Aγαπημένες ταινίες που δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και έπειτα στην ενηλικίωση.

Στα αγγλικά υπάρχει όρος για το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Στη λογοτεχνία έχει επινοηθεί λογοτεχνικό είδος που πραγματεύεται αυτή την κατάσταση. Coming of age. Bildungsroman. Όπως και να επιλέξουμε να αναφερθούμε σε αυτό. Tο πέρασμα από την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας στην πιο σκοτεινή εφηβεία και έπειτα στην ακόμη πιο ζοφερή ενηλικίωση είναι ένα αγαπημένο θέμα. Και δε θα μπορούσε παρά να αποτελέσει μεγάλη έμπνευση και να ασκήσει μεγάλη επιρροή και στην έβδομη τέχνη.

Υπάρχουν δεκάδες ταινίες, που ασχολούνται με το αυτό το μοτίβο και η υπόθεση τους χτίζεται γύρω από αυτό: πως είναι να μεγαλώνεις. Εμείς επιλέξαμε να σας προτείνουμε δέκα αγαπημένες ταινίες που “παίζουν” με το θέμα της εφηβείας και της ενηλικίωσης.

1. THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER   (ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ)

Ο Τσάρλι ποτέ δεν υπήρξε δημοφιλής τύπος. Tα μαθητικά του χρόνια κύλησαν υποτονικά και σημαδεύτηκαν από την αυτοκτονία του καλύτερου του φίλου. Όταν πηγαίνει στο Λύκειο και γνωρίζει τον Πάτρικ και τη Σαμ, που είναι ετεροθαλή αδέρφια, η ζωή του αλλάζει. Aρχίζει να κοινωνικοποιείται και βγαίνει από το καβούκι του.

Όλα τα συναισθήματα είναι πρωτόγνωρα: αισθάνεται ότι ανήκει κάπου για πρώτη φορά, βιώνει το πρώτο του ερωτικό σκίρτημα… Yπάρχει, όμως κάτι από το παρελθόν του, που επισκιάζει αυτή την ευτυχία.

Μία υπέροχη ταινία με καλό κάστινγκ, ωραίες μουσικές και βαθύτερα νοήματα. Πρόκειται για μία καλή μεταφορά βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Και φυσικά μία φράση, που προφέρεται μες την ταινία και αποτυπώνεται στο μυαλό του θεατή “We are infinite”.

2. REALITY BITES (ΝΕΟΙ, ΩΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ)

Την αγαπώ αυτή την ταινία και δε μπορούσα να την παραλείψω από το αφιέρωμα. Καταρχήν, παίζει ο Ethan Hawke και η Wynona Ryder. Κατά δεύτερον, είναι ταινία 90s γυρισμένη το 1994.

Η ιστορία είναι απλή και ευχάριστη! Δύο κολλητές μετακομίζουν μαζί και έχοντας ξεμπερδέψει με τα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά τους καθήκοντα προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους, να βρουν δουλειά και τα σχετικά.

Σίγουρα η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται και πολύ στους νέους του σήμερα. Οι προβληματισμοί, ωστόσο παραμένουν οι ίδιοι και αυτό είναι μάλλον το στοιχείο, που κάνει την ταινία ενδιαφέρουσα. Δείχνει δύο κοπέλες και τον περίγυρο τους να είναι στα χαμένα και να ψάχνουν τρόπους να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Highlight: Tο πλατωνικό ειδύλλιο ανάμεσα σε Ethan Hawke και Wynona Ryder και τα πλάνα που τραβάει ο χαρακτήρας της Wynona στην προσπάθεια της να συνθέσει ένα ντοκιμαντέρ με την παρέα της.

3. MOONLIGHT

Κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας φέτος και όχι άδικα. Πρόκειται για μία πολύ αξιόλογη coming of age ταινία, που συνθέτει το πορτραίτο του Κέβιν σε τρία στάδια της ζωής του: την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Ο Κέβιν μεγαλώνει σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά στο Μαϊάμι  και είναι Αφρό-Αμερικάνος. Το βασικό ερώτημα ,που θίγει η ταινία είναι το εξής: πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει κανείς από το πεπρωμένο του; Τα ερεθίσματα που δέχεται ο Κέβιν δεν είναι και τα καλύτερα. Δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με άλλα παιδιά και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα μίας αδιάφορης και τοξικομανούς μητέρας.

