Ασχολούμαστε με τη λογοκλοπή και την έμπνευση. Αν έχεις έστω καποια μικρή σχέση με την τέχνη, θα έχεις βρεθεί αρκετές φορές σε τέλμα , στο πηγάδι της απραγίας και της έλλειψης έμπνευσης βρε αδερφέ.

Ζεις στην εποχή της πληροφορίας. Μάλιστα πρόσφατα διάβασα κάπου στο internet (πού αλλού;) πως ακόμα και αν επισκεπτόσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες κάθε μέρα , θα χρειαζόσουν γύρω στα 1000 χρόνια για να τις εξερευνήσεις όλες!

Καταλαβαίνεις πως αυτός ο τεράστιος όγκος πληροφοριών είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Μέσα σε αυτά λοιπόν, τίθενται και 2 πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Πόσες φορές έχεις διαβάσει ένα άρθρο ή μια είδηση την οποία είδες αυτούσια σε άλλα 5 διαφορετικά site αμέσως μετά; Μάλλον χαρακτηριζόμαστε από αναμάσημα και έλλειψη αυθεντικότητας.

Στο βάθρο των προβολών και των έξτρα κλικ , ο αυτοαποκαλούμενος  “δημοσιογράφος” δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με το περιεχόμενο των λεγομένων του. Αντιγράφει αυτούσια τα άρθρα άλλων, τη δουλειά άλλων και την παρουσιάζει ως δική του, πολλές φορές με το όνομά του (!) .

Συνήθως μπαίνει και ένας πιασάρικος/clickbait τίτλος από πάνω τύπου : ΔΕ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ και voila, προβολές!

Το πρόβλημα εδώ,δεν έγκειται απαραίτητα σε ποιοτικά και μη ποιοτικά sites και blogs. Το “θέμα” εντοπίζεται στον ευτελισμό της πληροφορίας και ,γιατί όχι, της ίδιας της ενημέρωσης. Σημασία δεν έχει πια η ποιότητα της είδησης, αλλά η ταχύτητα αναμετάδοσης, η ποσότητα των προβολών, οι διαφημίσεις και τα clicks.

Σε αυτό το σημείο να δηλώσω πως η λογοκλοπή αποτελεί ποινικό αδίκημα το οποίο μπορεί να ενοχλήσει πολύ περισσότερο από τη φυσική κλοπή.  Είναι τόσο εύκολο να γίνει, που συχνά ξεχνάμε και εμείς οι ίδιοι ότι τη διαπράττουμε σχεδόν καθημερινά.

Ναι, η εργασία που αντέγραψες αυτούσια από τo internet είναι λογοκλοπή , ακόμα και αν δώσεις τα κατάλληλα credits στο site. Θεωρητικά θα πρέπει να πάρεις πρώτα τη συγκατάθεση του δημιουργού. Δικάζεται κανονικά όπως κάθε άλλο αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως και 13 χρόνια, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της κλοπής.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για περιστατικά λογοκλοπής, με κορυφαίο παράδειγμα την περίπτωση ενός πανεπιστημιακού ο οποίος είδε μια έκθεσή του να χρησιμοποιείται ως πτυχιακή εργασία!

Το διαδίκτυο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα πάντα. Εμείς κάνουμε αλόγιστη χρήση των πληροφοριών , και εκούσια ή μη τις οικειοποιείται οποιοσδήποτε το επιθυμήσει. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κέρδη, είτε πρόκειται για επαίνους είτε για χρηματικά έσοδα, δρομολογούνται αυτόματα σε κάποιον άγνωστο!

Ταυτόχρονα, ο τρόπος που είναι δομημένος ο ίδιος ο κυβερνοχώρος ενισχύει αυτή τη φιλοσοφία. Χαμηλά ποσοστά διώξεων . Ένα “ξέφραγο αμπέλι” παραπληροφόρησης και κλεμμένων πνευματικών δικαιωμάτων, θα έλεγε κανείς.

Είναι αλήθεια πως άπαξ και το υλικό “ανέβει” στο διαδίκτυο , είναι εκτεθειμένο σε οτιδήποτε. Και αυτό όσο θετικό κι αν ακούγεται (και είναι) , μπορεί να αποβεί το ίδιο επικίνδυνο.

Και κάπου εδώ θα θέσω και το ζήτημα no.2 :
Δεν υπάρχει παρθενογένεση!

Η έλλειψη έμπνευσης και αυθεντικότητας είναι αρκετά πιο εύκολο να καταπολεμηθεί. Μία γρήγορη αναζήτηση στο Google, λίγες ιδέες περισσότερες , σιγά σιγά κάτι ξεκινά να δημιουργείται.

Γνωρίζουμε πως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ είχαν επιρροές από κάποιον άλλο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η κατάσταση έχει ξεφύγει αρκετά από το θεμιτό και έχει αγγίξει τα όρια της κλοπής. Πλέον, γίνεται λόγος για αυτούσια αντιγραφή προσπάθειας και δουλειάς άλλων, ή μεταφορά σχεδόν αυτούσια, με ομοιότητες οι οποίες βγάζουν μάτι ακόμα και στο μυαλό ενός μικρού παιδιού.

Ναι, μέχρι και το 2017 έχουμε δει πολλά . Η έλλειψη έμπνευσης και αυθεντικότητας είναι αρκετά πιο εύκολο να καταπολεμηθεί. Μία γρήγορη αναζήτηση στο Google, λίγες ιδέες περισσότερες , σιγά σιγά κάτι ξεκινά να δημιουργείται.

Όμως είσαι στην εποχή της ποσότητας ,που σχεδόν εκθρονίζει την ποιότητα. Άλλωστε, θα έχεις παρατηρήσει πως τις περισσότερες προβολές τις δέχονται άρθρα θεμάτων όπως “10 πράγματα που θα κάνεις για να σου κάτσει στο 1ο ραντεβού” , “10 λόγοι που οι κοκκινομάλλες είμαστε γαμάτες” και τα πιο γνωστά βίντεο είναι τα πασιάρικα σαν το “Pen-Pineapple-Apple-Pen” κλπ.

Ακόμη και με τέτοια αποχαύνωση, που προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, η λογοκλοπή σίγουρα δεν αποτελεί λύση.  Τουναντίον, πιστεύω πως ακρωτηριάζει ακόμα και το πιο μικρό, τελευταίο, καταχωνιασμένο ίχνος δημιουργικότητας που ίσως σου έχει απομείνει.

Είναι κάτι τελείως διαφορετικό το να δέχεσαι βοήθεια από εξωτερικούς παράγοντες για να “πάρεις μπρος” , και τελείως διαφορετικό να ευτελίζεις ο ίδιος το περιεχόμενο της “δουλειάς” σου χρησιμοποιώντας κόπο άλλων.

 

Σχόλια