10 λόγοι για να δεις την εντυπωσιακή σειρά του HBO “Westworld”.

Το Westworld, είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της χρονιάς που πέρασε. Μέσα σε 10 μόλις επεισόδια η σειρά κατάφερε να εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς, κερδίζοντας περισσότερες από 20 υποψηφιότητες σε διάφορα τηλεοπτικά βραβεία, μεταξύ αυτών και οι Χρυσές Σφαίρες. Είναι πλέον δεδομένο, πως το Westworld είναι μια σειρά που θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον, και δεν πρέπει να την χάσετε, για δέκα (και όχι μόνο) λόγους.

1. Το Concept της σειράς

Ένα θεματικό πάρκο στην Άγρια Δύση το οποίο αποτελείται από ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, προγραμματισμένα για να κάνουν τις πιο άγριες φαντασίες του επισκέπτη (μέσα σε αυτά το σεξ ακόμα και η δολοφονία) πραγματικότητα.

Ο επισκέπτης μπαίνει στο πάρκο ντυμένος cowboy και εξερευνά τη περιοχή, ανακαλύπτει τις διαφορετικές ιστορίες των ρομπότ που ζουν μια συνεχόμενη “λούπα” στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει, και ανάλογα με τα γούστα του, μπορεί  να τις ολοκληρώσει με επιτυχία ή να τις διακόψει, πυροβολώντας το ρομπότ στο κεφάλι.

Αποτέλεσμα εικόνας για westworld

 

2. Η απρόβλεπτη πλοκή

Αυτό που κάνει το Westworld τόσο μοναδικό, είναι πως τα ρομπότ-hosts δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε έναν τεχνητό κόσμο. Όλη τους η ζωή είναι απλά ένα storyline το οποίο ακολουθούν πιστά χωρίς να αντιληφθούν πως οι πράξεις τους επαναλαμβάνονται.

Άνθρωποι και μηχανές είναι πανομοιότυποι, και ενώ οι επισκέπτες αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα κρυμμένα κομμάτια του εαυτού τους, τα ρομπότ αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως είναι προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και προσπαθούν να δραπετεύσουν από την πλαστή τους πραγματικότητα.

3. Φιλοσοφικά ερωτήματα και Westworld

Το Westworld εκτός από την έντονη βία και τη δράση που προσφέρει, γεννά επίσης ατελείωτα φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα. Μέσα σε μόλις λίγα επεισόδια, δημιουργούνται σκέψεις σχετικά με τη τεχνητή νοημοσύνη και προκαλείται μια εμπάθεια προς τα ανδροειδή.

Είναι σωστό να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο ον με συναισθήματα όπως η αγάπη και ο φόβος, και να το χρησιμοποιήσουμε για τη διασκέδασή μας; Είναι ευχή ή κατάρα το να ζεις σε έναν ιδεατό, σχεδιασμένο για σένα κόσμο; Τέτοια ερωτήματα κάνουν τη σειρά τόσο ελκυστική και ξεχωριστή.

Σχετική εικόνα

4. Το καστ των ηθοποιών

Στο Westworld συναντάμε επίσης ένα εξαιρετικό καστ με γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Evan Rachel Wood, ο Ed Harris, ο Jeffrey Wright και φυσικά ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, ο Anthony Hopkins.

Ο Hopkins σε ηλικία 78 ετών, υποδύεται τον Dr. Robert Ford, τον δημιουργό του πάρκου, με τη παρουσία του να είναι πιο εμβληματική από ποτέ. Μια αινιγματική καταχθόνια ιδιοφυΐα που μαζί με τον συνεργάτη του “Arnold” δημιούργησε από το μηδέν έναν νέο κόσμο και αντιμετωπίζεται από τους hosts σαν Θεός.

Αποτέλεσμα εικόνας για westworld hopkins

5. Τα διαφορετικά  storylines των χαρακτήρων

Από τους επισκέπτες και τους οικοδεσπότες(robots) μέχρι και τους υπαλλήλους του θεματικού πάρκου Westworld, όλοι έχουν μια ιστορία να διηγηθούν που μας ιντριγκάρει και μας φέρνει σε αγωνία. Για παράδειγμα, το ανδροιδές Dolores (Evan Rachel Wood) καλείται να ανακαλύψει το παρελθόν, να αγνοήσει τις εντολές των υπαλλήλων και να βρει ποιο είναι το νόημα της ζωής της.

Ωστόσο σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή του λεγόμενου “Man in Black” (Ed Harris) ενός μυστηριώδη ανθρώπου που προσπαθεί να εξερευνήσει τον λαβύρινθο του Westworld, να βρει τον πυρήνα του παιχνιδιού, τον βαθύτερο σκοπό.

