Η νέα σκοτεινή σειρά του BBC με τον Τοm Hardy έχει κλέψει ήδη τις εντυπώσεις.

Η μίνι σειρά του BBC, Taboo έχει ήδη λάβει απ’ το πρώτο μήνα προβολών πολλές θετικές κριτικές. Αρκετοί κριτικοί έχουν δηλώσει, ότι η σειρά ή θα έχει ένα λαμπερό τέλος ή τελικά θα αποδειχθεί ένα λάθος. Το κοινό πάντως την λατρεύει ήδη και ελπίζει να πάρει το πράσινο φως από το κανάλι και να γυριστεί και μια δεύτερη σεζόν.

Η σειρά τοποθετείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο James Keziah Delaney επιστρέφει από την Αφρική για να διεκδικήσει την περιουσία, που του αναλογεί.  Θα πρέπει να παλέψει πολύ για να κρατήσει την περιουσία του, αφού πολλοί τον θέλουν νεκρό. H East India Company παίζει μεγάλο ρόλο στην ροή του έργου και δημιουργεί προβλήματα στον Delaney, που προσπαθεί να φτιάξει την δική του Ναυτιλιακή εταιρεία.

Και αν δεν σε πείσαμε ακόμα να πας να το δεις…Ιδού 10 λόγοι, που σίγουρα θα σε πείσουν.

1. Για το Cast της σειράς

Mπορεί ο πρωταγωνιστής να είναι ο Tom Hardy, ωστόσο στο cast της σειράς βλέπουμε γνωστές φυσιογνωμίες από το αγαπημένο Game of Thrones. Αναφερόμαστε, συγκεκριμένα στην συγχωρεμένη γυναίκα του Robb Stark κατά κόσμον Οοna Chaplin και το γνωστό  High Sparrow, Jonathan Pryce. Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε τον γνωστό ηθοποιό από το House of Cards Μichael Kelly, αλλά και τον Mark Gatiss γνωστό από την σειρά Sherlock.

2. Για  την πλοκή

Είναι από αυτές τις σειρές, που στο τέλος του επεισοδίου σε κάνουν να θες να δεις και άλλο. Η πλοκή εξελίσσεται αρκετά γρήγορα και με τέτοιο τρόπο, που δεν χάνεις καμία λεπτομέρεια. Στα πρώτα επεισόδια παρουσιάζει τους χαρακτήρες και όσο προχωράνε τα επεισόδια βλέπεις κάποια “plot twist”, τα οποία δεν σε αποθαρρύνουν, αλλά σε κάνουν να θες να μάθεις την συνέχεια. Η σειρά είναι γεμάτη από συνωμοσίες, πολύ ίντριγκα και συμφέροντα, που θα καθηλώσουν και τον πιο απαιτητικό.

3. Γιατί μαθαίνεις πράγματα για την ιστορία εκείνης της εποχής

Το Taboo λαμβάνει χώρα μια πολύ σκοτεινή εποχή της ιστορίας. Η ιστορία ξεκινά στα 1814 ένα χρόνο πριν τελειώσει ο πόλεμος της Μεγάλης Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις αποικίες της Βόρειας Αμερικής. Εκτός από τον πόλεμο βλέπουμε τον Ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, που δέσποζε εκείνη την εποχή εξαιτίας των αποικιών κυρίως της Βρετανίας και της Γαλλίας.

4. Για τις εκπληκτικές ερμηνείες

Από ποιόν να ξεκινήσω τον Ηardy, τον υπέροχο Jonathan Pryce ή την Οοna Chaplin; Επειδή οι αυτοί οι τρεις ηθοποιοί είναι αρκετά γνωστοί στο ευρύτερο κοινό θα αναφερθώ στην Jessie Buckley και τον Μichael Kelly. H πρώτη σ’ ένα ρόλο έκπληξη αποδεικνύει πόσο καλή ηθοποιός είναι όχι μόνο από τον τρόπο, που ερμηνεύει, ακόμη και από τα συναισθήματα, που μεταφέρει μέσω του προσώπου της. Ο Michael Κelly είναι γνωστός για τις υποκριτικές του ικανότητες τις οποίες και επαληθεύει στο Taboo, στον ρόλο του Dr. Edgar Dumbarton.

