Η Σουζάνα Χατζηνικολάου με “Το αυγό του Θεού” κατάφερε να εστιάσει στην πληγή που πολλοί αγνοούν για χιλιετίες.

Γιατί θεωρώ πως τα αγνοούν; Επειδή όσα περιγράφονται στο βιβλίο “Το αυγό του Θεού“, μέσω μιας επικής ιστορίας 872 πλούσιων σελίδων από τις εκδόσεις Κέδρος, είναι τόσο εμφανή στην κοινωνία μας που δεν μπορώ να αποδεχτώ πως οι πολίτες τα στηρίζουν συνειδητά. Θέλω να πιστεύω πως απλά αγνοούν την ύπαρξη τους, επειδή έτσι έμαθαν. Επειδή στο πλαίσιο της παράδοσης μεταφέρονται υπολείμματα και κακές συνήθειες.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί μέρες για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να σας το παρουσιάσω.

Όλα ξεκινούν με τον Φίλκε σε ένα επικό πλαίσιο, ο οποίος είναι εξόριστος και φέρει πάνω του τη σφραγίδα του ανυπάκουου, του προδότη προς τον Θεό Γκνοφόσιρ.  Διωγμένος από την πόλη του, την θεοκρατική Βαγιαμόρεν, από τους ίδιους του τους γονείς που δεν ανέχονται ο υιός τους να είναι ένας δαιμονισμένος, περιφέρεται ως ένας καταραμένος έφηβος στον κόσμο της Νεβάντε. Κανείς δεν πρόκειται να τον φιλοξενήσει ή να του προσφέρει το ελάχιστο ώστε να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Αντιθέτως, είναι πάντα κυνηγημένος από τον φόβο των ανθρώπων προς αυτό που έχει οριστεί ως διαφορετικό, τον φόβο της τιμωρίας του Θεού, τη θέα της σφραγίδας στο μέτωπό του.

Η αλήθεια όμως που κρύβεται πίσω από την εξορία του εκμεταλλευόμενη τη θρησκόληπτη κοινωνία δεν είναι τόσο ρηχή όσο δείχνει.

Ο Χάρτης στην εισαγωγή του "Το αυγό του Θεού"

Ο Χάρτης στην εισαγωγή του “Το αυγό του Θεού”

Το ιερατείο κρύβει πολλά γεγονότα που δεν ταιριάζουν για χάριν της εξουσίας που λαμβάνει και τέσσερα χρόνια αργότερα, ύστερα από τεράστιες κακουχίες και αριστοτεχνικές μεθόδους εξαθλίωσης και ταπείνωσης από τους πιστούς του θεού που τύχαινε να τον συναντήσουν, ο Φίλκε επιστρέφει και προσπαθεί να μπει κρυφά στην πόλη Βαγιαμόρεν ώστε να να συναντήσει ξανά του γονείς του, διατηρώντας μια πολύ μικρή ελπίδα πως θα βγουν από την πλάνη του ιερατείου και θα καταλάβουν για ποιους λόγους τον εξόρισαν. Επιστρέφει όμως και για να πάρει εκδίκηση από όσους τον πρόδωσαν και τον εξευτέλισαν εκείνη τη μέρα που σκάλισαν τη σφραγίδα στο μέτωπό του. Ένας από αυτούς ήταν κάποτε ο καλύτερος και από πάντα φίλος.

Τη συνέχεια δεν θα σας την αποκαλύψω, θα δηλώσω μόνο πως από τον τίτλο και μόνο το βιβλίο αυτό μου έκανε ένα τεράστιο κλικ, όχι μόνο επειδή με βρίσκει σύμφωνο σε όλα, αλλά γιατί είναι είναι κάτι που σπάνια συναντάμε στο πλαίσιο της φανταστικής λογοτεχνίας. Φάνηκε εξ αρχής πως είναι ένα βιβλίο που έχει τη δικιά του φωνή, πρωτότυπη και θαρραλέα, να μας δώσει όχι μόνο κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα, αλλά μια ολοκληρωμένη αίσθηση δικαιοσύνης και ανθρώπινου προσανατολισμού. Και μου αρέσει να έχω δίκιο όταν μυρίζομαι κάτι τέτοια.

 

Η Σουζάνα Χατζηνικολάου κατάφερε να μας δώσει ένα επικό μεγαθήριο με αρχαίους και, δυστυχώς, σύγχρονους λόξυγγες στην κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου.

