Ο “Ξενώνας Παπανικόλα” αποτελεί την ιδανική απόδραση για σαββατοκύριακο λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα και εμείς μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες του για την “γενναία” αυτή επιλογή αποκέντρωσης που έκαναν!

Πριν χρόνια το φαινόμενο της αστικοποίησης ήταν έντονο. Όνειρο πολλών νέων ήταν να εγκατασταθούν στην πόλη αφήνοντας για πάντα πίσω τους την επίπονη ζωή στην επαρχία. Η έλευση στις πόλεις ήταν μεγάλη και όλοι έφταναν σε αυτές με τις βαλίτσες τους γεμάτες όνειρα για ένα πιο δημιουργικό μέλλον, με περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες.

Σήμερα, εν έτει 2017, οι πόλεις δεν φαντάζουν πια εκείνος ο παράδεισος που φάνταζαν κάποτε. Η αστική ζωή δεν είναι πλέον όνειρο για πολλούς νέους, αλλά εφιάλτης. Οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν είναι πια ίδιες ενώ οι περισσότερες θέσεις απαιτούν απόδοση και κόπο υπέρ του δέοντος χωρίς τις αντίστοιχες αμοιβές. Σήμερα, λοιπόν, αρχίζει να κυριαρχεί το φαινόμενο «επιστροφή στη φύση».

Εκείνη η φύση που κάποτε έπνιγε τους νέους σήμερα μπορεί να αποτελέσει πηγή ελπίδας για το μέλλον τους.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο Δημήτρης, η Ευαγγελία και ο Παναγιώτης. Στην Πιάνα, ένα χωριό κοντά στην Τρίπολη, τρεις νέοι αποφάσισαν να χτίσουν το μέλλον τους, το δικό τους μέλλον που το ορίζουν όπως θέλουν εκείνοι. Στην Ελλάδα της κρίσης και της αδικίας οι τρεις αυτοί νέοι εξακολουθούν να δηλώνουν αθεράπευτα ερωτευμένοι μαζί της. Πάμε να τους γνωρίσουμε!

Ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης είναι αδέρφια, ενώ η Ευαγγελία είναι η σύζυγος του Δημήτρη. Ο Δημήτρης και ο Παναγιώτης γεννήθηκαν στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα και μεγάλωσαν στον Γέρακα. Παντοτινό τους όνειρο όμως ήταν να εγκαταλείψουν την αστική ζωή και να μετακομίσουν στην Πιάνα της Ορεινής Αρκαδίας, στο χωριό της γιαγιάς τους. Και το πραγματοποίησαν!

“Το θέμα είναι από ποια οπτική γωνία βλέπεις τα πράγματα. Αν θες να τα βλέπεις δύσκολα θα είναι δύσκολα, αν θες να τα βλέπεις εύκολα ακόμη και τα δύσκολα τα κάνεις εύκολα.”

Ξενώνας Παπανικόλα

Αρχικά ο Δημήτρης με την Ευαγγελία και έπειτα ο Παναγιώτης, άφησαν πίσω τους την Αθήνα και γεμάτοι όρεξη και φρέσκιες ιδέες έφτασαν στο γραφικό χωριό της Πιάνας. Και εκεί ανέλαβαν τον Ξενώνας Παπανικόλα.

Ο Ξενώνας Παπανικόλα, βρίσκεται σκαρφαλωμένος, σε υψόμετρο 1150 μέτρα στο γραφικό χωριό Πιάνα στο όρος Μαίναλο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 19 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Μακριά από το μαζικό τουρισμό, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με εξαιρετική θέα. Λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2016 και παρά τον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει καταφέρει να κερδίσει πολλούς πελάτες και εξαιρετικές κριτικές.

Με διαφορετική νοοτροπία και προσέγγιση του τουρισμού στόχος του Παναγιώτη, της Ευαγγελίας και του Δημήτρη είναι να αναβαθμίσουν ποιοτικά όσο το δυνατόν περισσότερο το χωριό τους και την Αρκαδία, να παροτρύνουν τη συλλογικότητα και την ομαδική εργασία για ένα πιο οργανωμένο και ανεπτυγμένο μέλλον.

