«Χωρίς την μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος.»

                                          ~Friedrich Nietzsche

Η μουσική μπορεί να μας επηρεάσει χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Η καλή μουσική μάλιστα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς τομείς της ζωής μας και μπορεί να μετατρέψει μια συνηθισμένη μέρα σε κάτι μαγικό. Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, απελευθέρωση, χαρά και άλλα αρκετά ισχυρά συναισθήματα.

Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την μουσική, ενώ εργάζονται ή διαβάζουν. Έρευνες, μάλιστα έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο και το σώμα μας. Δεν υπάρχει μέρα, που να μην ακούμε μουσική. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε κάποιες απ’ τις ευεργετικές ιδιότητες, που έχει η μουσική, ανεξάρτητα από το αν αφορούν την ψυχική ή την σωματική μας υγεία.

Μπορει η μουσικη να μας προκαλεσει κακο;

Η μουσική μπορεί να μας φέρνει κοντά

Η μουσική είναι συχνά μια κοινωνική δραστηριότητα, που μπορεί να μας φέρει σε επαφή με νέα άτομα. Τραγουδώντας σε μια χορωδία ή σε κάποιο άλλο σύνολο κοινωνικοποιούμαστε. Σε έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί οι συμμετέχοντες βρήκαν πολύ ικανοποιητική την ένταξη τους σε μαθήματα μουσικής, αφού τους έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουν νέους ανθρώπους αλλά και να συνεργαστούν μαζί τους. Μάλιστα, η μουσική μπορεί βοηθήσει την ομάδα να δεθεί καλύτερα και να επιλυθούν προβλήματα που μπορεί να υπήρχαν.

Η μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να θεραπεύσει τους καρδιοπαθείς

30 λεπτά κλασική μουσική την ημέρα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Η μουσική μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, να βελτίωσει την αθλητική απόδοση, την κυκλοφορία σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές και καρδιοπαθείς.

Η μουσική μπορεί να βελτιώσει την όρασή μας

Στο 60% των ανθρώπων, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν επηρεαστεί οι οπτικές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό οδηγεί σε «οπτική αμέλεια», ο ασθενής δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται αντικείμενα  στο αντίθετο οπτικό πεδίο από την πλευρά που έχουν πάθει εγκεφαλικό. Η θετική ψυχική διάθεση μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσει την ικανότητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων.

Η μουσική μας «ενθαρρύνει»

Ο λόγος, που τόσοι άνθρωποι ακούν μουσική, όταν εργάζονται, ή όταν κάνουν γυμναστική, ή όταν διαβάζουν είναι για να παρακινηθούν. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο εγκέφαλος, όταν επεξεργάζεται ένα τραγούδι βρίσκεται σε εγρήγορση. Η μουσική, μάλιστα όχι μόνο μας «ενθαρρύνει», αλλά μας βοηθά και να δουλέψουμε καλύτερα, κάνοντάς μας πιο παραγωγικούς.

Παιζεις μουσικη απο μικρος; Κανεις καλο στον εγκεφαλο σου!

Η μουσική μειώνει τον πόνο

Ό,τι είδος και αν ακούσετε από Sam Smith μέχρι AC/DC, η μουσική και η στίχοι αποτελούν μια αποτελεσματική θεραπεία για τη διαχείριση του πόνου. Αρκετές φορές, μουσική χρησιμοποιείται σε ασθενείς, που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ο λόγος, που η μουσική μπορεί να θεραπεύσει αυτούς τους ασθενείς είναι γιατί το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες.

Η μουσική ανεβάζει τον Δείκτη Νοημοσύνης και την ακαδημαϊκή επίδοση

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι εκμάθηση μουσικών οργάνων και η χορωδία βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τον Δείκτη Νοημοσύνης σε μικρά παιδιά. Σε μια μελέτη, παιδιά ηλικίας 6 ετών, που ξεκίνησαν μαθήματα πιάνου ή χορωδίας μέσα σε μόλις 36 εβδομάδες, τα αποτελέσματα των IQ test τους ήταν αισθητά καλύτερα σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν μαθήματα μουσικής. Μάλιστα, τα παιδιά, που συμμετείχαν στην χορωδία είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Σχόλια