Tips εδώ, tips εκεί, tips παραπέρα… Αξιολογεί κανένας, όμως, τι περιέχουν;

DISCLAIMER

Κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το άρθρο πραγματεύεται τα tips καθ’αυτά και όχι τους στόχους. Όλοι μας έχουμε τα όνειρα, τους στόχους μας, κοκ, που θα εκπληρώσουμε και είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα να πιστεύουμε στα παραμύθια και να έχουμε τις αυταπάτες μας.

Ήρθε για άλλη μια φορά η εποχή, που έχουν ξεκινήσει τα απανωτά άρθρα με motivation/organisation tips, σκέψεις για μια νέα αρχή, στόχους για την νέα χρονιά, κλπ, κλπ. Και κάθε χρόνο είναι τόσο πρωτότυπα και διαφορετικά!

Κάπως έτσι, μες στο κλίμα των ημερών, που διαρκεί γύρω στις 50, ψέματα, 100 (ή 200?)….. Anyway κάποιες μέρες κατά τη διάρκεια του χρόνου, περνούσα παραγωγικότατα την ημέρα μου, scrollάροντας στην αρχική σελίδα του facebook (δεν ξέρω οι μικρότεροι τι κάνετε, εμείς οι ηλικιωμένοι αυτά μάθαμε). Βλέπω λοιπόν, ένα άρθρο του buzzfeed σχετικό με το πώς να οργανώσεις τους στόχους σου για το ’17.

Νιώθοντας το βάρος των υποχρεώσεών μου να με πλακώνει, αποφασίζω να το δω (τι, μόνο τα DIY και το tasty θα βλέπω;), όλο και κάτι χρήσιμο θα βρω να κινητοποιήσει τον βραδύποδα μέσα μου – για όσους με γνωρίζουν, ΝΑΙ, είμαι επαγγελματίας τεμπέλα (φράση δανεική από τον πατερούλη μου, μέχρι να βρω καλύτερη), θα το αναλύσουμε σε άλλη φάση αυτό.

Καταρχήν το άρθρο ξεκινά με gifάκι με την Ariana Grande……. (δεν μπορώ να βάλω αρκετές τελίτσες γι’αυτό, αν δεν το πιάσατε είστε σε λάθος άρθρο)

Επειδή όμως ένιωθα μεγαλόψυχη και οριακά απελπισμένη για οποιαδήποτε συμβουλή για να οργανώσω τη ζωή μου, λέω, άααστο δεν πειράζει, εσύ είσαι προκατειλημμένη με το κορίτσι, στα κομμάτια, πάμε στα tips.

Και βασικά εκεί, μου ήρθε η ιδέα για το άρθρο.

Note: δεν είναι στόχος το κράξιμο αυτού του άρθρου (που αποτελεί εξιλαστήριο θύμα παρεμπιπτόντως), αλλά αυτής της αναπτυσσόμενης συνομοταξίας των inspiration/motivation/organisation/resolution/ ξέμεινααπόεπίθεταsorryforthatδενξέρωπώςνασταματήtion άρθρων με τέτοια tips. Δηλώνω, επίσης, οπαδός της διατήρησης των αγγλικών φράσεων ως έχουν, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τις μεταφράσω (εκτός εάν θα έχει πλάκα για εμένα).

Don’t like it? Sue me.

Αρχίζουμε λοιπόν…

1. First, clearly define what you want to accomplish.

2. Break up big goals or assignments into little, actually doable chunks.

Ή για εμάς που ήμασταν θετικοτεχνολογική και σκαμπάζουμε λιγουλάκι από πολύπλοκα προβλήματα, υποδιαίρεσε το πρόβλημα-γκοτζίλα σε σαμιαμίδια και σκότωσέ τα ένα-ένα. Δύσκολη λογική καταλαβαίνω, αλλά προσπαθήστε το λίγο είναι τρομερό. (Βασικά παίζει να είναι όντως χρήσιμο αυτό οπότε σκάω)

3. If you’ve got a lot you want or need to do, list it all in order of priority.

Χμμμμμμμμμμμ….αλήθεια; Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ… NEXT!

4. Schedule your most important stuff early in the day.

DIY και TASTY…. HELLOOOOO, δεν σου λέει τίποτα αυτό; Οκ, το δέχομαι… όχι, αλήθεια, μπορεί να μην καταλαβαίνεις οπότε θα σου εξηγήσω: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΑΪ. Σοβαρά περιμένεις από τον βραδύποδα και να σηκωθεί ΚΑΙ να κάνει δουλειές; Έχεις στόχους, δεκτό, αλλά μπορεί να είσαι νυχτερινός τύπος που δεν μπορεί να σηκωθεί το πρωί, ή να είσαι αναβλητικός, που θα σου πω σε άλλη φάση τι μπορεί να σημαίνει, ή οτιδήποτε άλλο. Το να σηκώνεται κάποιος το πρωί, ούτε κατά διάνοια σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε σε θέση να κάνει πράγματα (και στο λέει αυτό το βλαμμένο που σηκώνεται από τις 7:30 για να χουζουρέψει με την ησυχία του και να μπορέσει σε ρυθμούς internet explorer να ετοιμαστεί)

5. Set some ground rules for when you check email, apps, and social media.

Ναιαιαιαιαι….. και πώς ακριβώς νομίζεις ότι βρήκα αυτό το άρθρο;

6. Politely say “no” more often. (Λέγε και κανένα όχι ηλίθιε)

Εδώ δηλώνω ότι ταυτίστηκα. Μου πήρε πολύ καιρό μέχρι να μπορώ να αρνηθώ το οτιδήποτε σχετικό με κάτι που με ενδιαφέρει έστω και λίγο. Είναι η μαλάκινση που έχω στον εγκέφαλό μου, τι να κάνουμε; Αυτό το δέχομαι, ειλικρινά πιστεύω ότι είναι χρήσιμο.

