Η αποστολή του Mars One, οι στόχοι και τα όνειρα για την αποίκιση του πλανήτη Άρη μέχρι το 2032

 

Στόχος: Η εγκατάσταση μιας μόνιμης ανθρώπινης αποικίας στον πλανήτη Άρη.

Κίνητρο: «Πηγαίνουμε επειδή μπορούμε.» – “We’re going because we can.”

Κάτι πραγματικά πρωτάκουστο πρόκειται να συμβεί. Κάτι που μέχρι τώρα μπορούσαμε να δούμε μόνο στις ταινίες. Δεν πρόκειται για ταινία όμως.

Η αποστολή του Mars One έχει προταθεί ήδη από το το 2012. Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από συζητήσεις των δύο ιδρυτών Bas Lansdorp και Arno Wielders. Αφού η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, ήρθε και η συνειδητοποίηση του τι σημαίνει η πραγματοποίηση αυτού του δύσκολου έως και ακατόρθωτου έργου.

Σχεδιασμός αποστολής

2011Ίδρυση Mars One

Μέχρι στιγμής έχουν ιδρυθεί δύο οργανισμοί που συνιστούν μαζί το Mars One:

  • Μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mars One Foundation, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία και ασχολείται με την διαχείριση και τον σχεδιασμό της αποστολής.
  • Κερδοσκοπικός οργανισμός Mars One Ventures, ο οποίος έχει όλα τα εισοδηματικά δικαιώματα περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων αναμετάδοσης.

2013Ξεκινάει η επιλογή αστροναυτών σε όλο τον κόσμο

Η διαδικασία επιλογής των μελών της αποστολής, δηλαδή των ανθρώπων που θα ταξιδέψουν στον Άρη, ήταν πολύ περίπλοκη. Δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος αίτηση. Συνολικά από το 2013 έχουν σταλθεί πάνω από 2000 αιτήσεις. Καλό θα ήταν να προσθέσουμε ότι πρόκειται για ταξίδι χωρίς επιστροφή.

2017Ξεκινάει η προετοιμασία αυτών που έχουν επιλεχθεί.

Οι λεγόμενοι Mars100 θα ξεκινήσουν την τελευταία φάση της επιλογής τους. Μιλάμε για πρόγραμμα προπονήσεων, εξετάσεων και εκπαίδευσης που θα τους προετοιμάσει για τη ζωή στον πλανήτη Άρη.

2022 – Επίδειξη της αποστολής.

Αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό καθώς θα αποτελέσει απόδειξη πως κάποιες πρωτόγνωρες τεχνολογίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σίγουρα.

2024 – Εκτόξευση δορυφόρου επικοινωνιών.

2026 – Εκτόξευση απαραίτητου εξοπλισμού.

Πώς θα μοιάζουν οι αποστολές φορτίων στον Άρη

2029 – Εκτόξευση 6 αποστολών φορτίων.

2030 – Προετοιμασία υποδοχής ανθρώπων από τα ρομπότ που θα έχουν ήδη σταλεί στον πλανήτη Άρη

2031 – Αναχώρηση της πρώτης αποστολής ανθρώπων.

Το ταξίδι υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 6 με 8 μήνες, δηλαδή αν όλα θα πάνε καλά, οι αστροναύτες θα αφιχθούν στον οικισμό το 2032.

2033 – Αναχώρηση της δεύτερης αποστολής ανθρώπων.

Θα έχει προετοιμαστεί η υποδοχή τους από τους αστροναύτες που θα έχουν ήδη προσγειωθεί στον Άρη. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται κάθε 26 μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδιασμένο σιγά σιγά να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη.

Επιπρόσθετα…

Υπάρχει η δυνατότητα, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά αυτή η πρωτοβουλία, να κάνετε μια μικρή δωρεά για να βοηθήσετε να αναπτυχθεί η αποστολή του Mars One.

Επίσης, εδώ μπορείτε κυριολεκτικά να αγοράσετε το δικαίωμα ονομασίας ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες κρατήρες που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

Τέλειο?

Τέλος, μπορεί η αποστολή του Mars One να έχει γίνει αποδέκτης μεγάλης κατάκρισης για την φιλοδοξία της αλλά και για το γεγονός ότι αν δεν πετύχει πρόκειται για αποστολή αυτοκτονίας, αλλά ο καθένας πριν εκφράσει την γνώμη του καλό θα ήταν να ξέρει κάποια πράγματα παραπάνω.

Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει μέχρι το 2032…

Κοσμολογια: η βιογραφια του Συμπαντος

Σχόλια