Η συγγραφέας Σουζάνα Χατζηνικολάου

Η συγγραφέας Σουζάνα Χατζηνικολάου

Και θα επιστρέψω στην αρχική μου φράση: Θα μπορούσα να μιλάω για το θέμα που θίγει “Το αυγό του Θεού” για μέρες. Είναι κάτι για το οποίο παλεύω κι εγώ όσο μπορώ μέσα από τις εκφράσεις του πολιτισμού και των τεχνών: Την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και τον σεβασμό. Είναι πολλές φορές που νιώθω μέσα μου να σχίζομαι και να πλάθομαι από ρωγμές όταν συναντώ συμπεριφορές πέραν κάθε λογικής και στηριζόμενες μόνο σε μια δεισιδαιμονία, θρησκευτικής πεποίθησης ή/και κατ’ επέκτασιν εθνικής ταυτότητας. Το αυγό του Θεού εύστοχα υψώνεται για να υπερασπίσει την ανθρώπινη ύπαρξη από κάθε μορφή φανατισμού, αυτής της αρρώστιας που σε κάνει να ξεχνάς τι σημαίνει ισότητα, δικαιοσύνη, σεβασμός, και το κάνει με τρόπο που γλυκά θα πλάσει και θα αποψιλώσει, από έφηβους και ενήλικες, ότι μας έχει φυτέψει η παιδεία, η χώρα, η θρησκεία, το σπίτι στο οποία εντελώς τυχαία γεννηθήκαμε. Συγχαρητήρια για το επίτευγμά του.

Διαβάζοντάς το: Από την αρχή του βιβλίου η δράση είναι άμεση στα στενά πέτρινα σοκάκια της Βαγιαμόρεν και το ημίφως των φαναριών της, ενώ το Αυγό του θεού δεν αργεί καθόλου να ξετυλίξει το κουβάρι των αποκαλύψεων, να φέρει σε σύγκρουση ξεχασμένους και σύγχρονους θεούς. Οι πιστές στην εποχή επικές περιγραφές προσφέρουν ένα ακέραιο ταξίδι με όλες τις αισθήσεις και  θα είστε ικανοί να μυρίσετε τα λιβάδια με τις λεβάντες, να νιώσετε τον τρόμο του διωγμού και την ανακούφιση της δικαίωσης. Θα πονέσετε μαζί με τον Φίλκε, θα ψυχοραγήσετε σε κάθε του προσπάθεια του στην αναζήτηση της αλήθειας, σε κάθε εμπόδιο που συναντά, θα προσπαθούσατε να ανατρέψετε την κατάσταση εάν ήσασταν σε θέση. Θαύμασα πολλές φορές το βάθος στους χαρακτήρες της Χατζηνικολάου και την γλαφυρότητα των περιγραφών της, τους γρίφους των προφητειών και τον λυρισμό που ξεπηδούσε όποτε χρειαζόταν.

“Τα τείχη έμοιαζαν με βρεγμένα βράχια στο φως του μεσημβρινού ήλιου. Άστραφταν σαν να κυλούσε πάνω τους νερό. Οι στρογγυλές ασπίδες των σκοπών στις πολεμίστρες θύμιζαν πεταλίδες κολλημένες σφιχτά στην πέτρα. Κάπου κάπου τις έβλεπε να κουνιούνται λίγο, να λαμποκοπούν αντανακλώντας κάποια ηλιαχτίδα κι ύστερα να μένουν ακίνητες ξανά. Όσο προχωρούσε τόσο τον απόδιωχνε η πόλη, κι όσο τον απόδιωχνε τόσο εκείνος συνέχιζε να την πλησιάζει, σχεδόν πεισματικά. Το ένιωθε ότι τον μισούσε όπως τη μισούσε κι αυτός. Μπορούσε να νιώσει το μίσος της ν’ αναβλύζει από κείνα τα γκρίζα ιδρωμένα τείχη. Όμως δε σταμάτησε το βήμα του· ήξερε ότι αν το έκανε δε θα έβρισκε τη δύναμη να το ξαναρχίσει. Τώρα που είχε αφήσει πίσω τον Ποταμό Όχμα και τη Νέα Γέφυρα, όλα του φαίνονταν οικεία σαν να ’ταν μόλις χτες. Μέσα στο ανοιξιάτικο χορτάρι τα πόδια του πατούσαν πια σε μονοπάτια γνώριμα, σε δρόμους γνωστούς, και τα μάτια του αναγνώριζαν δέντρα και λοφίσκους, ορόσημα της παιδικής του ηλικίας. Κάθε βήμα του γέμιζε το μυαλό με μνήμες, δεκάδες μνήμες μαζί, ρόγες από σταφύλια σκορπισμένες με το κόψιμο του τσαμπιού, άλλες λιωμένες και ποδοπατημένες κι άλλες ακόμα ακέραιες, τόσες μνήμες που είχε παραιτηθεί πια από την προσπάθεια να τις απωθήσει και να τις ξεχάσει…”

 

 

Το βιβλίο “Το αυγό του Θεού” προτείνεται όχι μόνο στους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά σε όλους. Σοβαρολογώ, θα περάσετε υπέροχα και θα σας κρατήσει συντροφιά για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του μεγέθους του και της υπέροχης πλοκής του.

 

Το βιβλίο “Το αυγό του Θεού” της Σουζάνας Χατζηνικολάου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και μπορείτε να βρείτε όλα του τα χαρακτηριστικά αλλά και επιπλέον κριτικές αναγνωστών στην εφαρμογή GoodReads.

Σχόλια