Όντας φοιτητής σε άλλη πόλη, κάθε φορά που φτάνει ο Δεκέμβρης δε νιώθεις μόνο την προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και την προσμονή για την επιστροφή στο πατρικό σου.

Μιλάμε φυσικά για εκείνο το μεγάλο comeback στον τόπο σου, στους φίλους σου τους παιδικούς και φυσικά στο σπίτι σου. Γιατί όσο και αν καυχιέσαι πως σπίτι σου είναι πλέον το φοιτητικό, εκεί που εσύ κάνεις κουμάντο πια, κάθε φορά θα αναμένεις να γυρίσεις στο σπίτι που μεγάλωσες. Ειδικά αν είναι γιορτές!

Γιατί όπως και να το κάνουμε η μυρωδιά του πατρικού είναι διαφορετική, η φροντίδα της μαμάς είναι μοναδική και … οι τσακωμοί με τα αδέρφια δυσεύρετοι.

Ετοιμάζεις βαλίτσες, πετάς μέσα ακόμα και το κομοδίνο και φυσικά στο τέλος φτάνεις σε σημείο να βγάλεις εκείνα τα όχι τόσο χρήσιμα, καθώς γνωρίζεις και ο ίδιος πως δε διαθέτεις και ικανότητες «μποντιμπιλντερά». Αποχαιρετάς φίλους και φίλες, κλείνεις πόρτες και παράθυρα και φεύγεις για αεροδρόμια, λιμάνια, ΚΤΕΛ.

Αφού επιβιβαστείς σε αεροπλάνο, καράβι ή λεωφορείο παρατηρείς τη διαδρομή που κάθε φορά φαντάζει διαφορετική, παρόλο που την έχεις κάνει αρκετές φορές. Είναι η μαγική διαδρομή της επιστροφής, η διαδρομή που θα σε οδηγήσει στα παλιά και αγαπημένα λημέρια, η διαδρομή που θα σε οδηγήσει στο φαγητό της μανούλας που άλλο σαν και αυτό δεν υπάρχει που – θε – να! (ποιος θα μπορούσε να με διαψεύσει;).

Φτάνοντας εν τέλει στον προορισμό σου νιώθεις το διαφορετικό οξυγόνο, αυτό της πατρίδας να έχει ήδη μπει μέσα σου για τα καλά. Έχουν έρθει να σε καλοδεχθούν και από εκεί ξεκινάνε οι αγκαλιές και τα φιλιά. Γεγονός που θα συνεχίσει να συμβαίνει σε όλο το διάστημα της παραμονής σου με φίλους και γνωστούς. Σε αυτό το σημείο θα έλεγα να μη θίξουμε το θέμα των συγκινήσεων.

Εξακολουθείς να παρατηρείς προσεκτικά και τη διαδρομή προς το σπίτι, μήπως και άλλαξε κάτι, κάτι που έχασες στη διάρκεια της απουσίας σου. Μήπως και δεν είναι όλα όπως τα άφησες. Και να μην είναι όμως δε σε νοιάζει, θα σου τα δείξουν εκείνοι που έμειναν εδώ και περίμεναν με αγωνία την επιστροφή σου!

Και φτάνει η μεγάλη στιγμή. Μπαίνεις στο σπίτι σου και αισθάνεσαι αμέσως τη ζεστασιά που δύσκολα θα βρεις αλλού. Το τραπέζι για το καλωσόρισμα σου είναι έτοιμο και οι μυρωδιές από το σπιτικό φαγητό έχουν ήδη ποτίσει την ψυχή σου. Γιατί δεν είναι τόσο το φαγητό, όσο εκείνοι που το επιμελήθηκαν. Και το επιμελήθηκαν για εσένα!

Επειδή όμως δεν επέστρεψες μόνο εσύ από … την «ξενιτιά», αφού τα πεις με τους δικούς σου και σε κατσιάσουν με τις πολλές αγκαλιές και τα φιλιά, σειρά έχουν τα reunions. Μικρές ή μεγάλες αυτές οι επανενώσεις θα είναι πάντα μοναδικές. Είναι οι φίλοι και οι γνωστοί που σημάδεψαν τα παιδικά και εφηβικά σου χρόνια και δε γίνεται να τους χάσεις ή να τους ξεχάσεις.

Θα διακόψω όμως αυτή τη συγκινητική στιγμή για να υπενθυμίσω το εξής. Μετά από τις διακοπές ακολουθεί κάθε φορά και μια εξεταστική (νόμιζες ότι θα το ξέχναγα ε;). Φεύγοντας, πέταξες στη βαλίτσα 2 – 3 βιβλία και έβγαλες ένα πρόγραμμα διαβάσματος για να συνδυάσεις διακοπές και προετοιμασία για τις εξετάσεις. Και εδώ φυσικά γελάμε! Γιατί ποιος έχασε την όρεξη για διάβασμα για να τη βρεις εσύ;

Ας κάνουμε τα στραβά μάτια και ας συνεχίσουμε.

Μέσα σε όλα οι περίπου δυόμιση εβδομάδες διακοπών περνάνε στα γρήγορα. Και σύντομα θα έρθει η ώρα του γυρισμού και… του αποχωρισμού. Για αυτό φρόντισε να κάνεις και να δεις όλα αυτά που θέλεις γρήγορα. Κάνε και αυτές τις γιορτές μαγικές με τον δικό σου μοναδικό τρόπο!

Καλώς επέστρεψες, λοιπόν!

Ααα. Και καλές γιορτές!

Και καλά διαβάσματα. Όχι, εντάξει. Μια πλάκα κάναμε!

Σχόλια