίοδο είναι αναγκαίο! Ναι, θα μπορούσαμε να φέρουμε αλλαγή και μόνοι μας, αλλά πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά? Για αυτό, κατά την άποψή μου, η συνεργασία και η στήριξη μεταξύ των φορέων αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη περίοδο! Ας βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν, που είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που μας χωρίζουν!

Γιατί είναι σημαντική η απελευθέρωση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα?

Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα. Ορυκτά καύσιμα είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφονται για να δημιουργηθούν ορυχεία τα οποία πολύ συχνά καταστρέφουν σπίτια και ολόκληρα χωριά. Η καύση τους απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφάτε από τους ωκεανούς με αποτέλεσμα να τους κάνει πιο όξινους, καταστρέφοντας πολλά θαλάσσια είδη.

Η επιπτώσεις από την καύση τους μόνο στην Ελλάδα ευθύνεται για 550 πρόωρους θανάτους ετησίως και προκαλεί οικονομική ζημιά ύψους 1.5 δις ευρώ. Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι αμέτρητα, και τα οφέλη μηδενικά, την εποχή που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ήδη πιο φθηνά και η τεχνολογία τους αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η εποχή των ορυκτών καυσίμων τελειώνει, και όσοι δεν το πίστευαν θα πρέπει να το αποδεχθούν. Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον, αλλά η στροφή σε αυτά πρέπει να γίνει πιο γρήγορα και πιο άμεσα!

Διαβάστε περισσότερα για τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική αλλαγή εδώ.

(Denys Tsutsayev, εκ μέρους του ελληνικού γραφείου της Greenpeace)

Αν θέλεις λοιπόν και εσύ να συμμετάσχεις στον “πολύχρομο περίπατο”, πάρε τους φίλους σου/τα παιδάκια σου/ όποιον θέλεις (ή και μόνος σου) και έλα στο Θησείο την Κυριακή, στις 11 το πρωί!

Περισσότερες πληροφορίες για το event εδώ.

Η συμμαχία αποτελείται από τους εξής φορείς:

Αλληλεγγύη-SolidarityNow, ActionAid Ελλάς, ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Colour Youth, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Κοινότητα Μπαγκλαντές, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Fair Trade Hellas, Generation 2.0, Greenpeace, Καλλιστώ, Kλίμακα, Κλίμαξ Plus, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, Κοινότητα Κονγκό, MEDASSET,  ΜΕΤΑδραση, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Oργάνωση ΓΗ, Πακιστανο – Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, Passivistas, Περιοδικό δρόμου Σχεδία, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών – Lalibela, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, WWF Ελλάς.

 

Σχόλια