Είσαι και εσύ ένας από αυτούς που όταν ήμασταν παιδάκια μας ρωτούσαν οι μεγάλοι ”τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” και τους απαντούσες”Αστροναύτης”;

Ε τότε άραξε εδώ να διαβάσουμε παρέα για τα γαλαξία μας…

Από μικρό με μάγευε το διάστημα και το άγνωστο που κρύβεται εκεί έξω. Θυμάμαι σε ηλικία 8 χρονών είδα το πρώτο μου ντοκιμαντέρ, για το διάστημα στην ΕΡΤ. Εννοείται πως όπως και εσύ, ούτε και εγώ κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου, όμως για να είμαι και ειλικρινής όπως και εσύ, ούτε και εγώ επιχείρησα να προσπαθήσω.

Βέβαια ακόμα και σήμερα όταν πέσει στην αντίληψη μου κάτι αντίστοιχο στην τηλεόραση, ότι ώρα και να ΄ναι, με όποιον και να είμαι, θα παρατήσω ότι και αν κάνω εκείνη την στιγμή (ναι-ναι, ότι και αν κάνω) και θα αράξω να δω το ντοκιμαντέρ στον καναπέ.

Ο λόγος που εμπνεύστηκε αυτό το άρθρο ήταν μια αναλαμπή της αρχισυντάκτριας μου και ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν ήταν επίσης μια δική μου αναλαμπή στην αναλαμπή της…

Κάτι σαν το Big Bang ένα πράγμα…

γαλαξίας

Θα μπορούσα να γράψω 50 πράγματα για τον Γαλαξία μας, όμως για να είμαι ειλικρινής είπα να μην σε πρήξω αγαπητέ αναγνώστη με την μια. Στην τελική αν πάει καλά το άρθρο το κάνουμε και σαν στήλη.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν…

1) Ποιος είναι ο Γαλαξίας μας

γαλαξίας

O Γαλαξίας μας, γνωστός ως Milky Way είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που αποτελεί μέρος μιας τοπικής ομάδας γαλαξιών (τουλάχιστον 35 στον αριθμό) και υπολογίζεται πως αποτελείται από 200-400 δισεκατομμύρια αστέρες. Στην κατάταξη μάλιστα αυτής την τοπικής ομάδας (των τουλάχιστον 35 συνδεδεμένων βαρυτικά γαλαξιών) έρχεται δεύτερος σε αριθμών αστέρων και μάζα, πίσω μόνο από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας ο οποίος αποτελείται από 1 τρισεκατομμύριο αστέρες.

Μάλιστα το πιο σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε εδώ πέρα, είναι πως όλοι οι γαλαξίες που αναφέραμε πιο πάνω, περιφέρονται γύρω από ένα βαρυτικό κέντρο, που βρίσκεται ανάμεσα στον Γαλαξία μας και στον γαλαξία της Ανδρομέδα. Με λίγα λόγια δίνουμε τον ρυθμό στο παιχνίδι.

2) Ο δίδυμος γαλαξίας NGC7331

γαλαξίας

O γαλαξίας ΝGC7331 είναι ένας επίσης σπειροειδής γαλαξίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται 45 εκατομμύρια έτη φωτός από την Γη, στον αστερισμό Πήγασο.
Δεν ανήκει στους 35 της τοπικής ομάδας μας, όμως παρόλα αυτά σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως δίδυμος του δικού μας Γαλαξία καθώς σε δομή και σε μέγεθος είναι σχεδόν ίδιοι. Εκπέμπει ακτίνες Χ και ραδιοκύματα ενώ ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1784.

3) Ο Γαλαξίας μας ο Hannibal

γαλαξίας

Οι γαλαξίες είναι μεγάλοι και παίζουν πολύ με την μάζα τους. Αν έχεις ακουστά πως το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, τότε να ξέρεις πως αυτό ισχύει 1000% στην άγρια φύση και του σύμπαντος. Όταν λοιπόν ένας μικρός γαλαξίας περάσει δίπλα από έναν μεγάλο, τότε ο μεγάλος μπορεί να καταβροχθίσει τους αστέρες και το φυσικό αέριο του μικρότερου.

