Κάποτε η Ελλάδα απαντούσε στις μεγάλες ευρωπαικές αγγλόφωνες σκηνές με τους Raining Pleasure. Τώρα απαντάει με τους Sleepin Pillow.

Μερικά μόλις μέτρα πριν την γραμμή τερματισμού του έτους κι ενόσω είχα αρχίσει ήδη να φτιάχνω νοητά ή και γραπτά τις λίστες αποτίμησης, πιστεύοντας πως ότι έμελλε να ακούσουμε στην χρονιά αυτή είχε ήδη κυκλοφορήσει εντός των προηγούμενων έντεκα μηνών, οι Sleepin Pillow ήρθαν απρόσμενα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μας συνεπαίρνουν άλλωστε κάθε φορά, να συνταράξουν το φετινό μουσικό γίγνεσθαι και να καπαρώσουν χωρίς αμφιβολία την πρώτη θέση στην λίστα μου με τα καλύτερα εγχώρια albums της χρονιάς που φεύγει.

Δύο χρόνια μετά το EP “This World is Over, It’s Time For A New One”, οι Sleepin Pillow επέστρεψαν στις 7 Δεκεμβρίου, ώστε να παρουσιάσουν το τρίτο κατά σειρά album τους “The Past Is Already Here”, με επτά εν δυνάμει singles και το υπέροχο instrumental “Αcheron”, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πως κατέχουν καλύτερα από κάθε άλλον την συνταγή του ηχητικού και αισθητικού συγκερασμού παρόντος και παρελθόντος. Με ακόμη περισσότερη εμπειρία και αυτοπεποίθηση πλέον στις πλάτες και τις ψυχές τους, που ξεχειλίζουν δίχως άλλο και σε κάθε σημείο του δίσκου, μπορούμε πλέον χωρίς αμφιβολία να πούμε πως αποτελούν την πιο εμβληματική εγχώρια μπάντα των καιρών μας.

Κάποτε η Ελλάδα απαντούσε στις μεγάλες ευρωπαικές αγγλόφωνες σκηνές με τους Raining Pleasure. Τώρα απαντάει με τους Sleepin Pillow, τους όποιους και προσωπικά προτιμώ, ιδίως και έπειτα από αυτό το album, με απόλυτο σεβασμό βέβαια προς τους πρώτους, την ιστορία τους και τους δρόμους που άνοιξαν.

Ιδίως στο είδος τους βρίσκονται χιλιόμετρα μπροστά από οποιονδήποτε άλλον εγχώριο καλλιτέχνη – αν βέβαια μπορούμε να τους περιορίσουμε σε κάποιο είδος, ακόμη και ευρύτερο, αν όχι πιο συγκεκριμένο. Πράγματι είναι ίσως και η μόνη εν ενεργεία εγχώρια μπάντα, που δεν μπορεί κανείς να κατατάξει με σιγουριά σε κάποιο είδος. Είναι σίγουρο πάντως πως το rock δεν δύναται να τους χωρέσει.

Ας εξηγήσω όμως ακριβώς με ποιον τρόπο εννοώ όλα όσα λέω παραπάνω. Υπάρχουν κι άλλοι αρκετοί εγχώριοι καλλιτέχνες που καταφέρνουν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και μάλιστα ακόμη και με αξιοσημείωτη επιτυχία πολλές φορές.

Η διαφορά των Sleepin Pillow, όμως, έγκειται στο γεγονός πως αφενός εμπνέονται και επαναφέρουν αναμνήσεις από ένα τεράστιο φάσμα ονείρων του παρελθόντος και αφετέρου αφουγκράζονται απόλυτα το παρόν τους, όσον αφορά τον χωροχρόνο που ζουν και δημιουργούν, και τραγουδάνε ακριβώς γι αυτόν, με πλήρη επίγνωση όσων διακηρύττουν μουσικά και στιχουργικά. Προερχόμενοι, όπως όλοι μας άλλωστε, από το χτες, τραγουδάνε για εμάς στο σήμερα. Κι αυτό είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο γεγονός, σε μια εποχή που η λαγνεία του παρελθόντος είναι πιο έντονη από ποτέ και ο ενθουσιασμός για ένα λαμπρό συλλογικό μέλλον έχει προ πολλού καταρρεύσει.

Ταυτόχρονα, ενώ πράγματι το πλήθος τον αναφορών τους μοιάζει ανεξάντλητο, δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι η οποιαδήποτε δημιουργία τους θυμίζει κάτι ξεκάθαρα. Είναι σχεδόν αδιανόητο το πως καταφέρνουν – όχι απλά σε ένα ολόκληρο album – αλλά ακόμα και μέσα στο ίδιο τραγούδι πολλές φορές να συνδυάζουν ήχους από grunge, post-rock, alternative και ταυτόχρονα trip-hop, παραδοσιακή ελληνική και ανατολίτικη μουσική.

