Λένε πως οι άνθρωποι που κλείνουν, βάζουν σε αναμονή (snooze) το ξυπνητήρι τους και αδυνατούν να σηκωθούν είναι συνήθως τεμπέληδες και απείθαρχοι.

Επιμέλεια: Μαρία Μακράκη

Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί το γεγονός πως έστω και μια φορά παρακοιμήθηκε αψηφώντας τον ενοχλητικό ήχο του ξυπνητηριού;

Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν την τάση να κλείνουν το ξυπνητήρι τους το πρωί και να αλλάζουν πλευρό, σου έχουμε καλά νέα. Η επιστήμη απέδειξε πως αυτού του είδους οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο έξυπνοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο δημιουργικοί από εκείνους που σηκώνονται αμέσως από το κρεβάτι με το πρώτο κουδούνισμα του ξυπνητηριού. Η βρετανική έρευνα ονόματι «Γιατί οι νυχτερινές κουκουβάγιες είναι πιο έξυπνες» (“Why night owls are more intelligent”) απέδωσε αυτή την πρωινή άρνηση στη δημιουργικότητα, την εξυπνάδα και το ελεύθερο πνεύμα.

Υποστηρίζεται ότι είναι προτιμότερο να προσαρμοστούμε στον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοί μας, να κοιμόμαστε δηλαδή νωρίς το βράδυ και να σηκωνόμαστε νωρίς το πρωί, και όταν αυτό υιοθετείται στις μέρες μας είναι δείγμα ευφυΐας.

Σε γενικές γραμμές αυτό σημαίνει ότι ένας έξυπνος άνθρωπος δυσκολεύεται να διαχειριστεί την όλη διαδικασία του ξυπνητηριού καθώς αυτό είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη και κανείς δεν προετοίμασε κανέναν για αυτό.

Αν μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του και όχι τους αυστηρούς κανόνες των ρολογιών, θα κατανοήσουμε τα πάθη και τα προβλήματά μας και θα βρούμε λύσεις σε αυτά. Συνεπώς, αυτό θα μας κάνει πιο εύστροφους, δημιουργικούς και φυσικά ευτυχισμένους.

Όλα αυτά έχουν υποστηριχθεί από έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον (University of Southampton) που συνέκρινε τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες 1229 ανδρών και γυναικών με τις συνήθειες του ύπνου τους. Οι άνθρωποι αυτοί, που στην έρευνα αποκαλούνται «κουκουβάγιες» (επειδή πηγαίνουν για ύπνο μετά τις 11 και σηκώνονται μετά τις 8), έχουν γενικότερα μεγαλύτερο εισόδημα και έναν πιο άνετο τρόπο ζωής.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να περνάμε όλο μας το χρόνο στο κρεβάτι καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν περισσότερες από 12 ώρες στο κρεβάτι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Μη σε ανησυχεί αν έχεις την τάση να κλείνεις το ξυπνητήρι! Βεβαιώσου όμως ότι θα πας λίγο πιο νωρίς για ύπνο και ότι θα σηκωθείς μια φυσιολογική ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις και αρκετό χρόνο να ξεκουραστείς αλλά και να πραγματοποιήσεις όλες σου τις δραστηριότητες!

Σχόλια