Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε ήταν ποιητής, συγγραφέας και κριτικός, ενώ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του ρομαντισμού στην Αμερική.

Λίγα λόγια για την ζωή του…

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου το  1809 στην Βαλτιμόρη της Βοστόνης. Σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του και μετακόμισε στην οικογένεια του Σκωτσέζου εμπόρου καπνού John Allan στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Έντγαρ Άλλαν ΠόεΤο 1815, η οικογένεια μετακόμισε στην Αγγλία, όπου και ο ποιητής πήγε σχολείο. Εκεί φοίτησε αρχικά στο Irvine της Σκωτίας και αργότερα στο Chelsea. Εξ’ αιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του Allan, ο Poe προσπάθησε να βγάλει κάποια χρήματα από τον τζόγο.

Το 1826 μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το οποίο εγκατέλειψε και επιχείρησε να συντηρηθεί κάνοντας διάφορες δουλειές. Παρ’ ότι υπήρξε συντάκτης σε εφημερίδα με το ψευδώνυμο Henri Le Rennet, η συγγραφική του πορεία ξεκίνησε όταν μπήκε στο στρατό.

Το 1827 όταν μπήκε στον Αμερικανικό Στρατό δήλωσε το όνομα Edgar A. Perry και ηλικία 22 ετών, παρ’ ότι ήταν μόλις 18 ετών. Την ίδια χρονιά, όντας στο στρατό έκδωσε μια συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα». Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε λογοτεχνικά περιοδικά και έγινε γνωστός, λόγω του ιδιαίτερου ύφους του και της λογοτεχνικής του κριτικής.

Από το 1831 προσπαθεί να ζήσει αποκλειστικά από την συγγραφή. Εκείνη την εποχή το εγχείρημα του ήταν πολύ δύσκολο, γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Το 1835 παντρεύεται την 13χρονη ξαδέλφη του Virginia Clemm.

Ο Ουιλιαμ Ουιλσον του Edgar Allan Poe

Tο διάσημο “Κοράκι”

10 χρόνια αργότερα, το 1845 δημοσιεύει ένα από τα πιο γνωστά του έργα «To Κοράκι», που σημειώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη επιτυχία.

Το 1842, η σύζυγός του είχε τα πρώτα συμπτώματα φυματίωσης και ο Poe αδυνατώντας να το αντιμετωπίσει ξεκίνησε το ποτό. Λίγα χρόνια αργότερα το 1847 μετά το θάνατο της γυναίκας του ο ποιητής πήρε την κάτω βόλτα, με αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά να πεθάνει, σε ηλικία 40 ετών. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν είναι γνωστά μέχρι και σήμερα.

Ο Edgar Allan Poe έφυγε πρόωρα πριν προλάβει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να εκδώσει το δικό του λογοτεχνικό περιοδικό. 

Ο Poe κατάφερε να αλλάξει μια για πάντα τις ιστορίες τρόμου, αφού έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στο ψυχολογικό υπόβαθρο. Με την ιστορία μυστηρίου του “The Murders in the Rue Morgue” εκσυγχρόνισε τις ιστορίες μυστηρίου εμπνέοντας και άλλους συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, ο Sir Arthur Conan Doyle εμπνεύστηκε από αυτή την ιστορία και δημιούργησε τον χαρακτήρα του Sherlock Holmes.

Ο Doyle δεν ήταν, όμως ο μόνος θαυμαστής του ποιητή, αφού δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες, που αναγνώρισαν την αξία του. Κάποιοι από αυτούς είναι ο Walt Whitman και ο Oscar Wilde.

Ο Ιούλιος Βέρν και ο Μπωντλαίρ, όχι μόνο τον μελέτησαν αλλά προώθησαν το έργο του. Ο πρώτος έγραψε την συνέχεια μιας ιστορίας του Poe και ο δεύτερος μεταφράσε όλα του τα έργα στα Γαλλικά.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, στην επαιτιο του θανατο του κάποιος αφηνε ενα μπουκαλι κονιακ και 3 τριανταφυλλα, ωστόσο η παράδοση σταματήσε το 2009.

Η καταρα απο “Το κορακι” του Ποε… σκοτωνει!

 

Σχόλια