Ακούς μέσα τους συγκροτήματα της εποχής του new wave, στους ρυθμούς περισσότερο, συγκροτήματα δύο εντελώς διαφορετικών σκηνών των 90s, από τις μελωδίες και τους ρυθμούς, έως την γενικότερη ψυχεδελική και σκοτεινή ατμόσφαιρα, και την ίδια στιγμή μπορείς να ακούσεις τον Χατζιδάκι και την όλη την παράδοση των Βαλκανίων. Και ενώ μπορείς να ακούσεις όλα αυτά μέσα και στις καινούριες τους αυτές συνθέσεις, καταφέρνουν χωρίς καμία απολύτως επιτήδευση να δημιουργούν τον δικό τους εντελώς προσωπικό ήχο, ο οποίος πλέον είναι και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος σε όποιον έχει και μία ιδέα έστω από τις παλαιότερες δουλειές τους.

Μια βαθιά gothic αισθητική κι ένας ακατάληπτος ρομαντισμός διαφαίνονται στο σύνολο του “The Past is Already Here”. Σαν να τραγουδούν σε ένα post apocalyptic σκηνικό, βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον και χωρίς να επιθυμούν το παρελθόν να επιστρέψει. Το παρελθόν είναι άλλωστε ήδη εδώ, όπως διακηρύττει και ο Nomik, μέσα από τους πανέμορφους και αισθαντικούς για ακόμη μία φορά στίχους του, που αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα που ζούμε, άλλοτε με άμεσο κι άλλοτε με έμμεσο τρόπο .

Ο Nomik, τραγουδιστής και frontman των Sleepin Pillow, μου είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει πως το ζητούμενο εν τέλει είναι η αυθεντικότητα κι όχι η πρωτοτυπία. Είχα καταλάβει από την πρώτη στιγμή που μου το είπε ακριβώς πως το εννοεί. Ωστόσο, προσωπικά διαφωνώ εν μέρει σε αυτό, καθώς από την στιγμή που τις τελευταίες δύο δεκαετίες ακούμε μουσική μισού και πλέον αιώνα να επαναλαμβάνεται συχνά σε παρόμοια μοτίβα, ακόμη και με αυθεντικό συναίσθημα, αναζητούμε αρκετά και τον πρωτότυπο ήχο, ο οποίος θα μας συνεπάρει.

Ιδίως σε μια εποχή που οι μουσικοκριτικοί διακηρύττουν τον θάνατο πλήθους ειδών μουσικής και την έλλειψη της έμπνευσης στις νεότερες γενιές, αυτό που πιστεύω πως χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε τι άλλο στον μουσικό κόσμο είναι δουλειές που με σεβασμό στο παρελθόν τους γεννούν κάτι καινούριο, το οποίο μας γεννά το πρωτόγνωρο συναίσθημα που είχαμε νιώσει όταν ακούγαμε για πρώτη φορά τους εμβληματικούς δίσκους των δεκαετιών πριν από την αλλαγή του αιώνα.

Οι Sleepin Pillow είναι το πιο τρανταχτό εγχώριο παράδειγμα πως η άποψη όλων αυτών των ειδημόνων απέχουν πολύ από την αλήθεια και το αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά με το εκπληκτικό καινούριο τους album. Το οποίο σημειωτέον αποτέλεσε ένα τεράστιο στοίχημα – όπως αποτελεί για κάθε μπάντα το τρίτο studio album της, όταν έχουν ήδη προηγηθεί ένα εξαίσιο ντεμπούτο και μία αντάξιά του δεύτερη δουλειά. Ένα στοίχημα το οποίο κέρδισαν με περισσή ευκολία, καθώς μάλιστα πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη έως τώρα δουλειά τους, η πιο ολοκληρωμένη και η πιο ώριμη, και πρόκειται με βεβαιότητα να μας συνοδεύει και να μας στοιχειώνει μέχρι την επόμενη τουλάχιστον.

“The War goes on, it lingers on. The past is already here.”

Sleepin Pillow Info

Members
Nomik – Vocals
Aisha Sama – Bass
Ris Pa – Guitars
Antoine – Keys and Guitars
Nick Jacqueline – Wind Pipes & Percussions
The Skinman – Drums

Enter the Event

Οι Sleepin Pillow, το πρωτοποριακό εξαμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη , παρουσιάζουν τα τραγούδια από το νέο τους album, “The Past is Already Here” την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στο Fuzz Live Music Club! Την συναυλία θα ανοίξουν οι Stiko & Wag!

Σχόλια