Το AmorS είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τα σονέτα του Σαίξπηρ στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.

 

Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Ένα όνομα ισοδύναμο με ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες κάθε γενιάς. Τα κλασσικά έργα του, άλλωστε, αποτελούν αφορμή για παραστάσεις εδώ και αιώνες, κάθε φορά βέβαια με τη «ματιά» του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τα σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή», το Θέατρο Οδού Κυκλάδων ανεβάζει τέσσερις 40λεπτες παραστάσεις υπό τον τίτλο ΑmorS, σε επιμέλεια της Στεφανίας Γουλιώτη και του Αργύρη Πανταζάρα.

Μία παράσταση διαφορετική από τα συνηθισμένα σαιξπηρικά έργα ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι στις 16, 17, 23 και 24 Ιανουαρίου.

Οι δύο ηθοποιοί σε συνεργασία με τους Rootless Root δημιουργούν το δικό τους έργο μέσα από τη σύνθεση 6 αχαρτογράφητων σονέτων του Σαίξπηρ, προσπαθώντας «να δώσουν πνοή στην πιο δυσνόητη και δύσβατη περιοχή της ανθρώπινης φύσης, τον έρωτα».

Μέσα από την παράσταση αυτή, το δίδυμο Γουλιώτη-Πανταζάρα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα του έρωτα, χωρίς, ωστόσο, να επικεντρώνεται μόνο στην εξύμνησή του, αλλά σκιαγραφώντας την σκοτεινή πλευρά του. Μία πλευρά που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «πορεία προς το θάνατο».

Εξάλλου, ο τίτλος της παράστασης «ΑmorS», είναι ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στη λέξη amore (που σημαίνει βέβαια έρωτας) και στη λέξη mors (στα λατινικά ο θάνατος).

Επειδή τα σονέτα του Σαίξπηρ είναι γραμμένα σε ποιητικό λόγο και ουσιαστικά αποτελούν γράμματα που προορίζονται να διαβαστούν από τους ερωτευμένους, οι πρωταγωνιστές προσεγγίζουν την παράσταση δίνοντας έμφαση στη σωματικότητα.

Δείτε εδώ ένα μικρό teaser βίντεο από τις πρόβες της παράστασης:

Η σωματοποίηση, αυτή, των συναισθημάτων που προκαλεί ο έρωτας, αποτελεί, άλλωστε, το βασικό μέσο έκφρασης των ηθοποιών και επικοινωνίας με το κοινό.

Τα σονέτα αυτά έχουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Καταρχάς, μπορούν να θεωρηθούν δείγματα του σπουδαίου λυρικού λόγου του Σαίξπηρ. Σε δεύτερο στάδιο, μπορούν να θεωρηθούν εμμέσως ως έργα με έντονα βιογραφικά στοιχεία του ίδιου του συγγραφέα.

Η μετάφραση των κειμένων είναι των Βασίλη Ρώτα και Διονύση Καψάλη. Την επιμέλεια της κίνησης έχουν αναλάβει οι Rootless Root (Λίντα Καπετανέα και Josef Frucek), ενώ την μουσική ο Γιώργος Πούλιος.

«AmorS», λοιπόν. Ένα έργο επίκαιρο, πρωτότυπο και για μικρό αριθμό παραστάσεων.

Πληροφορίες για την παράσταση:

Τοποθεσία: Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη

Ημερομηνία: Δευτέρα & Τρίτη 16,17,  23,24  Ιανουαρίου

Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 40΄

Πληροφορίες: Τηλ.:  210 8217877

Τιμές εισιτηρίων: 15, 10 ευρώ

Προπώληση: Στο ταμείο του Θεάτρου και στα εκδοτήρια Ticketservices (Πανεπιστημίου 39) – Ηλεκτρονικά μέσω ticketservices.gr

Photo Gallery (by Nikos Pantazaras):

Extra tip: O τίτλος της παράστασης “AmorS” υποδηλώνει ένα ακόμη βαθύτερο συσχετισμό με τους πρωταγωνιστές και τα ονόματά τους (Α από το Αργύρης, Σ από το Στεφανία).

Σχόλια