Ο καθένας από εμάς φαντάζεται τη ζωή του με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Για άλλους είναι επίγειος παράδεισος, για άλλους πάλι μια συνεχής δοκιμασία. Για κάποιους έχει θετική χροιά, ενώ για άλλους είναι ο δυνάστης τους. Σε άλλους φέρνει ευτυχία, ενώ σε άλλους βαρύ πόνο.

Το σίγουρο είναι πως όλοι μας την αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τις εμπειρίες μας. Η κάθε στιγμή στη ζωή μας έχει την αξία της.

Αυτές οι στιγμές, αυτά τα τμήματα του χρόνου είναι που τελικά μας κάνουν να αποδίδουμε άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό πρόσημο στη ζωή μας. Χωρίς αυτές δε θα είχαμε ζήσει τίποτε, χωρίς αυτές η ζωή μας δε θα είχε χρώμα, το δικό της νόημα, αυτό που εν τέλει εμείς της αποδίδουμε.

Ακόμη και τα όνειρά μας στιγματίζονται από τη ζωή που κάνουμε. Αυτών που η ζωή μοιάζει ιδανική τα όνειρά τους συνήθως δε ξεφεύγουν από την πραγματικότητα, κινούνται σε φυσικά, υπαρκτά πλαίσια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Μεταξύ αυτής της κατηγορίας ανθρώπων υπάρχουν κάποιοι των οποίων η σκέψη κάνει μακρινά ταξίδια σε κόσμους που ακόμη δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν, που δεν άφησαν το στίγμα τους, γι’ αυτές τις εξαιρέσεις κάνω λόγο. Αυτοί δηλώνουν ευτυχισμένοι.

Πολλοί ονειρευόμαστε τις πιο έντονες στιγμές που θα θέλαμε να ζήσουμε, αυτές που ακόμα δεν έχουμε ζήσει. Η φαντασία μας συνήθως οργιάζει σε σημείο που να προσεγγίζουμε κόσμους εξωπραγματικούς, αλλόκοτους. Άλλες πάλι η σκέψη μας περιδιαβαίνει στα πιο στενά δρομάκια της πραγματικότητας, που είναι τόσο στενά, τόσο δίπλα μας , που σα να κάνεις ένα βήμα τα έχεις ομπρός σου και είσαι έτοιμος να τα περπατήσεις. Κι αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν ευτυχισμένοι.

Ανθρώπινη ζωή. Κάποιοι ευτυχούν μα κάποιοι άλλοι δυστυχούν. Στον κόσμο των ονείρων όμως δεν υπάρχει δυστυχία. Εκεί και οι μεν και οι δε ονειρεύονται, άρα ευτυχούν. Μόνο που στις μέρες μας κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτή την ονειρική πτυχή του εαυτού μας, αυτή την μοναδική πανδαισία που μας κρατά σε δημιουργική εγρήγορση. Και τότε είναι που θα δυστυχήσουμε ολότελα.

Γι’ αυτό γράφω για να μας θυμίσω ότι τα όνειρα, όποια ζωή κι αν κάνουμε, ακόμη κι αν δε γίνουν ποτέ πραγματικότητα, δε πρέπει να σβήσουν, γιατί τα όνειρα είναι η ελπίδα μας για το μέλλον, αυτό το καλύτερο μέλλον που όλοι μας προσμένουμε!

Άνθρωπος που ονειρεύεται είναι άνθρωπος που ζει.
Τέτοιοι να είμαστε λοιπόν!

Σχόλια