Το Frapress συνάντησε τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη που μας μίλησαν για το επιχειρηματικό τους εγχείρημα, τη ζωή τους στην επαρχία και το μέλλον του  τουρισμού στην Ελλάδα.

-Εγκαταλείποντας την Αθήνα, φτάσατε στην Πιάνα και δημιουργήσατε τον Ξενώνα Παπανικόλα. Η δραστηριοποίησή σας αυτή έχει σχέση με τις σπουδές σας;

Η δημιουργία του Ξενώνα έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο που έχουμε σπουδάσει. Και οι δύο έχουμε σπουδάσει τουριστικά επαγγέλματα στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου (ΣΤΕΑΝ). Ήμασταν εσώκλειστοι στη σχολή, μέναμε δηλαδή εκεί και τις χρονιές που ήμασταν εμείς ήταν και από τις τελευταίες που η σχολή λειτουργούσε και ως οικοτροφείο. Πλέον λειτουργεί μόνο ως σχολή. Το γεγονός ότι ήμασταν εσώκλειστοι λειτούργησε με τον πιο θετικό και αποτελεσματικό τρόπο καθώς η καθημερινή τριβή με το αντικείμενο των σπουδών μας έκανε πιο επαγγελματίες. Μάθαμε την τουριστική παιδεία που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στα τουριστικά επαγγέλματα και μπήκαμε στο πρακτικό κομμάτι των σπουδών από την πρώτη μέρα.

-Πώς πήρατε την απόφαση να φύγετε από την Αθήνα και να πάτε να δραστηριοποιηθείτε στην επαρχία;

Την απόφαση την πήρα εγώ (Δημήτρης) μαζί με τη γυναίκα μου την Ευαγγελία εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς από μικρός ήθελα να φύγω από την Αθήνα και μετά από αρκετό καιρό πήρε την απόφαση και ο αδερφός μου ο Παναγιώτης. Κανένας από τους τρεις δεν είχε σταθερή δουλειά, δεν είχαμε οικογενειακές δεσμεύσεις (παιδιά κτλ.) και εφόσον ήταν κάτι που μας άρεσε και μας γοήτευε, αφού βάλαμε στη ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της επιλογής αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο. Για εμάς ήταν μια εύκολη απόφαση όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά καθώς είχαμε αρκετή βοήθεια από δικά μας πρόσωπα. Οι συγχωριανοί μας μάς αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και δέχθηκαν με χαρά τη δημιουργία του Ξενώνα καθώς αυτός αναβαθμίζει, όπως είναι λογικό την περιοχή, και δίνει στον επισκέπτη του χωριού την ευκαιρία να απολαύσει καφέ και σπιτικά εδέσματα όχι μόνο στο καφενείο του χωριού αλλά και στον ξενώνα μας.

-Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε εκεί σε σχέση με την Αθήνα και αντίστοιχα τι ευκολίες;

Σε γενικές γραμμές τα πράγματα ήταν εύκολα. Για εμένα (Δημήτρης) το θέμα είναι από ποια οπτική γωνία βλέπεις τα πράγματα. Αν θες να τα βλέπεις δύσκολα θα είναι δύσκολα, αν θες να τα βλέπεις εύκολα ακόμη και τα δύσκολα τα κάνεις εύκολα (Παναγιώτης). Το θέμα είναι αυτό που κάνεις να το αγαπάς και να σου αρέσει γιατί εμείς στις αρχές ξεκινούσαμε τη δουλειά από τις 8 το πρωί και τελειώναμε στις 8 το βράδυ, όμως αυτό μας ευχαριστούσε, το κάναμε γιατί το θέλαμε και το σημαντικότερο είναι ότι δουλεύουμε για τον εαυτό μας.

“Η κρίση γεννά πολλές ευκαιρίες, φτάνει να είσαι ευρηματικός και να έχεις όρεξη για δουλειά.”

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι σήμερα για έναν νέο να δημιουργήσει μια επιχείρηση;

Είναι μεγάλη ευθύνη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην περίπτωση ενός καταλύματος, πρέπει να μπορείς να κάνεις πολλά και διαφορετικά πράγματα. Εμείς κάνουμε τον φούρναρη, τον ζαχαροπλάστη, τον τηλεφωνητή, τον ηλεκτρολόγο. Πρέπει να είσαι σε θέση να κάνεις πολλές διαφορετικές εργασίες ώστε να γλιτώσεις τα αντίστοιχα έξοδα. Χρειάζεται προφανώς κεφάλαιο για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση και ρίσκο για το αν θα πετύχει.

