Ο ξεχωριστός Κούεντιν Ταραντίνο σβήνει 54 κεράκια σήμερα  και εμείς θυμόμαστε δέκα λόγους για τους οποίους τον αγαπάμε.

Ο Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο γεννημένος το Μάρτη του 1963 δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ευφυής, ταλαντούχος, ανατρεπτικός κατόρθωσε να καθιερωθεί ως ένας σπουδαίος σκηνοθέτης στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας ήδη απο τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Γιατί;

“Όταν με ρωτούν αν πήγα σε σχολή κινηματογράφου, τους απαντώ όχι, πήγα στις ταινίες”.

“Επειδή αν αγαπάς αρκετά τις ταινίες μπορείς να δημιουργήσεις και εσύ μια καλή ταινία”.

Ο Ταραντίνο ήταν ένα άτακτο παιδί, ένα ανήσυχο πνεύμα. Παράτησε το σχολείο στα 15 γιατί απλά βαριόταν.Κάτι με σταμάτησε στο σχολείο. Ό,τι δεν με ενδιαφέρει δεν μπορώ να προσποιηθώ”Πήγε σε σχολή υποκριτικής δηλώνοντας ότι είναι 16 αντί για 15 αλλά έφυγε δύο χρόνια αργότερα καθώς η πλήξη του είχε χτυπήσει ξανά την πόρτα.

Η πρώτη επαφή με το χώρο του σινεμά έγινε όταν δούλεψε για αρκετό διάστημα σε ένα βίντεο κλαμπ. Εκεί άρχισε να ανακαλύπτει τη μαγεία του κινηματογράφου που έμμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής του. Ο ίδιος συζητούσε με τους πελάτες, παρακολουθούσε ταινίες που έβλεπαν οι περισσότεροι ενώ δεν άργησε να προτείνει και τις δικές του αγαπημένες. Κάπως έτσι άνοιξε την πόρτα στην μεγάλη οθόνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 κάνει το πρώτο βήμα, γνωρίζοντας   τον Λόρενς Μπέντερ, ο οποίος θα τον παρακινήσει να γράψει το πρώτο του σενάριο. Το “My best friend’s birthday” είναι η πρώτη του ταινία, η οποία καταστράφηκε στο στάδιο της επεξεργασίας της. Ωστόσο το σενάριο της αποτέλεσε έμπνευση για το “True Romance”.

Ακολούθησαν το “Reservoir Dogs” που γράφτηκε μόλις σε τρεισήμισι εβδομάδες και το κλασικό πλέον “Pulp fiction” με τους Τζ. Τραβόλτα, Ο.Θέρμαν, Μπρ. Γουίλις, Σ.Λ.Τζακσον που αποτέλεσε σημείο σταθμό στην πορεία του κερδίζοντας το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994 και το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Samuel Jackson και Quentin Tarantino στα γυρίσματα του θρυλικού “Pulp Fiction”

Ο σεναριογράφος πρέπει να έχει μέσα του μια φωνή που να λέει: ”Πες την αλήθεια, αποκάλυψε μερικά μυστικά εδώ”.

Γιατί μου αρέσει ο Ταραντίνο;

1Γιατί του αρέσει να κλέβει κάτι απο τις ταινίες των άλλων, χωρίς όμως να τις αντιγράφει. Αντλεί υλικό, και ύστερα το μεταμορφώνει, το πλάθει όπως εκείνος θέλει και έπειτα το προσφέρει σαν κάτι φρέσκο και διαφορετικό.

2Γιατί κάθε φορά είναι πρώτη φορά. Είναι τόσο εφευρετικός που δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις επιλογές του, τολμώντας να εξευρενήσει σε νέα είδη, να κάνει την ανατροπή και να μας παρουσιάσει μια καινούρια του ιστορία που δεν μας θυμίζει καμιά προηγούμενή του.

3Γιατί έχει χιούμορ. Καλό χιούμορ. Έξυπνο. Που δεν σε κάνει μόνο να γελάς  αλλά και να σκέφτεσαι.

4 Γιατί στις ταινίες του τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πάντα κρύβεται κάτι που πηγάζει απο την τρέλα του. Στο” Pulp Fiction” κάθε φορά που ο Βίνσεντ πάει τουαλέτα πάντα συμβαίνει κάτι καταστροφικό,  και τις τρεις φορές.

5Γιατί είναι οι μόνες ταινίες με ωμή βία που μπορώ να παρακολουθήσω χωρίς να με απωθήσουν. Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του άλλωστε για ταινίες που το αίμα ρέει άφθονο, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιδράσεις του κοινού.

6Γιατί έχει τον ενθουσιασμό ενός εφήβου και την ευφυία ενός  έμπειρου καλλιτέχνη.

7Γιατί εμφανίζεται απο το πουθενά στις ταινίες του για λίγα δευτερόλεπτα σε έναν μικρό ρόλο  και το απολαμβάνει.

8Γιατί δεν είναι δήθεν. Γιατί είναι απρόβλεπτος. Στη λίστα με τις αγαπημένες του ταινίες  θα βρεις τα πάντα. Από εμπορικά θρίλερ και ταινίες δράσεις μέχρι ρομαντικά δράματα.

9Η φαντασία και η όρεξη του για νέες περιπέτειες είναι αστείρευτηΚάθε ταινία είναι για εκείνον και μια νέα πρόκληση. Εξάλλου τον ιντριγκάρει η ιδέα να θέσει τον πήχη ψηλά.

10 Γιατί κάνει σινεμά πρώτα για να ικανοποιήσει τον εαυτό του και μετά το κοινό.

Όχι άδικα τον έχουν αποκαλέσει τον ισχυρότερο σκηνοθέτη της γενιάς του. Η επιτυχία του Ταραντίνο δεν οφείλεται μόνο στο ταλέντο του. Η βαθύτερη αιτία είναι το πάθος του για τον κινηματογράφοΕκείνος αγάπησε το σινεμά και αυτό αγάπησε εκείνον.

via GIPHY

Σχόλια