6. Η σκηνοθεσία

Σε κάθε πετυχημένη σειρά ή ταινία, κρύβεται και μια δημιουργική ομάδα πίσω από τη κάμερα. Το Westworld, δημιουργήθηκε από τον Jonathan Nolan, αδερφό του Christopher Nolan που σκηνοθέτησαν μαζί τη τριλογία Batman Dark Night, και τη Lisa Joy.

Μάλιστα,διευθυντής παραγωγής δεν είναι άλλος από τον J.J. Abrams, γνωστός για τα reboots των θρυλικών sci-fi ταινιών Star Wars και Star Trek. Με τέτοιο team είναι βέβαιο πως το Westworld θα μας εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

7. Βασίζεται στη ταινία Westworld του 1973

Η ταινία Westworld του 1973, ήταν η πρώτη ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Michael Crichton. Μάλιστα ήταν η πρώτη ταινία που χρησιμοποίησε CGI στην αρχική τους μορφή, πολύ πριν τα σημερινά blockbusters με υπερήρωες, εξωγήινους κλπ.

Η ιστορία αφηγείται όλα όσα συμβαίνουν σε ένα θεματικό πάρκο όπου τα ρομπότ-καουμπόηδες αρχίζουν να επιτίθενται στους επισκέπτες μετά από μια μηχανική βλάβη. Μετά από την επιτυχία της ταινίας, ο Crichton έγραψε το βιβλίο που έμεινε και στη παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, το Jurassic Park.

Αποτέλεσμα εικόνας για westworld 1973 movie poster

8. Οι αλληγορίες στο Gaming

Οι δημιουργοί της σειράς Westworld, Jonathan Nolan και Lisa Joy έχουν μάλιστα δηλώσει πως έχουν επηρεαστεί έντονα από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, και συγκεκριμένα τα Red Dead Redemption, τη σειρά παιχνιδιών Grand Theft Auto και το Bioshock. Στο Westworld οι επισκέπτες πληρώνουν ένα ποσό για να ζήσουν στο πάρκο το οποίο θυμίζει έντονα τα παιχνίδια της σειράς Rockstar καθώς το άτομο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τη καταστροφή, να σκοτώσει τους οικοδεσπότες, και να κάνει διάφορες αποστολές.

Ο Nolan επιπλέον έχει πει πως το Bioshock τον εντυπωσίασε λόγω των  NPCs (non-player characters) τα οποία δημιουργούν συζητήσεις μεταξύ τους και δημιουργούν έναν ρεαλιστικό κόσμο, όπως γίνεται και στη σειρά, χωρίς να αντιλαμβάνονται τον επισκέπτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για red dead redemption

9. Η μουσική

Γίνεται να ακούσεις το “Black Hole Sun” των Soundgarden, το “Back to Back” της Amy Winehouse ή το “No Surprises” των Radiohead σε μια σειρά που βρίσκεται στην Άγρια Δύση; Γίνεται!

Η μουσική με δημιουργό τον μοναδικό Ramin Djawadi που συνθέτει και τη μουσική στο Game of Thrones είναι ατμοσφαιρική, και γνωστά τραγούδια όπως το “Paint it Black” γίνονται cover σε western στυλ με φανταστική ενορχήστρωση και αρμονία. Περιμένουμε να ακούσουμε ακόμα περισσότερα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια στο μέλλον.

Αποτέλεσμα εικόνας για westworld piano

10. Το Westworld είναι ο διάδοχος του Game of Thrones The long-in-the-works genre drama has a lot riding on it after multiple delays, a regime change at the top of the premium cable network and the end of 'Game of Thrones' in sight.

Το HBO είναι ένα από τα κανάλια με τις καλύτερες σειρές σε θέμα παραγωγής, σεναρίου, σκηνοθεσίας και ηθοποιών. Πλέον, με το Game of Thrones να φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος του, πολλοί πιστεύουν πως το Westworld είναι ο διάδοχος της πετυχημένης σειράς, και αυτό φαίνεται να ισχύει.

Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, η σειρά πέτυχε αντίστοιχη τηλεθέαση με τη πρώτη σεζόν της σειράς “True Detective”. Με το κόστος να είναι 6-8 εκατομμύρια περίπου το επεισόδιο, αλλά και με τη βοήθεια των πρωτοκλασάτων ηθοποιών και του πολύ πρωτότυπου σεναρίου, μπορούμε σίγουρα να μιλάμε για μια σειρά που θα μας απασχολήσει σίγουρα ακόμα περισσότερο και ποιος ξέρει, να μιλάμε για αυτή και στα εγγόνια μας.

 

10 ξένες τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να ξεκινήσεις!

 

Σχόλια