Γιορτή τσίπουρου 2016: Όταν το τσίπουρο και η διασκέδαση συναντώνται στη Βίτσα

Όταν το τσίπουρο και η παράδοση σου χτυπάνε την πόρτα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη … Βίτσα. Να πως περάσαμε στην γιορτή τσίπουρου!

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016. Ώρα 13.00. Στην αυλή του παλαιού δημοτικού σχολείου του χωριού όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το γλέντι.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Βίτσας, οργάνωσε ένα παραδοσιακό γλέντι – θεσμό που διεξάγεται κάθε Νοέμβριο με αφορμή την απόσταξη του τσίπουρου.

Μία εκδήλωση που συνδυάζει κέφι, χορό, άφθονο τσίπουρο και ζωντανή μουσική για ντόπιους και μη.

Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που προσελκύει επισκέπτες σχεδόν από όλη τη χώρα, από την Κοζάνη, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα, μέχρι τη Μάνη, την Κρήτη και την Αθήνα, εκτός από τους ντόπιους φυσικά που σπεύδουν κάθε χρονιά να δώσουν το παρόν σε αυτό το συναπάντημα.

Θα την χαρακτήριζε κανείς εκδήλωση «οικογενειακού χαρακτήρα», μιας και δεν είναι τόσο προβεβλημένη όσο το παραδοσιακό πανηγύρι του καλοκαιριού (κάθε Δεκαπενταύγουστο), ωστόσο, αποτελεί ιδανική απόδραση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα τελευταία χρόνια το γλέντι είναι ημερήσιο, καθώς ξεκινάει κατά το μεσημεράκι και τραβάει μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες με πολύ χορό που συνοδεύεται από την παραδοσιακή ορχήστρα που παίζει κάθε χρόνο ζωντανή μουσική.

Το τσίπουρο ρέει άφθονο καθ’ όλη τη διάρκεια του γλεντιού, μιας και κάθε φορά που ένα μπουκάλι αδειάζει, ο καθένας μπορεί να το ξαναγεμίσει όσες φορές θέλει χωρίς κανέναν δισταγμό.

Φυσικά, επειδή το ποτό δεν κατεβαίνει ξεροσφύρι, κάθε λογής εδέσματα διανέμονται κάθε χρόνο, από τις παραδοσιακές ζαγορίσιες πίτες μέχρι τουρσί, σαλάτες και κρεατικά, όπως προβατίνα, λουκάνικα, σουβλάκια κτλ. Ένα είναι σίγουρο: οι μεζέδες είναι χορταστικότατοι!

Φτιαχνοντας σουμα στην Παρο!

Από τη φιλική συνάθροιση στο γλέντι-θεσμό

Η γιορτή τσίπουρου ξεκίνησε ως φιλική συνάντηση των ντόπιων που αποφάσιζαν να παράγουν το δικό τους τσίπουρο κάθε φθινόπωρο.

Μερικές δεκάδες ατόμων συγκεντρώνονταν στα σπίτια των παραγωγών και διασκέδαζαν όλοι μαζί δοκιμάζοντας το καινούριο τσίπουρο.

Γιορτή τσίπουρου 2016

Παραδοσιακός αποστακτήρας τσίπουρου

Σιγά σιγά, όλο και περισσότεροι χωριανοί μαζεύονταν κάθε χρόνο και το γλέντι άρχισε να αποκτά τη σημερινή του μορφή.

Και επειδή το «τσίπουρο … ευφραίνει καρδίαν», το κέφι απογειωνόταν, οι χοροί και τα τραγούδια έδιναν και έπαιρναν και τελικά, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη γιορτή που είναι ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες.

Και γιατί να έρθω στη γιορτή τσίπουρου στη Βίτσα;

◊ Καταρχάς, δεν έχεις κάθε μέρα την ευκαιρία να βιώσεις ένα παραδοσιακό γλέντι, όπως μόνο οι ντόπιοι ξέρουν να οργανώνουν. Ένα γλέντι που προσελκύει άτομα κάθε ηλικίας, από φοιτητές μέχρι και ηλικιωμένους, καθώς και κάθε γούστου (η καλή παρέα πάνω απ΄όλα).

◊ Είναι μοναδική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια, που αποτελούν δημοφιλή προορισμό για κάθε εποχή.

Σε ένα Σαββατοκύριακο, βέβαια, δεν προλαβαίνεις να απολαύσεις όλη την ομορφιά του μαγευτικού αυτού ορεινού τόπου, αλλά μπορείς να πάρεις μία μικρή γεύση ώστε να επιστρέψεις σύντομα για να εξερευνήσεις και το υπόλοιπο τοπίο.

Πέτρινα κτίρια, μοναδικά πετρόχτιστα γεφύρια, λίμνες και το φαράγγι του Βίκου (Κάτοχος του ρεκόρ Guiness του φαραγγιού με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο –μόλις 1100 μέτρα– και με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα) είναι μερικά μόνο από τα πιο ξακουστά αξιοθέατα αυτού του τόπου.

Tο Φαράγγι του Βίκου, ένα από τα πιο ξακουστά αξιοθέατα στην Ελλάδα. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

Καθώς θα αναπολείς τις αμέτρητες κούπες που ήπιες με τους αγαπημένους σου φίλους, θα φουντώσει ξανά η επιθυμία για να επαναλάβεις αυτό το ταξίδι!

Δεν είναι μόνο μία γιορτή για τους ντόπιους. Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι ανοιχτή σε κάθε «ψαγμένο» επισκέπτη. Κι επειδή η φιλοξενία είναι το παν για τους ντόπιους, κανείς δε φεύγει χωρίς την καλύτερη περιποίηση!

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις σε πολλά ακόμη χωριά του Ζαγορίου και όχι μόνο. Η γιορτή τσίπουρου στη Βίτσα, όμως, οργανώνεται κάθε χρόνο συνήθως στις αρχές Νοέμβρη.

Άλλωστε, η Βίτσα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου με τα πέτρινα σοκάκια, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα μονοπάτια που οδηγούν στη Χαράδρα του Βίκου.

Γιορτή τσίπουρου 2016

Άνω Βίτσα: η πάνω συνοικία του χωριού

Φέτος, η μυρωδιά από το φημισμένο απόσταγμα των στεμφύλων οδήγησε εμένα σ’ αυτή την ξεχωριστή εμπειρία (πρώτη χρονιά που το απόλαυσα τόσο πολύ). Γι’ αυτό, οφείλω να προτείνω σε καθέναν να βάλει στο πρόγραμμά του την επόμενη χρονιά αυτή τη σύντομη εξόρμηση στη Βίτσα.

Πάρε μαζί τους αγαπημένους σου, προετοιμάσου για άφθονο τσίπουρο, πολύ διασκέδαση και μοναδικές εμπειρίες και να είσαι σίγουρος ότι θα το θυμάσαι για πολύ καιρό με τις καλύτερες αναμνήσεις!

Φέτος, δεν ήξερες… του χρόνου θα είσαι εκεί;

γιορτή_τσίπουρου

Όταν το ποτήρι είχε ακόμη τσίπουρο μέσα 😛

 

Σχόλια