-Στο site του ξενώνα υπάρχει ένα σήμα που αναγράφει την πιστοποίηση «Greek Breakfast». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Καταφέραμε να πάρουμε αυτήν την πιστοποίηση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Η πιστοποίηση αυτή δίνεται σε κάποια συγκεκριμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που ουσιαστικά πιστοποιεί ότι χρησιμοποιείς παραδοσιακές συνταγές, ότι έχεις τοπικούς προμηθευτές και όλα τα προϊόντα είναι σπιτικά, αγνά και ντόπια. Στην δική μας περίπτωση όλα περνάνε από τα χέρια μας και αυτό οφείλεται και στο μικρόβιο της τελειομανίας που μας διακατέχει. Φτιάχνουμε μόνοι μας το πρωινό, τα burger, τις πίτσες, τις κρέπες. Δεν αγοράζουμε τυποποιημένα προϊόντα από το super market. Ακόμα και το αλεύρι το προμηθευόμαστε από μύλο της περιοχής. Αυγά χωριάτικα, βούτυρο από το τυροκομείο, γάλα από βοσκό. Αυτό κάνει τη διαφορά στην επιχείρηση μας αλλά με τον τρόπο αυτό βοηθάμε και την τοπική κοινωνία διαφημίζοντας μέσω του Ξενώνα τα τοπικά προϊόντα. Εμείς προσφέρουμε μόνο το πρωϊνό και διάφορα σνακ. Η φιλοσοφία του all inclusive δεν μας αρέσει και παράλληλα θέλουμε να δουλεύουν και οι γύρω επιχειρήσεις.

-Γνωρίζετε αν υπάρχουν από το ελληνικό κράτος επιδοτούμενα προγράμματα για τους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση;

Εμείς εδώ και ένα χρόνο προσπαθούμε να λάβουμε κάποια βοήθεια από το κράτος αλλά δυστυχώς ακόμα περιμένουμε να βγει κάποιο καινούργιο πρόγραμμα. Τις περισσότερες φορές τα κριτήρια είναι πάρα πολλά και δε μπορείς να τα καλύψεις. Αυτά τα προγράμματα βέβαια αποτελούν ρίσκο γιατί αρχικά πρέπει να δώσεις εσύ κάποια χρήματα και αν εγκριθεί η αίτηση σου, τότε σου τα επιστρέφουν. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το ενεργειακό κομμάτι της επιχείρησης και να πάρουμε κάποια στιγμή το πράσινο κλειδί που είναι μια κατηγοριοποίηση “eco friendly” ξενοδοχείων που δε χρησιμοποιούν πετρέλαιο, βασίζονται σε οικολογικά προϊόντα και σε οικολογικές ενέργειες όπως κομποστοποίηση, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν με δικά μας έξοδα. Το ελληνικό κράτος δυστυχώς δε δίνει κίνητρα στους νέους ώστε να δραστηριοποιηθούν.

-Αν δεν είχατε την ιδέα για τον Ξενώνα θα μπορούσατε να φύγετε στο εξωτερικό;

Αν δεν υπήρχε η ιδέα του Ξενώνα και πάλι θα φεύγαμε από την Αθήνα και θα πηγαίναμε στην Πιάνα. Αρχικά είχαμε την ιδέα να ανοίξουμε στην Πιάνα ένα καφενείο, με ένα μικρό παντοπωλείο, με βίντατζ στοιχεία. Δεν είχαμε ποτέ στο μυαλό μας να φύγουμε στο εξωτερικό, θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθούμε εδώ. Το εξωτερικό θα ήταν η έσχατη λύση στην περίπτωση που θα είχαμε οικογενειακές υποχρεώσεις και θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε ένα σίγουρο μέλλον για τα μέλη της οικογένειάς μας. Δηλώνουμε ερωτευμένοι με τη χώρα μας. Η Ελλάδα παρέχει πολλές διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες, κάτι που δεν υπάρχει αλλού σε αντίστοιχο βαθμό.