Σιγά-σιγά τα άστρα του μικρότερου γαλαξία απορροφώνται από τον μεγαλύτερο και συγχωνεύονται σε αυτόν. Όπως καταλαβαίνεις, όσο μεγαλώνει ένας γαλαξίας πεινάει ακόμα πιο πολύ. Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας που λένε 😛

γαλαξίας
Στην φώτο βλέπουμε τον  Ο IC 2163 (αριστερά) και τον NGC 2207 (δεξιά) να βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης προκαλώντας την παραγωγή αναρίθμητων άστρων.

4) Το μέλλον του Γαλαξία μας

γαλαξίας

Μετρήσεις δείχνουν ότι ο πανέμορφος γαλαξίας της Ανδρομέδας (φώτο) μας πλησιάζει με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και μπορεί να συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας σε 3 ως 4 δις χρόνια.

Αν τελικά γίνει αυτό, πιστεύεται ότι ο Ήλιος αλλά και άλλοι αστέρες μάλλον δεν θα συγκρουστούν με αστέρες της Ανδρομέδας, αλλά οι δύο γαλαξίες θα σχηματίσουν έναν ενιαίο ελλειπτικού σχήματος γαλαξία. Η διαδικασία της ένωσης αυτής εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 1 δις χρόνια.

Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν τίθεται θέμα ζωής και θανάτου. Στην πραγματικότητα μιλάμε για φιλικό αγώνα. Το ότι όλο αυτό βέβαια παίζει να ολοκληρωθεί σε 450.000 ζωές προσωπικά με βρίσκει πιο χαλαρό. Εσένα;

5) Μύθοι και πραγματικότητες.

γαλαξίας

Είναι γεγονός πως ο κάθε τόπος, η κάθε χώρα και η κάθε κουλτούρα έχεις τους δικούς της Μύθους γύρω από την ιστορία. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται να μην υπήρχε και για τον Γαλαξία μας.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό, όταν ανακάλυψε πως ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε τον νεαρό Ηρακλή. Φήμες επίσης λένε πως ο Ηρακλής της δάγκωσε το στήθος επίτηδες.

Στην Ανατολική Ασία, πίστευαν πως η θαμπή ζώνη αστεριών είναι το «Ασημένιο Ποτάμι» του Παραδείσου.

Στην αρχαία αρμενική μυθολογία ο Γαλαξίας ονομαζόταν «Η Οδός του Κλέφτη Αχύρων» (Յարդ զողի Ճանապարհ), συνδέοντάς τον με έναν από τους θεούς, που έκλεψε άχυρο και κατά την προσπάθειά του να ξεφύγει από τους ουρανούς με ένα ξύλινο άρμα, έπεσε κάποιο από το άχυρο στο δρόμο. Αυτή η ονομασία διαδόθηκε από τους Άραβες. Μάλιστα υπάρχει και ελληνική version, η ίδια ιστορία με έναν παπά. ”Άχυρο του παπά”

Τέλος οι πιο μάγκες από όλους είναι οι Φινλανδοί.

Στη φινλανδική μυθολογία ο γαλαξίας μας ονομαζόταν Λινουνράτα (μονοπάτι των πουλιών). Οι ίδιοι παρατήρησαν ότι τα αποδημητικά πουλιά χρησιμοποιούσαν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδέψουν νότια, όπου πίστευαν ότι βρίσκεται το Λιντουκότο (το σπίτι των πουλιών).

Αρκετά αργότερα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρατήρηση των Φιλανδών. Τα αποδημητικά πουλιά έχουν τον Γαλαξία ως οδηγό για να ταξιδεύουν στα θερμότερα κλίματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμα και σήμερα ο Γαλαξίας λέγεται Λινουνράτα στα φινλαδικά.

Υ.Γ: Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στην αρχισυντάκτρια μου. Καλό Erasmus! 

 

Σχόλια