Ένα άρθρο για τη ζωή της κοπέλας που απέδειξε έμπρακτα ότι σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς!

Η Μαλάλα Γιουσαφσάι είναι μία 19χρονη ακτιβίστρια από το Πακιστάν, η οποία μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών και ιδιαιτέρως των μικρών κοριτσιών, δίνοντας έμφαση στο δικαίωμα τους στην εκπαίδευση.

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μingora στην περιοχή Swat στο Πακιστάν. Ο πατέρας της, ο οποίος φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη της Μαλάλας, ήταν ιδιοκτήτης ενός σχολείου και ποιητής. Η πρώτη της εκπαίδευση άλλωστε δόθηκε από τον ίδιο.

Στις αρχές του 2009, σε ηλικία μόλις 11 ετών η Μαλάλα ξεκίνησε να γράφει σε blog υποστηρισόμενο από το BBC με το ψευδώνυμο Gul Makai. Στα post της περιεγραφε τη ζωή στην πόλη της μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ήταν ένα στρατιωτικο-θρησκευτικό κίνημα που κυβέρνησε για κάποιο διάστημα το Αφγανιστάν και αναγνωρίστηκε μόνο από το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία. Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και να συμμετχουν σε οποιαδήποτε ομαδική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα στις καλλιτεχνικές ομάδες. Ανάμεσα σε πολλά σκληρά μέτρα απαγόρευσαν την τηλεόραση, τη μουσική, τα βίντεο κι ανάγκασαν τους άντρες και τις γυναίκες να συμμορφωθούν με τους ενδυματολογικούς κανόνες του Κορανίου.

Η Μαλάλα και ο πατέρας της αποφάσισαν να αντισταθούν στο καθεστώς, αφού πίστευαν ένθερμα στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην παιδεία και την ελευθερία. Έτσι έγιναν ένονοι επικριτές της πολιτικής των Ταλιμπάν, ενώ η Μαλάλα δε δίστασε να διαμαρτυρηθεί απροκάλυπτα σε πακιστανικό κανάλι για τη στέρηση του δικαιώματός της στην παιδεία.

Στο blog της αναφερόταν στο φόβο και τη βία που επικρατούσε στην πόλη της λόγω των Ταλιμπάν κι έτσι σύντομα η ζωή της βρέθηκε σε κίνδυνο. Για αυτό το λόγο αναγκάστηκε να αναζητήσει προστασία μακριά από το σπίτι της.

Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε στην πόλη της όπου συνέχισε να υπερασπίζεται ακόμη πιο ένθερμα τις απόψεις της, συνεχίζοντας παράλληλα να χρησιμοποιεί τα media. Τα επόμενα 3 χρόνια η Μαλάλα μαζί με τον πατέρα της, Ζιαουντίν, έγιναν πιο γνωστοί για την αποφασιστικότητα και τον αγώνα τους για ποιοτική εκπαίδευση στο Πακιστάν.

μαλάλα

Ωστόσο όλα αυτά έβαζαν τη ζωή της Μαλάλα σε μεγάλο κίνδυνο! Στις 5 Οκτωβρίου 2012 σε ηλικία μόλις 15 ετών, 2 μέλη του στρατού των Ταλιμπάν σταμάτησαν το σχολικό λεωφορείο στο οποίο βρισκόταν η Μαλάλα και την πυροβόλησαν εσκεμμένα 3 φορές στο κεφάλι και τον ώμο.

Η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη και γι’ αυτό το λόγο χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χρειάστηκε πολλά χειρουργία, αλλά ευτυχώς η σφαίρα δεν προκάλεσε κάποια οξεία εγκεφαλική βλάβη. Η Μαλάλα βγήκε από το νοσοκομέιο το Μάρτιο του 2013 και ξεκίνησε να πηγαίνει σχολείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η περιπέτεια και ο αγώνας της όμως είχαν ήδη γίνει πολύ γνωστά παγκοσμίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον ίδιο χρόνο να μιλήσει σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα, να εκδώσει το αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο“I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban” και να λάβει το βραβείο Ζαχάρωφ.

Το 2014 ίδρυσε μαζί με τον πατέρα της τον οργανισμό Malala Fund, όραμα του οποίου είναι η πρόσβαση κάθε κοριτσιού στην εκπαίδευση. Το ίδιο έτος μοιράστηκε μαζί με τον Ινδό Kailash Satyarth το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων, καθώς και για τους αγώνες της για το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση. Έτσι έγινε η νεαρότερη κοπέλα στην οποία απονεμήθηκε ποτέ Νόμπε (ήταν 17 ετών).

μαλάλα

Η Μαλάλα στην απονομή του βραβείου Νομπέλ.

Μία πολύ σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της Μαλάλα ήταν επίσης τα 18α γενέθλια της. Τότε εγκαινίασε το σχολείο Malala Yousafzai All girls school κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το οποίο θα προσφέρει σε πάνω από 200 κορίτσια το πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. 

μαλάλα

Με αυτό τον τρόπο η Μαλάλα κατάφερε να εξελιχθεί και να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που συνάντησε μπροστά της.

Η Μαλάλα ήταν- κι εξακολουθεί να είναι- μία κοπέλα που δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για ένα καλύτερο και πιο δικαιο κόσμο. Ο δυναμισμός και η στάση της από μικρή ηλικία βοήθησε κι ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους στον κόσμο (ανάμεσα τους και εγώ).

Η Μαλάλα λοιπόν αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο τόσο σθεναρά, αλλά αυτό που συχνά ξεχνάμε να σκεφτούμε είναι ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε έστω και λίγο σαν τη Μαλάλα. Καθημερινά με τη στάση και τη συμπεριφορά μας, μάς δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι. Άλλωστε όπως είπε και η Μαλάλα πρέπει να προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλυτερο και όχι να αναμένουμε μόνο από τους πολιτκούς και τους παγκόσμιους ηγέτες την αλλαγή. Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε, γιατί αυτό είναι το καθήκον μας. Άλλωστε αν δε γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, τότε μάλλον δε θα δούμε ποτέ αυτή την αλλαγή να πραγματοποιείται!

μαλάλα

Η Μαλάλα στα 18α γενέθλια της.

Σχόλια