5. Γιατί η σκηνοθεσία είναι από δύο πολύ γνωστούς Σκανδιναβούς σκηνοθέτες

Ο γνωστός σκηνοθέτης του “The Killing”, Kristoffer Nyholm σκηνοθέτησε τα 4 πρώτα επεισόδια του Τaboo και η οπτική του δίνει στην σειρά ακριβώς τον τόνο που χρειάζεται. Ο Anders Engström σκηνοθέτησε τα 4 τελευταία επεισόδια της σειράς, αλλάζοντας ελάχιστα το ύφος.

6. Για την εκπληκτική παραγωγή

Πίσω από τις κάμερες βρίσκουμε τον πατέρα του Hardy, Edward “Chips” Hardy, τον Ridley Scott, αλλά και τον γνωστό Steven Knight από το Peaky Blinders. Με ένα budget πολύ χαμηλότερο από άλλες σειρές εποχής, όπως το Game of Thrones, το Μarco Polo και το Rome, καταφέρνει να ενθουσιάζει μεταφεροντάς μας στις αρχές του 19ου αιώνα.

7. Για τα Opening Credits

Τα Opening Credits μιας σειράς είναι πολύ σημαντικά, αφού δημιουργούν μια ατμόσφαιρα και προϊδεάζουν τον θεατή για το τι πρόκειται να δει. Στην περίπτωσή μας ίσως οι τίτλοι αρχής να κρύβουν πράγματα και να λύνουν κάποιους γρίφους θα μάθουμε σύντομα. Το υπέροχο soundtrack υπογράφει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Max Richter.

8. Για τα σκοτεινά στοιχεία

Τα voodoo είναι αρκετά παρεξηγημένα και ακατανόητα από την Χριστιανική θρησκεία. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, όταν ο Delaney επέστρεψε από την Αφρική η αγγλική κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη. Τον θεωρούν τρελό, άγριο, ακόμη και ζόμπι. Βέβαια, όσο προχωρά η σειρά καταλαβαίνουμε ότι τα πνευματικά και υπερφυσικά στοιχεία συνδέονται μυστηριωδώς με ένα πρόσωπο.

9. Για την Εast India Company

Η Εast India Company ιδρύθηκε στα 1600 με έδρα το Λονδίνο. Μέτοχοί της ήταν πλούσιοι έμποροι και αριστοκράτες. Αν και η κυβέρνηση δεν διέθετε μετοχές είχε τον έμμεσο έλεγχο. Η σειρά έχει στοιχεία μυθοπλασίας, ωστόσο ότι έχει σχέση με την East India Company είναι πραγματικό. O εξαιρετικός ηθοποιός Jonathan Pryce βάζει το λιθαράκι του και ως πρόεδρος της εταιρίας δείχνει πόσο σημαντικό ήταν για την East India να έχει το μονοπώλιο.

10. Για τον Tom Hardy

Last but not least δες την σειρά για τον Hardy. O ρόλος του James Delaney είναι ακόμα πιο σκληροπυρηνικός από τον χαρακτήρα, που υποδύθηκε στο “The Revenant”. H Aφρική τον άλλαξε πολύ σαν άνθρωπο και αυτό φαίνεται από την πρώτη σκηνή, που εμφανίζεται. Κλέβει την παράσταση σ’ όλες τις σκηνές τόσο με τον τρόπο που ερμηνεύει, αλλά και μόνο από τον τρόπο που κινείται στο χώρο.

15 τηλεοπτικές σειρές που τελειώνουν το 2017

Σχόλια