Το Once Upon a Time, μια πασίγνωστη και ιδιαίτερη σειρά, που αμέτρητοι έχουν δει (και λατρέψει, εννοείται), μερικοί έχουν απλά ακούσει και για άλλους είναι απλώς άγνωστη. Ιδού λοιπόν μερικά facts που θα σε εισάγουν στην ροή της και γιατί όχι να σε παρακινήσουν να την δεις.

1. Ο τίτλος της σειράς παραπέμπει σε ιστορία παραμυθιού. Όπως εκείνα τα αξέχαστα παραμύθια που μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί και άρχιζαν με την κλασική λογοτυπική φράση «Μια φορά κι έναν καιρό…»

2. Ο παραμυθικός τίτλος μας προϊδεάζει για το περιεχόμενο. Η σειρά ισορροπεί ανάμεσα σε δύο παράλληλους κόσμους: τον φανταστικό κόσμο στο βασίλειο πριν από την κατάρα και τον ρεαλιστικό κόσμο του παρόντος στο χωριό Στόρυμπρουκ (τον επίγειο κόσμο μετά την κατάρα).

3. Οι ήρωες προέρχονται επίσης από μερικά γνωστά σε όλους παραμύθια. (Η Χιονάτη, η Κακιά μάγισσα, η Κοκκινοσκουφίτσα κτλ).

Αναμφισβήτητα, οι λάτρεις του είδους επιστημονικής φαντασίας και όσοι έχουν την τάση της νοητής περιπλάνησης στον χρόνο θα την λατρέψουν! Πόσο καλά ξέρεις τους αγαπημένους σου ήρωες;

4. H ροή της ιστορίας είναι αρκετά προσεγμένη και θέλοντας και μη σε κάνει σιγά-σιγά να κολλήσεις.

Η πρώτη σεζόν κυλά με αργό και σταθερό τρόπο μιας και παρουσιάζεται ο χαρακτήρας των προσώπων και δίνονται οι βασικές πληροφορίες για το παρελθόν των ηρώων.

5. Κατά τη διάρκεια της σειράς, τόσο η παρουσίαση των προσώπων όσο και η μετάβαση από τον έναν κόσμο στον άλλον γίνεται με συνεχείς αναδρομές.

Ξαφνικά, συνειδητοποιείς ότι κάθε στοιχείο είναι στενά συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα.

Πραγματικά, παιχνίδι μυαλού!

6. Το Once Upon a Time δεν μένει προσκολλημένο βέβαια στο μοτίβο των περισσότερων ιδεατών παραμυθιών.

Δίνεται συγχρόνως ρεαλιστική χροιά, αφού οι χαρακτήρες δεν παρουσιάζονται μόνο ως παντοδύναμοι και ανεξάρτητοι, αλλά εμφανίζονται στην επιφάνεια τα τρωτά τους σημεία και η αδύναμη ανθρώπινη θνητή φύση τους.

7. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι αποτελεί δημιούργημα αυτών που έφτιαξαν το «Lost». Αν λοιπόν σας άρεσε, θα μπορούσατε να ρίξετε και σ’ αυτό μια ματιά.

Μην παραξενευτείτε, σε περίπτωση που εντοπίσετε μερικούς κοινούς ηθοποιούς ανάμεσα στα δύο σίριαλ, μιας και το Once Upon a Time έχει δανειστεί πολλούς από το Lost.

8. Τέλος, κάθε επεισόδιο είναι γεμάτο με νοήματα και μαθήματα ζωής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάθε πρόσωπο ή και κατάσταση κρύβει βαθύτερους συμβολισμούς, λες και ολόκληρη η ιστορία έχει αλληγορικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, αυτό που μπορούμε άμεσα να συνοψίσουμε ως δίδαγμα είναι ότι ο κάθε ένας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ολοκληρωτικά με την ταμπέλα του καλού ή του κακού.

Όλοι κρύβουμε μέσα μας μια διττή φύση ανάλογα με τα βιώματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Οι καταστάσεις και οι άνθρωποι διακατέχονται από ρευστότητα και τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.

once-upon-a-time

Σχόλια