Ένας τσαλαπετεινός βρίσκει στέγη στα Πετράλωνα και η Αθήνα επισκέπτεται..

Ο τσαλαπετεινός (upupa epops η επιστημονική του ονομασία) όντας ένα εκ των ομορφότερων πτηνών που συναντάτε σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει κυνηγηθεί σε μεγάλο βαθμό, κυρίως προς ταρίχευση. Έντρομος λοιπόν ο περίφημος έποψ βρήκε κρυψώνα στα Πετράλωνα. Για την ακρίβεια του την βρήκαν η Μάρφη και οι συνεργάτες της. Η εκθαμβωτική ομορφιά του όμως πρόδωσε την παρουσία του σύντομα και πλέον ρέουν εκατοντάδες για να θαυμάσουν τη λάμψη του και για να απολαύσουν τα υπέροχα ροφήματα, αλκοολούχα και μη που προσφέρουν οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτό.

Το upupa epops ήρθε για να μείνει και η Μάρφη Μπάλη μας μιλάει λίγο για αυτό.

-Το upupa epops είναι ένα εγχείρημα που δουλεύαμε με τα παιδιά: Ρένο Γραμμένο και Πέτρο Μανώχη, 2 χρόνια. Πρώτο βήμα ήταν να βρούμε το μέρος. Επιλέξαμε για διάφορους λόγους τα Πετράλωνα αλλά κυρίως επειδή είναι κέντρο-απόκεντρο. Έπειτα διαλέξαμε το κτήριο, το οποίο ήταν μαγαζί του 1930 και από κει και πέρα αφεθήκαμε σχεδόν ολοκληρωτικά στα έμπειρα χέρια του Αλέξη Πετράκη. Ο Αλέξης είναι αρχιτέκτονας που εκτός των άλλων έχει φτιάξει το 7 jockers, το faust,κα, είναι ιδιοκτήτης του ΜΠΡΙΚΙου στη Μαβίλης και χωρίς ιδιαίτερο λόγο κάνει τον σερβιτόρο ΠΣΚ στο μαγαζί μας. Πρόκειται για έναν μοναδικό άνθρωπο. Του εξηγήσαμε ότι θέλαμε να περάσουμε “παλαιά Αθήνα” με επιπλέον επιρροές και εκείνος κατέληξε έπειτα από διάφορα προσωπικά ταξίδια του να μπλέκει λίγο Αθήνα, λίγο Μαρόκο και λίγο Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα θα το κρίνετε εσείς.

-Το όνομα πως προέκυψε?

-Το όνομα είναι δική μου επιλογή. Στα 2 χρόνια προεργασίας είχα πάντα ένα τετραδιάκι που έγραφα διάφορα ονόματα που μου περνούσαν από το μυαλό, μου έλεγαν, ή έβλεπα κάπου. Δίπλα από το upupa epops είχα καρδούλα. Ο τσαλαπετεινός είναι ένα από τα αγαπημένα μου πτηνά. Το θεωρώ ένα από τα πιο όμορφα και Ροκ πουλιά-ροκ λόγω του λοφίου του, είναι εξωτικός, ιδιαίτερος, αλλά και προσιτός. Έρχεται στην χώρα μας από την Αφρική για να σηματοδοτήσει την άνοιξη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι τα χρώματά του ταιριάζουν πολύ με αυτά του μαγαζιού τον έχρισε νικητή στην “μάχη” της ονομασίας.

Το upupa epops έχει φέρει αέρα επαγγελματισμού στην περιοχή χωρίς όμως να το φωνάζει και όλα αυτά χάρη στην επί χρόνια στο χώρο των bar και του bartending, Μάρφη!

-Μάρφη πες μας λίγα λόγια για την πορεία σου στον χώρο?

Μέχρι τα 18 μου έπαιζα μπάσκετ στην Λαμία από όπου και κατάγομαι. Ύστερα ήρθε μεταγραφή για την Αθήνα κια για τον Αστέρα Εξαρχείων. Παράλληλα σπούδαζα marketing και διαφήμιση, αλλά κάπως έπρεπε να βγάζω χρήματα. Στην αρχή πήγα σε ένα μαγαζί για service και σιγά-σιγά περνώντας πρώτα από όλα τα πόστα έφτασα πίσω από το bar ως barwoman. Σαν μεγάλο μου avantage είχα ότι κράτησα και τη νύχτα ένα κάπως αθλητικό προφίλ. Δεν ξενύχταγα, δεν έπινα τις μέρες που δεν δούλευα, πρόσεχα τη διατροφή μου και αυτό ήταν που με βοήθησε να έχω διάρκεια στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο του bartending. Ο Γιάννης Πετρής ήταν ο μέντορας μου στον τομέα του bartending. Βρεθήκαμε από νωρίς σε μαγαζιά, μου δίδαξε πάρα πολλά και με βοήθησε να εξελιχθώ. Μετά από χρόνια ήρθαν κάποιες διακρίσεις και μια Άλφα καταξίωση. Έτσι άρχισαν να με καλούν σε μεγάλα μαγαζιά όπως το theory bar στο Χαλάνδρι για να στήσω τον κατάλογό του, έκανα πολλά consulting, ενώ εκείνη την περίοδο αρνήθηκα και σοβαρή πρόταση από Αγγλία. Βέβαια ξέροντας ότι μεγαλώνοντας οι αντοχές μου θα πέφτουν διαρκώς αποφάσισα πως έχει έρθει η ώρα να κάνω κάτι δικό μου. Σε αυτό το σημείο, πίνοντας ποτάκι με τα παιδιά αποφασίσαμε να βάλουμε μπρος το project upupa.

Εμείς το βρήκαμε το επισκεφτήκαμε… ααα ναι..  την ημέρα που πήγαμε να βρούμε την Μάρφη για να μας πει όλα αυτά τα όμορφα πραγματάκια, στον χώρο βρισκόταν για μια φωτογράφιση η μοναδική Έλενα Ράντου. Της ζητήσαμε να μας πει για το upupa και με την καλοσύνη πάντα να την διατρέχει απάντησε: Είναι εκπληκτικό, δεν είχα ξανάρθει, αλλά τώρα που το ανακάλυψα θα το καθιερώσω…  το λατρέψαμε και σας καλούμε να κάνετε το ίδιο, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Ευχαριστούμε πολύ την Μάρφη για τον χρόνο της και την εξαιρετική φωτογράφο μας Έυα

Σχόλια