-Είστε ικανοποιημένοι από το επάγγελμα που ασκείται ή είχατε άλλο όνειρα για το μέλλον σας;

Εμείς ασχολούμαστε με αυτό που σπουδάσαμε δηλαδή με τον τουρισμό, αγαπάμε αυτόν τον τομέα και παλεύουμε για να τον αναβαθμίσουμε. Είμαστε ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι με τις επιλογές μας και βαδίζουμε με σταθερά και αργά βήματα.

-Τι πρέπει να διαθέτει ένα κατάλυμα για να προσελκύσει κόσμο και να κάνει τη διαφορά;

Η τουριστική παιδεία είναι το παν. Ο ιδιοκτήτης μιας τουριστικής επιχείρησης πρέπει να έχει γνώση του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται και πρέπει να προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις στον πελάτη. Στην περίπτωση του καταλύματος, ο πελάτης για να σε επιλέξει πρέπει να φάει ένα καλό πρωινό, να κοιμηθεί σε ένα ζεστό χώρο και σε ένα καλό στρώμα και να βρίσκεται σε ένα Ξενώνα που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Μια πελάτισσα μας είπε κάποια στιγμή ότι πολυτελή καταλύματα υπάρχουν παντού. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι η ανθρώπινη επαφή των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων με τον πελάτη.

-Υπάρχει κίνηση επισκεπτών τις σημερινές ημέρες λόγω κρίσης;

Αυτός ο ένας χρόνος λειτουργίας μας έχει δώσει πολλά θετικά και αισιόδοξα μηνύματα. Υπάρχει μεγάλη έλευση του κόσμου και αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Κατά τη γνώμη μας η κρίση γεννά πολλές ευκαιρίες, φτάνει να είσαι ευρηματικός και να έχεις όρεξη να δουλέψεις. Δε θεωρούμε ότι όλα είναι ρόδινα, όμως πρέπει να παλεύεις και να κάνεις ακόμα και δουλειές που δε φανταζόσουν μέχρι να φτάσεις στο σημείο να μπορείς διεκδικήσεις αυτό που ονειρεύεσαι.

-Τι γνώμη έχετε γενικότερα για τον τουρισμό στην Ελλάδα; Τι θεωρείτε ότι λείπει και που υπερέχει;

Εμείς, λόγω της τουριστικής σχολής, είμαστε τυχεροί γιατί οι τότε συμφοιτητές μας είναι πλέον διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα και ασχολούνται με τον τουρισμό. Έχουμε κρατήσει επαφές και συζητάμε επί του θέματος. Αυτό που θεωρούμε ότι λείπει είναι το κίνητρο και η διαφήμιση των πιο μικρών τουριστικών προορισμών. Ποιος είναι ο λόγος δηλαδή που κάποιος πρέπει να ξεκινήσει και να έρθει σε εσένα. Το κυριότερο βέβαια που απουσιάζει από τον τουρισμό στην Ελλάδα είναι η συλλογική δράση και η προσωπική πρωτοβουλία. Όλοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναβαθμιστεί και να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας στην Ελλάδα. Πρέπει παράλληλα το κράτος να κρατήσει ανοιχτές τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και να τις αναβαθμίσει. Ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που επιβιώνει στην Ελλάδα και το κράτος πρέπει να επενδύσει σε αυτό ώστε από τις σχολές αυτές να βγαίνουν άτομα πλήρως καταρτισμένα και εξειδικευμένα.


Οι τρεις αυτοί νέοι απέδειξαν πως σε χαλεπούς καιρούς, με την οικονομική κρίση να φτάνει στο υπέρτατο σημείο της, μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις, να δραστηριοποιηθείς, να ονειρευτείς. Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολο. Αρκεί να παλέψεις!

Αν θες κάποια στιγμή ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της Αθήνας, το χωριό Πιάνα και ο Ξενώνας Παπανικόλα συνιστούν την ιδανική επιλογή. Η θέα θα σε αφήσει άναυδο και μια κουβέντα σου με τα παιδιά θα σε κάνει να δεις τα πράγματα αλλιώς!

→Εδώ θα βρείτε τη σελίδα του Ξενώνα στο Facebook για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία!

Σχόλια