Εξωγήινοι, μνήμη, χρόνος, ανθρωπισμός, αγωνία, πρωτοτυπία, όσκαρ. Πώς συνδέονται αυτές οι λέξεις μεταξύ τους; Δες το “Arrival” μπορεί να σε εκπλήξει!

συντελεστες

Πρωταγωνιστούν: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitetaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma

Σενάριο: Eric Heisserer (βασισμένο στην νουβέλα του Ted Chiang “Story of your life”)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

εισαγωγικα

Φέρνοντας στο μυαλό μας ταινίες με εξωγήινους που καταφθάνουν στον πλανήτη Γη, δεν μας έρχεται τίποτε άλλο παρά φωταγωγημένα διαστημόπλοια, πλάσματα ακανόνιστου σχήματος, απειλές προς την ανθρωπότητα, επικές μάχες ή αν είμαστε thriller fans φανταζόμαστε κάτι σε εξωγήινη κατάληψη σε ανθρώπινο σώμα, με σκοτεινές βλέψεις και άλλα τέτοια κλισέ… Το “Arrival” αν και πραγματεύεται εξωγήινη άφιξη στη Γη, δεν είναι τίποτα απ’ τα δύο.

Moonlight : ενα σεληνοφως για οσκαρ

υποθεση

Όταν προσγειώνονται δώδεκα άγνωστα σκάφη σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ξεσπά μια καταστροφολογική φρενίτιδα που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός. Ομαδικές αυτοκτονίες, επικλήσεις σε παντός είδους θείο, παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και πανικός στους δρόμους, είναι μερικά απ’ τα γεγονότα που σημειώνονται ύστερα απ’ την άφιξη.

Τότε, αρμόδιοι για το πρωτοφανές αυτό συμβάν, καλούν την διακεκριμένη γλωσσολόγο Louise να έρθει σε μια πρώτη επαφή μαζί τους, προκειμένου να ερευνηθούν οι προθέσεις τους. Εκείνη δέχεται και σε συνεργασία με τον διάσημο φυσικό Ian, ξεκινούν την διερεύνηση.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας, η Louise βλέπει οράματα με πρωταγωνίστρια την ίδια και ένα κοριτσάκι, το οποίο δεν αναγνωρίζει. Οι δυο τους περνούν ευχάριστες στιγμές και φαίνονται αρκετά δεμένες.

Ταυτόχρονα, το μυστήριο της εξωγήινης άφιξης παραμένει άλυτο. Η επικοινωνία μαζί τους είναι πιο δύσκολη απ’ το προσδοκόμενο, καθώς οι εξωγήινοι χρησιμοποιούν έναν κώδικα επικοινωνίας που δεν βασίζεται στην ηχητική, αλλά στη νοηματική απόδοση του μηνύματος.

Τα ακατανόητα σύμβολα που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν, ύστερα από ενδελεχή μελέτη αποκωδικοποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό και η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο διαφορετικών πλανητικών πολιτισμών είναι εκπληκτική.

Το στρατιωτικό σώμα έχει ωστόσο άλλη άποψη. Θεωρεί πως οι εξωγήινοι έχουν επιθετικές βλέψεις και σπεύδει να ανοίξει πυρά εναντίον τους. Τα παγκόσμια στρατεύματα συσπειρώνονται για ν’ αντιμετωπίσουν μια απειλή, η οποία δεν υφίσταται καν.

Η Louise μάταια προσπαθεί να τους μεταπείσει και τα οράματα πυκνώνουν όλο και πιο πολύ. Η λύση των μυστήριων οραμάτων έρχεται απ’ τους εξωγήινους όταν της εξηγούν περί τίνος πρόκειται. Αντιλαμβάνεται ότι κρατά ένα τρομερό όπλο στα χέρια της, το οποίο χρησιμοποιεί για να μεταβάλλει τον ρου των γεγονότων. Παράλληλα, της δίνεται η ευκαιρία ν’ αποφασίσει αν θα αποδεχτεί τις εκπλήξεις που της επιφυλάσσει η ζωή ή αν θα κάνει το μεγάλο βήμα για την αλλαγή.

αναλυση

Το “Αrrival” είναι μια ταινία που βασίζει την πλοκή της στο νόημα της επικοινωνίας, στο παιχνίδι της μνήμης με το χρόνο, στην διάθεση των ανθρώπων για άνοιγμα στο άγνωστο, στο διαφορετικό.

Μια ανθρώπινη ταινία, θεμελιωμένη στη μαγεία που προσφέρει η γλώσσα σ’ όλες της τις μορφές, γραπτή, προφορική, σωματική. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να σταθούμε με κριτική διάθεση απέναντι στο ανθρώπινο γένος.

Τρυφερή μα και απογοητευτική συνάμα αν σκεφτεί κανείς το πόσο εύκολα απορρίπτουμε και επιτιθέμεθα σε κάθε τι που φαντάζει ξένο. Πόσο διαχειρίσιμοι και εύπλαστοι γινόμαστε όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν.

Το “Αrrival” πρόκειται για την συνειδητοποίηση ότι ως ανθρωπότητα όσο και αν έχουμε εξελιχθεί, πάντοτε θα είμαστε εκείνα τα φοβισμένα, γεμάτα καχυποψία και μίσος πλάσματα, που επιβαλλόμαστε με το όπλο και όχι με το νου και τον λόγο μας.

πληροφοριες

Σκηνοθετικά άρτια, με χολυγουντιανό υπόβαθρο, δίχως υπερβολές, υποβλητικό σκηνικό και υπέροχη μουσική απ’ τους Jóhann Jóhannsson και Max Richter, με την ηρωίδα σε μια πολύ καλή ερμηνεία και σενάριο βασισμένο σε νουβέλα, η ταινία συγκαταλέχθηκε στο top 10 της φετινής χρονιάς απ’ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Επιπλέον, δέχτηκε οκτώ οσκαρικά βραβεία στα 89α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έγινε ιδιαίτερα αγαπητή σε κοινό και κριτικούς.

Η “άφιξη”  λοιπόν είναι must sceen για όσους αγαπούν ιστορίες με εξωγήινους, ιδωμένες όμως από μια ουμανιστική οπτική, ταινίες πρωτότυπου σεναρίου με σασπένς και φυσικά διάθεση για προβληματισμό και επαναθεώρηση της ανθρώπινης φύσης.

Δες το trailer εδώ: η άφιξη-movie trailer

Σχόλια