7. Write stuff down all the time. (Ξεκωλιάσου στο γράψιμο)

Αυτό ξέρω γιατί είναι: Για να αγχώνομαι περισσότερο. Ναι. Και να χάνω τα χαρτάκια που έχω σημειώσει το τηλέφωνο της ετοιμοθάνατης θείας στο εξωτερικό, που αν την παίρνω τηλέφωνο καθημερινά θα μου αφήσει 1 δις κληρονομιά… Και το χαρτί; ΤΙΙΙΙ; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΗΛΙΘΙΕ; ΔΟΛΟΦΟΝΕ ΔΕΝΤΡΩΝ!

8. Save some time for when ~shit happens~.

Shit happens all the time. Hate to be the one to tell you this, but it does… Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό, για εμένα τουλάχιστον, και να μπορώ να κάνω ό,τι θέλω να κάνω ΚΑΙ να έχω backup plan για κάθε περίπτωση που κάτι που μπορεί και να πάει εξαιρετικά στραβά (άλλο το ότι όντως το κάνω). Απλά αν τα πράγματα είναι τόσο χάλια, θα αφήσω ότι μπορώ να αφήσω και θα ακολουθήσω την κυρία από κάτω:

9. Don’t obsess over everything being perfect.

Fair enough. Αλλά ΠΟΤΕ μην αρκεστείς στη μετριότητα. Το μη-τέλειο είναι διαφορετικό από το μέτριο και κάτι μέτριο είναι χειρότερο από οτιδήποτε κακό.

Food for thought: Το tip αυτό μπορώ να το εντάξω στην ευρύτερη κατηγορία tips του τύπου: να είσαι καλά με τον εαυτό σου, size doesn’t matter, everyone’s perfect,κλπ. Όχι ότι είμαι κατά του να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, αντίθετα σε θεωρώ ανώτερο ον αν το έχεις καταφέρει (όπως και αυτούς που παραδίδουν εργασίες 1 βδομάδα πριν το deadline), αλλά δεν υποκρύπτει και μια στασιμότητα; Τι εννοώ: αναγνωρίζοντας μια προβληματική κατάσταση, κάνεις πράγματα για να τη βελτιώσεις, σωστά; Ίσως. Στη σημερινή κοινωνία, το να αλλάζεις τον εαυτό σου, θεωρείται ως μη αποδοχή αυτού που είσαι, ενώ ταυτόχρονα ζούμε σε έναν κόσμο που όσο πάει εξισώνει τους ανθρώπους σε πολλαπλά επίπεδα (για την ακρίβεια, τους κατηγοριοποιεί σε βαθμό αηδίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι “ταμπέλες” για τη σεξουαλικότητα). Επομένως, επιβάλλεται να ανήκεις σε κάποια κατηγορία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είσαι τέλειος. Απλά πρέπει να μπεις σε ένα κουτί.

10. Find some role models that motivate you.

Δεν θα κάνει άλλος την ίδια δουλειά με εσένα και δεν μπορείς να κάνεις την ίδια δουλειά με τον οποιονδήποτε άλλον. Είναι διαφορετικό το να ονειρεύεσαι να γίνεις σαν τον/την τάδε και άλλο να ψάχνεις να βρεις κάποιον που σε εμπνέει (πιστεύω ότι η κινητοποίηση έρχεται από την έμπνευση, δεν έκανα λάθος στη μετάφραση γατάκια). Πχ. μια φίλη μου κι εγώ, ας την πούμε Riana χάριν διατήρησης της ανωνυμίας της, εμπνεόμαστε, όταν είμαστε μαζί και photoshopάρουμε γελοιότητες. Το έχουμε δει από κάπου; ΝΑΙ. Χρειάστηκε να βρούμε κάποιον/κάποια κάτι? ΟΧΙ, απλά εμπνευστήκαμε. (μόνη περίπτωση που δέχομαι το παραπάνω είναι σε θύματα κακοποίησης και εξαρτήσεων, αλλά αυτό είναι μια άλλη και μεγάαααλη ιστορία)

11. Take mindful breaks instead of just marathon-ing through a task.

Κι αν είμαι τόσο καθυστερημένος που ανέβαλλα το task για πολύυυ later, τόσο που απόψε είναι το deadline; (έτσι είμαστε εμείς οι αναβλητικοί αλλά είπαμε θα σας το εξηγήσω αργότερα)

Then what Sherlock?

AAAAND, LAST BUT NOT LEAST:

12. Reward yourself when you actually do the work.

Εν τέλει, για τη μόδα motivation & σια, ένα gif, χίλιες λέξεις…

Σχόλια