Ποιο είναι το επίπεδο της συναισθηματικής νοημοσύνης σας?

Επιμέλεια: Ελευθερία Μαρίνου

Αρχικά ας την ορίσουμε. Ο δείκτης της συναισθηματικής νοημοσύνης καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και των άλλων. Αυτή η διαχείριση, επομένως, καθορίζει την ευτυχία και την επιτυχία στην ζωή μας.

Τι χαρακτηριστικά έχουν όμως οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης; Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκόλμαν, ψυχολόγο και συγγραφέα, είναι δεκατρία και θα τα ορίσουμε ευθύς αμέσως!

1.Τους γοητεύει το μυστήριο για το άγνωστο περιβάλλον τους

Η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του, ευθύνεται για αυτή την ανάγκη και είναι η κινητήρια δύναμη να τους ωθήσει να γνωρίσουν ανθρώπους.

2.Έχουν ηγετικές ικανότητες

Αυτές οι ικανότητες προσδιορίζονται από φιλοδοξία προς την επιτυχία, ταλέντα και ενδιαφέροντα, ηθική ως προς το έργο που παράγουν, απαιτήσεις ως προς την προσπάθεια και το αποτέλεσμα.

3.Γνώση των δυνατών και αδύνατων σημείων τους

Έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση γιατί γνωρίζουν πως ακριβώς να εντοπίζουν τις αδυναμίες και να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά σε συνδυασμό με τις δυνατότητες τους, πάντα για το δικό τους καλό.

4.Ξέρουν πού και πώς να εστιάζουν την προσοχή τους

Έχουν την δυνατότητα να εστιάζουν χωρίς να αποπροσανατολίζονται από το έργο τους προκειμένου να πετύχουν όλα όσα στοχεύουν.

5.Εντοπίζουν την ρίζα σε ότι τους ενοχλεί

Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μέσα στην μέρα είναι αρκετές, όμως, τις περισσότερες στιγμές δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι μας προκαλεί χαρά και τι θλίψη. Οι συναισθηματικοί άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να βρίσκουν την ρίζα για όλα όσα τους συμβαίνουν.

6.Έχουν καλές διαπροσωπικές σχέσεις

Η επαφή με το περιβάλλον τους χαρακτηρίζεται από ποιότητα και δημιουργική επαφή.

7.Πρωταρχικό μέλημα τους οι καλοί τρόποι με αληθινό ενδιαφέρον

Η συναισθηματική νοημοσύνη, πέραν των άλλων, περιλαμβάνει την ανάγκη για μια σωστή ηθική ταυτότητα κατά την οποία τα άτομα επιδιώκουν να ”καθρεφτίζονται στο περιβάλλον τους” θετικά.

8.Προσφέρουν την βοήθεια τους ανιδιοτελώς

Η ανάγκη να βοηθήσουν τους άλλους, όταν το χρειάζονται, αποτελεί πηγαία προσφορά, σαν παράδειγμα η βοήθεια που δίνει εγκάρδια κάποιος να βοηθήσει μια ηλικιωμένη κυρία να περάσει έναν δρόμο.

Συναισθηματικη νοημοσυνη: Πιο σημαντικη απ’ το IQ;

9.Ξέρουν να διαβάζουν τις εκφράσεις του προσώπου

Ικανότητα και μάλιστα μεγάλη αποτελεί η κατανόηση για το τι συμβαίνει σε κάποιον με μια μόνο έκφραση του προσώπου, με ένα βλέμμα ή με μια γκριμάτσα, χωρίς λόγια και περιγραφές.

10.Υψηλή κριτική ικανότητα

Μπορούν να διακρίνουν και να ξεχωρίζουν την ποιότητα των ανθρώπων και ενίοτε να απορρίπτουν ότι δεν τους ταιριάζει.

11.Βασίζονται στο ένστικτο τους

Η διαίσθηση τους, σχεδόν πάντα, επιβεβαιώνει όλα όσα εν τέλει κάνουν διαπιστώνοντας πως έπραξαν ορθώς. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πίστη στην εσωτερική δύναμη που τους παρακινεί και δεν την αγνοούν.

12.Ενεργούν με την βούληση τους

Φιλοδοξία, ενεργητικότητα και πίστη είναι μερικά ακόμα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλό EQ, ειδικά όταν τα πράγματα έρχονται αλλιώς από αυτά που προσδοκούσαν.

13.Λένε ΌΧΙ

Όχι σε καταστάσεις που δεν τους εκφράζουν με την βοήθεια της πειθαρχίας και της αυτοσυγκράτησης, σε καταστάσεις που χρειάζονται έλεγχο. Η ψυχραιμία και η σωστή διαχείριση είναι πλεονέκτημα δικό τους και σίγουρα δεν θα μπορέσεις εύκολα να τους μεταπείσεις.

Εσύ πόσα από τα παραπάνω έχεις;

Σχόλια