Κάπως, έτσι η αναζήτηση της ταυτότητας του γίνεται ένα δύσκολο και επίπονο έργο. Υπέροχη ταινία, που τολμάει να θίξει ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και παρουσιάζει μία ιστορία που μάλλον δεν απέχει και τόσο από την πραγματικότητα.

4. JUΝΟ

Θα χαρακτήριζα το Juno ως η πιο fun ταινία αλλά νομίζω ότι αξίζει να συμπεριληφθεί στη λίστα γιατί είναι ευχάριστη, έχει χιούμορ και δείχνει το πως είναι να μεγαλώνει κανείς μάλλον..απότομα.

H Juno είναι μία έφηβη, που μένει έγκυος από τον φίλο της  και αποφασίζει να κρατήσει το παιδί και να το δώσει για υιοθεσία. Η Ellen Page είναι φανταστική στο ρόλο της εγκύου έφηβης, που είναι ταυτόχρονα και αγοροκόριτσο. Ταυτόχρονα, ο Michael Cera έρχεται να συμπληρώσει στο ρόλο του αδέξιου φίλου, που δε ξέρει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το Juno είναι καλή κωμωδία με ωραίες ατάκες, ευφάνταστους διαλόγους και η ιστορία είναι δοσμένη με αρκετό χιούμορ. Είναι σίγουρα coming of age ταινία, γιατί μία random εγκυμοσύνη στην εφηβεία είναι ένα από αυτά τα συμβάντα, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός ανθρώπου!

5. DEAD POETS SOCIETY (O KΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ)

Οldie but goodie. Ίσως η καλύτερη coming of age ταινία όλων των εποχών. Ο  John Κeating είναι ο καθηγητής που όλοι θα επιθυμούσαμε να έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή στα μαθητικά μας χρόνια.

Ο Robin Williams ενσάρκωσε τρομερά τον ιδεαλιστή καθηγητή αγγλικών, που δίδασκε στους μαθητές του Witman. Τους έμαθε να κυνηγούν τα όνειρά τους τη δεκαετία του 50, στη συντηρητική ακαδημία Welton.

Ταινία-σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου και αξίζει να συμπεριληφθεί στις ταινίες για το πως είναι να μεγαλώνεις, γιατί ο John Keating έχει πραγματικά αναχθεί σε σύμβολο εκπαιδευτικού-καθοδηγητή! Πρόκειται πραγματικά για μία εμβληματική προσωπικότητα, που διαλέγει αντισυμβατικές μεθόδους διδασκαλίας. Εστιάζει στον άνθρωπο και όχι στη στείρα μετάδοση γνώσεων.

Σίγουρα η γνωριμία με ένα τέτοιο χαρακτήρα στην ευαίσθητη ηλικία, που κάποιος “πλάθει” χαρακτήρα δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί μία δυνατή εμπειρία, που δυνητικά μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.

6.  THE ΒΟΟΚ ΤΗΙΕF (Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ)

Σε αυτή την ταινία, παρακολουθούμε το πως είναι να μεγαλώνει κανείς κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου σε μία αποδεκατισμένη Γερμανία.

Η Liesel διαμένει με ένα μεσήλικο ζευγάρι, που δεν είναι οι βιολογικοί γονείς της. Κάνει την επανάσταση της διαβάζοντας κρυφά βιβλία στο υπόγειο του σπιτιού και μοιράζοντας τα σε άλλους.

Η προσέγγιση του να μεγαλώνεις γίνεται κάτω από ένα πιο σκληρό πρίσμα, αυτό του πολέμου. Κατά την διάρκεια ενός πολέμου οι ευκαιρίες είναι λιγότερες και η ζωή πιο σκληρή. Το μικρό κορίτσι, όμως καταφέρνει και πλάθει ένα μικρό παράδεισο μέσα στην κόλαση και την βαρβαρότητα του πολέμου και τα βιβλία τελικά της σώζουν τη ζωή.

Καλογυρισμένη ταινία με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως ο Joffrey Rush και η Emily Watson.

7. RUSHMORE (Ο AΡΧΑΡΙΟΣ)

Eίναι μία από τις πρώιμες ταινίες του Wes Anderson, αλλά δε θα μπορούσε να παραληφθεί από τη λίστα γιατί καταπιάνεται με το θέμα της εφηβείας και έμμεσα  με το θέμα του πως είναι να μεγαλώνεις.

