Βιβλία με μυρωδιά από Χριστούγεννα…

Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή που λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε συνδέσει με στιγμές  θαλπωρής μπροστά από το τζάκι συντροφιά με μία κούπα αχνιστό καφέ. Στιγμές χαλαρές που πολλές φορές ένα βιβλίο μπορεί να μας κρατήσει “καλή” παρέα.
Η συγγραφή αυτού του άρθρου έχει σκοπό να σας γνωστοποιήσει μερικά λογοτεχνικά αναγνώσματα με χριστουγεννιάτικες πινελιές. Πινελιές άμεσες που τα Χριστούγεννα αναφέρονται στον τίτλο του αναγνώσματος ή αποτελούν τον κεντρικό χρονικό άξονα του βιβλίου γύρω από τον οποίο διαδραματίζεται η πλοκή του, αλλά και πινελιές έμμεσες που αφορούν κυρίως συναισθήματα και κοινωνικά μηνύματα με τα οποία είναι συνυφασμένα τα Χριστούγεννα όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ανυστερόβουλη βοήθεια και η γέννηση της ελπίδας.


1. Θα ξεκινήσω με ένα παιδικό βιβλίο φαντασίας του αγαπημένου συγγραφέα Κ. Σ. Λιούις που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Είναι το 2ο κατά σειρά βιβλίο της επταλογίας του συγγραφέα με γενικό τίτλο «Το χρονικό της Νάρνια» που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 1978. Να σημειωθεί πως κάθε μέρος της σειράς είναι μία αυτοτελής ιστορία, οπότε διαβάζεται και μόνο του, δίχως ο αναγνώστης να αναγκαστεί να ξεκινήσει από το πρώτο.
Ο τίτλος του βιβλίου είναιΤο λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα.”

Υπόθεση

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τέσσερα αδέρφια που κατοικούν στο Λονδίνο ο Πίτερ, η Σούζαν, ο Έντμοντ και η Λούσι αφήνουν πίσω τους το σπίτι τους και φυγαδεύονται στην επαρχία στο σπίτι ενός παράξενου καθηγητή, του Ντίκορι Κερκ.

Μία ανέμελη μέρα, λοιπόν, όπου τα αδέρφια παίζουν κρυφτό, η μικρότερη αυτών, η Λούσι θα ανακαλύψει τυχαία μία ντουλάπα, που αποτελεί πύλη για τον μαγικό κόσμο της Νάρνια. Η Νάρνια είναι μία χώρα όπου πάντα είναι χειμώνας. Μία χώρα μαγική που κατοικείται από ομιλούντα ζώα, νάνους, κενταύρους και δέντρα που έχουν την ικανότητα να περπατήσουν.
Είναι μία χωρά δυστυχώς που βρίσκεται σκλαβωμένη κάτω από τον σκληρό κλοιό της Λευκής Μάγισσας.
Ωστόσο, η επίσκεψη των τεσσάρων αδερφών στη χώρα αυτή θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή και θα αναζωπυρώσει τις κρουσταλιασμένες ελπίδες όλων για μια ελεύθερη ζωή…


2. Συνεχίζω με ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1951 και ανήκει στην συγγραφέα Πατρίσια Χάισμιθ. Ο πρώτος τίτλος του βιβλίου ήταν «The price of salt», το οποίο κυκλοφόρησε με τη συγγραφέα να το υπογράφει με το ψευδώνυμο Κλαιρ Μόργκαν.
Στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο: Κάρολ

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο για την εποχή του ρομαντικό μυθιστόρημα το μοναδικό που έχει γράψει η συγγραφέας. Πρωτότυπο όχι τόσο για το περιεχόμενο του, αλλά για την νότα αισιοδοξίας με την οποία έχει επιλέξει να ντύσει το πόνημα της η συγγραφέας σε αντίθεση με άλλα βιβλία παρόμοιου περιεχομένου που γράφονταν εκείνη την εποχή.

Υπόθεση

Στο «Κάρολ» η συγγραφέας πραγματεύεται με πολύ τρυφερό τρόπο μία ομοφυλοφιλική ιστορία αγάπης ανάμεσα στην Τερίζ, κεντρική ηρωίδα του βιβλίου και την Κάρολ.

Η Τερίζ είναι μία δεκαεννιάχρονη κοπέλα ορφανή, μαθητευόμενη βοηθός σκηνοθέτη που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και εργάζεται εποχιακά λόγω Χριστουγέννων στο τμήμα παιχνιδιών ενός πολυκαταστήματος.

Το συγκεκριμένο πόστο θα σταθεί η αφορμή για την γνωριμία της με μία εντυπωσιακή μεσήλικη γυναίκα την Κάρολ. Ανάμεσα τους δεν θα αργήσει να αναπτυχθεί μία ιδιαίτερα φιλική σχέση που θα εξελιχθεί σε ερωτική!

Η Πατρίσια Χάισμιθ δημιούργησε ένα εξαίρετο μυθιστόρημα που αποπνέει έντονα αρώματα ρομαντισμού και υμνεί τον έρωτα κι ειδικότερα τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, ανεπιτήδευτα δίχως μελοδραματισμούς κι υπερβολές.


3. Την σκυτάλη παίρνει τώρα το μυθιστόρημα ενός Έλληνα συγγραφέα που κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ με την “μετακόμιση” του συγγραφέα στις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο επανακυκλοφόρησε από τον συγκεκριμένο οίκο το 2015. Ο τίτλος αυτού… “Το τανγκό των Χριστουγέννων”
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Γιάννη Ξανθούλη αποτελεί ένα τρυφερό, βαθιά μελαγχολικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα κεντρικός άξονας του οποίου αποτελεί ο έρωτας.

