Για κάθε ενασχόληση, υπάρχει το τέλειο μέσο. Για την ποδηλασία, εδώ και 3 περίπου 10ετίες, η FIDUSA προσφέρει τα μοναδικά ελληνικά χειροποίητα ποδήλατα στα μέτρα σας με βάση τη Ρόδο.

Η ποδηλασία είναι μια αθλητική δραστηριότητα που πάντα είχε λάτρεις και φανατικό κοινό.

Τα τελευταία χρόνια όμως η ποδηλασία έχει αγαπηθεί ακόμη περισσότερο και αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι εταιρείες που εμπορεύονται ποδήλατα.

Όμως λίγες είναι εκείνες που κατασκευάζουν χειροποίητα ποδήλατα σε σχεδόν παγκόσμιο επίπεδο.

Μια τέτοια εταιρεία κατασκευής υπάρχει και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα εδρεύει στο όμορφο νησί της Ρόδου για περίπου εδώ και τρεις δεκαετίες.

Πρόκειται για την εταιρεία FIDUSA η οποία είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατασκευάζει χειροποίητα ποδήλατα από την αρχή μέχρι και το τέλος της κατασκευής του ποδηλάτου .

Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τον κύριο Γιώργο Βογιατζή ιδιοκτήτη και ιδρυτή της εταιρείας FIDUSA , ο οποίος μας φιλοξένησε στο εργαστήριο όπου κατασκευάζει ο ίδιος τα ποδήλατα και μας μίλησε για την δημιουργία της ,τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και την μοναδικότητα των ποδηλάτων.




Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την κατασκευή των ποδηλάτων;

Έκανα πρωταθλητισμό για χρόνια και όταν αποφάσισα να σταματήσω να ασχολούμαι με τους αγώνες ποδηλασίας, ήθελα να μάθω περισσότερα για τα ποδήλατα και γύρω στα 24 με 25 χρόνια μου ταξίδεψα στην Ιταλία και βρήκα μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία. Εκεί έμαθα την “τέχνη” των ποδηλάτων. Γυρνώντας ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε παλιούς σπασμένους σκελετούς και έτσι έγινε η αρχή. Οι περισσότεροι τότε πίστευαν ότι γρήγορα θα σταματήσω ή θα κουραστώ.

Για ποιόν λόγο ένας ποδηλάτης θα διαλέξει να αγοράσει ποδήλατο από την FIDUSA; Τι παραπάνω λαμβάνει και τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους;

Ένας ποδηλάτης θα διαλέξει ποδήλατο από την FIDUSA όχι μόνο γιατί κατασκευάζεται στα μέτρα του εκάστοτε ποδηλάτη αλλά και γιατί μπορεί να αποφασίσει για τα υλικά του ποδηλάτου αλλά και για το design του. Ένας ακόμη λόγος είναι και το γεγονός ότι όταν γνωρίζουμε το πώς ακριβώς κατασκευάστηκε το ποδήλατο είναι ευκολότερο να κάνεις διορθώσεις στην επόμενη κατασκευή. Για έναν αναβάτη που το ποδήλατο είναι το χόμπι του η επιλογή του ποδηλάτου από εμάς βρίσκεται στο ότι θα γνωρίζει από την αρχή ότι θα έχει ένα μοναδικό ποδήλατο.

Πώς σας ήρθε η ιδέα τα ποδήλατα να είναι ξεχωριστά και διαφορετικά για τον κάθε αθλητή και γιατί συμβαίνει αυτό; Ποία ανάγκη θέλετε να καλύψετε;

Η ιδέα για τα ξεχωριστά ποδήλατα προέκυψε από την ανάγκη που υπήρχε χρόνια στον χώρο των ποδηλάτων και με την μακρόχρονη εμπειρία μου ως αθλητής και προπονητής ήθελα να καλύψω τις διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να χρειάζεται ο κάθε ποδηλάτης για τους δικούς του λόγους και τη χρήση που θέλει να έχει ο καθένας.

Τα ποδήλατα FIDUSA είναι χειροποίητα και η παραγωγή τους γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό να υλοποιηθεί; Υπήρχαν δυσκολίες και πώς αντιμετωπίστηκαν;

Φυσικά και υπήρχαν δυσκολίες και ακόμη υπάρχουν ιδιαιτέρως στη σημερινή εποχή.Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε όσο το δυνατό καλύτερα.

Πώς αποφασίσατε να παραμείνετε στη Ρόδο μετά την επιτυχία που γνωρίσατε και να συνεχίσετε από εδώ;

Αγαπώ πολύ τον νησί μου,την Ρόδο και θεώρησα πρόκληση να μπορώ να συνεχίσω και να τα καταφέρω από εδώ, βεβαίως και ήταν πιο δύσκολο για εμάς να γνωρίσουμε επιτυχία στο εξωτερικό όμως χαίρομαι πολύ που το καταφέραμε.

Πώς νιώθετε που σημαντικοί αθλητές έχουν επιλέξει τα ποδήλατα FIDUSA και τι πιστεύετε ότι συνέβαλε στην επιτυχία που γνώρισαν τα ποδήλατα;

Νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίησή.Θεωρώ ότι στοιχεία που συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία είναι η επιμέλεια,η υπομονή και η γνώση.

Τι θα λέγατε στους νέους που θέλουν να τολμήσουν ένα νέο εγχείρημα στην εποχή μας;

Θα έλεγα να να δοκιμάσουν να τολμήσουν κάτι που αγαπούν χωρίς μοναδικό σκοπό το κέρδος και να το κάνουν όσο μπορούν καλύτερα.

Το ποδήλατο είναι μόδα που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα.Πιστεύεται ότι θα κρατήσει αυτό;

Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για το ποδήλατο θα κρατήσει και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο με διαφορετική ταχύτητα όμως. Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή όπου θα αναπτυχθεί και το ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν αγοράζει ένα ποδήλατο;

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχει κάποιος όταν αποφασίσει να αγοράσει ένα ποδήλατο, όποια και αν είναι η αξία του και πέρα από το θέμα της ποιότητας, είναι το μέγεθος του ποδηλάτου. Να μπορεί δηλαδή ο αναβάτης να φτάνει το ποδήλατο χωρίς να είναι μεγάλο του ή μικρό του.

Συνεργάζεστε με καταστήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα; Αν όχι πως μπορεί να έρθει κανείς σε επικοινωνία μαζί σας;

Ναι υπάρχουν κάποια καταστήματα με τα οποία συνεργαζόμαστε αλλά κυρίως μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας μαζί μας μέσω του site μας fidusa.gr

Πόσο καιρό χρειάζεστε για την κατασκευή ενός ποδηλάτου;

Αναλόγως την κατασκευή και την ιδιαιτερότητα του κάθε ποδηλάτου. Συνήθως η διάρκεια ξεκινάει από δύο μήνες έως ότου χρειαστεί.



Gallery από το εργαστήριο της Fidusa

Μερικές από τις κατασκευές και τα ποδήλατα τις FIDUSA

FIDUSA

FIDUSA

FIDUSA

FIDUSA

FIDUSA

FIDUSA

Πηγή:www.fidusa.gr

 

Σχόλια