Μια ακόμη πλούσια κινηματογραφική χρονιά φτάνει στο τέλος της και ιδού οι καλύτερες ταινίες του 2016! Ποιες κέρδισαν, λοιπόν, το χειροκρότημά μας τη χρονιά που πέρασε; 

Αφού είδαμε τις χειρότερες…

Οι χειροτερες ταινιες του 2016!

…πάμε και στις καλύτερες!

1.La La Land

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στις αίθουσες όλοι μιλούν για τη νέα ταινία του Ντάμιεν Σάζελ που μετρά ήδη 7 υποψηφιότητες για χρυσή σφαίρα.

Το “La La Land” είναι ένα ονειρικό μιούζικαλ που ερωτεύεσαι, μια ταινία με σπάνια κινηματογραφική ποιότητα και μια αξιοζήλευτη λάμψη που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Αναμένουμε την ετυμηγορία των όσκαρ για να δούμε αν θα αναγορευτεί και επισήμως η καλύτερη ταινία της χρονιάς.

2.The handmaiden

Ο σκηνοθέτης του “Oldboy” Πάρκ Τσάν Γουκ  επιστρέφει με ένα αριστουργηματικό  ερωτικό ποίημα βαμμένο με εκδίκηση και μυστήριο.

 Ο έρωτας δυο γυναικών στην Κορέα του 1930 που γεννιέται  σε ένα παιχνίδι απάτης, ξυπνά τις αισθήσεις και εντυπωσιάζει.Το ερωτικό θρίλερ  που κέρδισε τις εντυπώσεις το Φεστιβάλ των Καννών και μας υπενθύμισε το σπάνιο ταλέντο ενός σπουδαίου σκηνοθέτη.

3. Anomalisa

Η «Αnomalisa» είναι μια παράδοξη, κωμικοτραγική αφήγηση γεμάτη φαντασία και ευρηματικότητα από την έμπειρη πένα του Τσάρλι Κάουφμαν (η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού). Ένα μαεστρικό ταξίδι με φιλοσοφικές προεκτάσεις και κοινωνικούς προβληματισμούς που ρωτάει αλλά δεν απαντάει.

Γιατί όπως έχει δηλώσει και ο Τσάρλι Κάουφμαν, το νόημα δεν είναι να εξηγήσεις τι θέλει να πει ο σκηνοθέτης αλλά να εξηγήσεις τι θες να πεις εσύ. Κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας και μια υποψηφιότητα για όσκαρ καλύτερου κινουμένου σχεδίου.

4.Zootopia

Αν νομίζετε ότι είναι μια συνηθισμένη ταινία κινουμένων σχεδίων για να περάσετε όμορφα και να την ξεχάσετε μόλις βγείτε από το σινεμά, κάνετε λάθος.

Η Ζωούπολη είναι μια ξεχωριστή ταινία που υπερασπίζεται το διαφορετικό, δεν κάνει διακρίσεις και ακολουθεί τα όνειρα των ηρώων της με πάθος και φαντασία.

Μια ταινία για μικρούς και μεγάλους, που δεν προσφέρει μόνο γέλιο και συγκίνηση, αλλά και αυτό το κάτι παραπάνω που όλοι ψάχνουμε.

5.Deadpool

Το 2016 η Marvel μας σύστησε τον πιο αντισυμβατικό ήρωα της με έναν εκκωφαντικό και αναιδές τρόπο, όπως του άρμοζε. Ο Deadpool μας μίλησε με θράσος κοιτώντας μας στην κάμερα, μας έβρισε, μας χτύπησε και ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Και εμείς απλώς τον αγαπήσαμε.

6.Arrival

Μπορούν να χωρέσουν φιλοσοφικά ερωτήματα σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας; Ο ταλαντούχος Ντενίς Βιλνέβ μας αποδεικνύει εμφατικά ότι μπορούν, δημιουργώντας μια ανθρωποκεντρική ταινία για τη ζωή μετά. Η  εξαιρετική Amy Adams σε πρώτο πλάνο θα διεκδικήσει σχεδόν σίγουρα ένα ακόμη όσκαρ, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της ταινίας με την ερμηνεία της.

7.Jackie

Το πολυαναμενόμενο ψυχογράφημα της πρώτης κυρίας Τζάκι Κένεντι δια χειρός του χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larrain, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Η Νάταλι Πόρτμαν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας της γίνεται ένα με την Τζάκι, όχι την Κένεντι, αλλά την αληθινή, εκείνη που ήταν πραγματικά όταν τα φώτα έσβηναν.

8.Dheepan

Ο Ζακ Οντιάρ σκηνοθετεί από ρεαλιστική σκοπιά μια ιστορία ξεριζωμού που μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Τρεις άνθρωποι προκειμένου να αποδράσουν από τη δίνη του εμφυλίου στην Σρι Λάνκα πρέπει να γίνουν οικογένεια.

Καχυποψία, φόβος και μια εχθρική δυτική πραγματικότητα πιο επικίνδυνη και από τον πόλεμο περιγράφονται με σκληρότητα και οδυνηρή ειλικρίνεια. Μια βραβευμένη, ίσως παραγνωρισμένη στο ευρύ κοινό ταινία που αξίζει να δεις.

9.Toni Erdman

Η ταινία που έκανε πάταγο στο Φεστιβάλ των Καννών –αν και δεν κέρδισε όπως όλοι περίμεναν και ήθελαν τον Χρυσό Φοίνικα– μας απέδειξε ότι ο γερμανικός κινηματογράφος μπορεί να κάνει ακόμη θαύματα .

Ένας πλακατζής πατέρας παρουσιάζεται με άλλη ταυτότητα στην ψυχρή κόρη του με σκοπό να ξαναζεστάνει την παγωμένη τους σχέση. Μια ξεκαρδιστική αλλά συνάμα ουσιαστική ταινία που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά.

10.Κόκκινη Χελώνα

Μια βουβή, ιδιαίτερη και συναισθηματικά ακατέργαστη ταινία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ένας ναυαγός ξεβράζεται σε ένα τροπικό νησί όπου υπάρχουν μόνο καβούρια και πουλιά. Ο ίδιος κάνει προσπάθειες να επιστρέψει στον πολιτισμό, όμως κάθε φορά εμποδίζεται από μια κόκκινη χελώνα.

Ένα παραμύθι για τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, τη φύση γραμμένο με εικόνες και συμβολισμούς που μαγεύει με έναν γοητευτικά απλό τρόπο.

Σχόλια