Ο κύριος Ξανθούλης με τον απλοϊκό, λιτό μα απόλυτα λογοτεχνικό τρόπο γραφής του δημιουργεί καθημερινούς ήρωες που πνίγονται από τα ανικανοποίητα συναισθήματα τους…

Υπόθεση

Σε ένα στρατόπεδο στον Έβρο τα Χριστούγεννα του 1970 ένας υπολοχαγός αναγκάζει έναν φαντάρο να του μάθει να χορεύει τανγκό, ώστε να χορέψει στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν με την γυναίκα του Αντισυνταγματάρχη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελούν οι περιγραφές των σκηνών εκείνων που αναφέρονται στα μαθήματα των δύο αντρών, σκηνών που διέπονται από απαράμιλλο ερωτισμό και πάθος. Το μυθιστόρημα «Το τανγκό των Χριστουγέννων» αποτελεί μία εξαιρετική ιστορία για τον λανθάνοντα ομοφυλοφιλικό έρωτα.


4. Σειρά έχει ένα κλασικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα που κυκλοφορεί στην χώρα μας από πολυάριθμους εκδοτικούς οίκους. Ένα ανάγνωσμα που δημοσιεύτηκε το 1838 κι αποτελεί ένα αριστουργηματικό έργο διαποτισμένο με χιούμορ, ανθρωπιά και αισιοδοξία. Το έργο αυτό αποτελεί το 2ο μυθιστόρημα που έγραψε ο Κάρολος Ντίκενς και είναι το 1ο αγγλικό μυθιστόρημα στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα παιδί. Ο λόγος για το μυθιστόρημα Όλιβερ Τουίστ!

Yπόθεση

Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ένα αγόρι ορφανό που περνά τους πρώτους μήνες της ζωής του σε ένα ίδρυμα για άπορους, ενώ στην συνέχεια μετακομίζει στο σπίτι της κυρίας Μαν, την οποία πλήρωνε ο δήμος για να μεγαλώνει ορφανά παιδιά.
Στα 9 του χρόνια φεύγει από το σπίτι της κυρίας Μαν και ξανά πηγαίνει στο άσυλο για απόρους, όπου κάποια στιγμή θα διαπράξει ένα πολύ σοβαρό παράπτωμα, θα ζητήσει κι άλλο φαγητό.
Το γεγονός αυτό θα σταθεί η αφορμή να απομακρυνθεί ο Όλιβερ από το άσυλο και να δοθεί σε έναν εργολάβο κηδειών ως μαθητευόμενος.
Δυστυχώς, όμως, και στο σπίτι του κύριου Σάουερμπέρυ η ζωή του μικρού Όλιβερ είναι μαρτυρική. Έτσι, μια μέρα παίρνει την απόφαση να ξεκινήσει με τα πόδια για το Λονδίνο κι η περιπέτεια ξεκινά…
Ο «Όλιβερ Τουίστ» είναι ένα διαχρονικό έργο μέσω του οποίου ο Κάρολος Ντίκενς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ήθελε να αποδείξει ότι “το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει” .


5.

Ένα γλυκό απόλυτα χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα που περνά όμορφα μηνύματα, συγγραφέας του οποίου είναι πάλι ο Κάρολος Ντίκενς είναι τοΜία χριστουγεννιάτικη ιστορία”

Η νουβέλα αυτή του Κάρολου Ντίκενς είναι απόλυτα συνυφασμένη με τα Χριστούγεννα κι η ιστορία της είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.
Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1843. Πραγματεύεται την ιστορία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ και την συναισθηματική, ιδεολογική και ηθική φυσικά αλλαγή του χαρακτήρα του.

Αυτό θα συμβεί ύστερα από την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε ο Σκρουτζ τόσο από τον πεθαμένο συνέταιρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ, όσο και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων. Τα φαντάσματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.


6. Θα κλείσω το συγκεκριμένο άρθρο κάνοντας μία μικρή αναφορά σε 1 έργο, που σχετίζεται με τις γιορτινές αυτές μέρες των Χριστουγέννων. Αυτό είναι το Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους τα έργα του οποίου είναι πλούσια σε μυστηριακά στοιχεία, ενώ στο επίκεντρο τους βρίσκεται η φύση, η θρησκεία, ο άνθρωπος και φυσικά οι λαϊκές παραδόσεις και οι δεισιδαιμονίες.

Οι γιορτές αυτών των ημερών δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν το αποκορύφωμα του θρησκευτισμού που διέπει τον Παπαδιαμάντη, ο οποίος κατάφερε με τρόπο μοναδικό να συνταιριάξει το θρησκευτικό στοιχείο με αυτό της φαντασίας.
Κι έτσι στα χριστουγεννιάτικα του διηγήματα παρελαύνουν φαντάσματα, μάγισσες και καλικάντζαροι, καθώς κι άγγελοι και στοιχειωμένα σπίτια.
Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να περάσετε τις ημέρες των γιορτών μπροστά από το τζάκι συντροφιά με το έργο του δικού μας Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!

Αυτά λοιπόν από εμένα.
Ελπίζω οι επιλογές μου να σας ικανοποιήσουν.
Καλές γιορτές και καλά αναγνωστικά ταξίδια!

10 Λογοι που ολοι αγαπαμε την περιοδο των Χριστουγεννων!

Σχόλια