Δύο άντρες, που απέχουν ηλικιακά (και όχι μόνο) αναπτύσσουν μία φιλία: πρόκειται για ένα πλούσιο μεγιστάνα (βλέπε Bill Murray) και ένα 15χρονο μαθητή της ακαδημίας Rushmore. Όλα βαίνουν καλώς  μέχρι που ερωτεύονται την ίδια γυναίκα-δασκάλα. 

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στο κινηματογραφικό σύμπαν του Anderson είναι το πως στήνει χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες του πάντα έχουν μία παιδικότητα και δε συμβαδίζουν με την ηλικία τους. Ο 15χρονος μαθητής ας πούμε που είναι πολύ δραστήριος σε εξωσχολικά πλαίσια, αλλά πατώνει στις εξετάσεις αποτελεί ένα εύλογο δείγμα του τι έχει να σου προσφέρει ο Anderson.

8. GHOST WORLD (ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ)

Βασίζεται σε κόμικ και είναι ταινία με φοβερές ερμηνείες (Steve Buscemi, Τhora Birch και Scarlett Johansson).

Δύο έφηβες πλήττουν αφόρητα και δε βλέπουν την ώρα να μεγαλώσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Η ώρα της αποφοίτησης φτάνει, αλλά τα τρελά τους όνειρα δεν πραγματοποιούνται άμεσα. Και ενώ η μία προσπαθεί να κάνει μία ομαλή μετάβαση στον κόσμο των ενηλίκων, η άλλη αρνείται πεισματικά να μεγαλώσει. Όταν, μάλιστα γνωρίζει ένα περίεργο τύπο, που συλλέγει βινύλια και είναι αρκετά μεγαλύτερος της, τα πράγματα μπερδεύονται.

Περίεργη ταινία, αλλά με την καλή έννοια. Περιλαμβάνει χαρακτήρες, που δυσκολεύονται να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ηλικίας τους. Στο τέλος, βέβαια όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει…να μεγαλώσουν.

9. ΤΗΕ GRADUATE (O ΠΡΩΤΑΡΗΣ)

Άλλη μία ταινία, που δε θα μπορούσε να απουσιάζει από ένα τέτοιο αφιέρωμα. Ακόμη και να μην είχατε την τύχη να τη δείτε, σίγουρα έχετε ακούσει το τραγούδι “Μrs Robinson” η κλασική ιστορία της μεγάλης κυρίας που σαγηνεύει ένα νεαρό. Ακριβώς, αυτή η ιστορία είναι η πλοκή της ταινίας!

Ο Dustin Hoffman στο ρόλο του νεαρού που παρασύρεται ερωτικά από την οικογενειακή τους φίλη Mrs Robinson και μυείται στα μυστικά του έρωτα. Tο τέλος είναι λίγο ανατρεπτικό, γιατί ο κεντρικός χαρακτήρας ερωτεύεται μία κοπέλα κοντά στα μέτρα του. Bέβαια, η κυρία Robinson δεν είναι καθόλου εντάξει με αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων!

Προσωπικά, τη θεωρώ καλή ταινία και παρά το γεγονός ότι γυρίστηκε το 1967, βλέπεται άνετα.

10. ΒΟΥΗΟΟD (MEΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ)

Αποφάσισα να κλείσω με την πιο σημαντική coming of age ταινία όλων των εποχών, που παρουσιάζει ρεαλιστικότατα το πως είναι να μεγαλώνει κάποιος.

Γυρίστηκε μέσα σε μία περίοδο δώδεκα χρόνων και ο σκηνοθέτης Richard Linklater δεν είχε κατασταλάξει στο πως θα έληγε η ταινία. Στην ουσία, η πλοκή και το σενάριο αναπτύχθηκαν, ενώ έκανε λήψεις μέσα σε αυτά τα δώδεκα χρόνια!

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο νεαρός Εllar Coltrane, που πραγματικά τον παρακολουθούμε να μεγαλώνει και παίζουν επίσης σημαντικοί ηθοποιοί όπως o Εthan Hawke, Patricia Arquette καθώς και η κόρη του σκηνοθέτη Lorelei Linklater.

Aυτή η ταινία αξίζει, γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά projects της δεκαετίας. Φυσικά και έκανε τρομερή αίσθηση, όταν πρωτοβγήκε στις αίθουσες. Το πιο σημαντικό, όμως δεν είναι η πρωτότυπη πλοκή, αλλά το γεγονός ότι ο θεατής παρακολουθεί μία ομάδα ηθοποιών να αλλάζει στο χρόνο!

Σχόλια