Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Νίκος Πασχίδης σκηνοθετεί και παρουσιάζει τη ΝΙΝΑ, του Steven Dietz «The Nina Variations», στο Βlack Box του Θεάτρου 104.

Ο Νίκος Πασχίδης, μεταφέρει το έργο του Steven Dietz «The Nina Variations» στο Θέατρο 104. Η ΝΙΝΑ αφορά 43 διαφορετικές παραλλαγές της τελευταίας σκηνής του «Γλάρου» του Άντον Τσέχωφ όπου ζωντανεύουν οι ηθοποιοί Μαριλού Κατσαφάδου και Θανάσης Ισιδώρου.

Το έργο του Steven Dietz παρουσιάζει τον Τρέπλιεφ και τη Νίνα να συναντιούνται ξανά και ξανά, λέγοντας όλα αυτά που δεν είπαν πριν αποχωριστούν για πάντα. Τα πάθη τους ζωντανεύουν σε έναν συνεχή χορό εκδήλωσης συναισθημάτων. Τολμούν να πουν όσα δεν ειπώνονται στο έργο του Τσέχωφ. Παράλληλα αφήνουν μία τελευταία, μικρή ελπίδα πως οι καρδιές τους μπορούν να ξανασυναντηθούν.

Ο Νίκος Πασχίδης μεταφέρει άρτια τα συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστών. Όλα τα ανείπωτα και τα απωθημένα φανερώνονται στο κοινό. Η τελευταία ευκαιρία που έχουν η Νίνα και ο Τρέπλιεφ για την πολυπόθητη επανασύνδεση, παλεύοντας τους δαίμονες τους και τις φιλοδοξίες τους.

Η ήττα που έχουν υποστεί οι ήρωες του Τσέχωφ σε όλη τη διαδρομή πριν τη τελευταία συνάντησή τους είναι η κινητήριος δύναμη τους.

Η ανάγκη προσδιορισμού μέσα από τη δουλειά τους, την τέχνη, αλλά και επαναπροσδιορισμού της πραγματικότητας. Η εύρεση ενός νέου τρόπου. Μιας νέας φόρμας. Μιας νέας αρχής. Αλλά τι είναι και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Υπάρχει όντως κάτι καινούργιο, αδημιούργητο ή πρέπει να αρκεστούμε στα λόγια της Νίνα;

ΝΙΝΑ

« … έχεις αρκετές φόρμες. Κι έχεις χαρτί μπροστά σου. Έχεις είκοσι έξι γράμματα και χιλιάδες μέρες. Κάνε κάτι με αυτό…»

Οι δύο ηθοποιοί της παράστασης,  Μαριλού Κατσαφάδου και Θανάσης Ισιδώρου, μεταφέρουν άρτια και ολοκληρωμένα τα συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστών. Ο σκοτεινός κόσμος της Νίνα και ο πόθος της για κάποιον άλλον αναγνωρίζονται άμεσα στο πρόσωπο της Μαριλού Κατσαφάδου. Από την άλλη, ο Θανάσης Ισιδώρου αποδίδει την «παράνοια» τους Τρέπλιεφ σε όλες τις σκηνές του έργου. Από τη μία η απώλεια του έρωτα της ζωής του και από την άλλη η ελπίδα πως αυτός ο έρωτας επέστρεψε για εκείνον.

Η «ΝΙΝΑ» είναι μία παράσταση άκρως ενδιαφέρουσα, με τα πάθη και τα συναισθήματα των ανθρώπων να συγκρούονται μαζί με τη λογική και τα «θέλω».

ΝΙΝΑ

Μετάφραση: Ξανθή Κρανίδη Σκηνοθεσία: Νίκος Πασχίδης Σκηνικά/Κοστούμια: Angie Delgado Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος Video Art: Φοίβος Σαλάχας Μουσική: Δημήτρης Παλαιογιάννης Art work/ Οπτική επικοινωνία: Stratego Βοηθός Σκηνοθετη: Τόνια Αποστόλου Ηθοποιοί: Κατσαφάδου Μαριλού, Θανάσης Ισιδώρου
Επικοινωνία: Hoopla!

30 Ιανουαρίου -11 Απριλίου

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα – Τρίτη
Ώρα: 21:00

Θέατρο 104
Σκηνή: Black Box
Ευμολπιδών 41 (Μετρό Κεραμεικός, Γκάζι)
Τηλ.: 210 3455020

ΝΙΝΑ

«Το καταφύγιο του ηττημένου είναι η αισθητική χρησιμοποίηση της ήττας, η εκδίκηση της φαντασίας…»

 

Σχόλια