Ένα μουσικό είδος που ξεκίνησε ως αστείο και κατέληξε σε μια από τις μεγαλύτερες underground επιτυχίες των τελευταίων ετών, το Witch House επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ

V. 03. Valencia, 14/04/2006. Tres cofrades de la hermandad del Cristo del Salvador pasean por la playa de la Malvarrosa adonde se han trasladado esta mañana para rezar una oración por los difuntos en el mar. EFE/Kai Försterling. ESPAÑA-SEMANA SANTA MARINERA

Όσο περνάνε τα χρόνια, η μουσική διευρύνεται ακόμα περισσότερο, και δημιουργούνται συνεχώς νέα είδη μουσικής. Εύλογα δε, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς “Τι σκατά είναι το Vaporwave, το Sea Punk, το Synthwave; Εμείς μόνο electric balkan swing ακούμε” 
Χάρη στο ίντερνε(τ) δημιουργούνται συνεχώς νέες τάσεις και είδη μουσικής που δεν πίστευες ποτέ ότι θα υπάρξουν που αξίζει να ακούσεις, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να κολλήσεις.

Καλτ, ρετρο και 80’s: Το Synthwave ηρθε για να μεινει!

Τι είναι το Witch House λοιπόν; Είναι μια μόδα που ήρθε στις αρχές του 2010, πέρασε, ξεκίνησε από ένα αστείο και απλά έφυγε;

Ναι αυτό ακριβώς είναι.

Όχι, το Witch House είναι κάτι παραπάνω. Είναι μια μίξη της goth μουσικής με στοιχεία από industrial, trap, drag ( το λεγόμενο chop & screw) και γενικότερα είναι ένας συνδυασμός της ηλεκτρονικής μουσικής με σκοτεινά occult στοιχεία που σίγουρα μια ανατριχίλα την προκαλεί.

Ένα παράδειγμα του τι περίπου παίζει θα ακούσετε εδώ:

Ο όρος witch house ακούστηκε πρώτη φορά το 2009 από τον μουσικό Pictureplane. Όταν ρωτήθηκε πως θα προσδιόριζε το είδος της μουσικής που παίζει, αυτός απάντησε για πλάκα “witch house” λόγω του συνδυασμού της house μουσικής με occult στοιχεία.

Ωστόσο, το witch house κατάφερε να γίνει ένα περίεργο cult φαινόμενο, καθώς η ασυνήθιστη μουσική του και τα σκοτεινά creepy στοιχεία που παραπέμπουν σε μαύρη μαγεία, σαμανισμό, σατανισμό (και γάτες), και ταινίες τρόμου, το μετέτρεψαν σε ένα μουσικό είδος, και όχι απλά ένα υποείδος, καθώς ήδη ξεφεύγει από την underground σκηνή και τον λήθαργο που βρισκόταν τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Οι λόγοι που το witch house ξεχάστηκε είναι πολλοί. Αρχικά όσοι ασχολούνται με το είδος προτιμούν να παραμένουν “αντιεμπορικοί” και να κρατάνε τη μυστικότητα της μουσικής ζωντανή. Επιπλέον, το witch house θεωρήθηκε από πολλούς ως trend, το οποίο έφτασε στην ακμή του το 2010, και όπως κάθε trend μετά από λίγο εξαφανίζεται.

Το Witch house όμως, που δεν είναι goth μουσική για τους γκοθάδες, ούτε εναλλακτική intellectual ανακάλυψη για τους χιπστεράδες, βρίσκει τον δρόμο του χάρη στην ασυνήθιστη και σκοτεινή μουσική που διαφέρει από κάθε άλλο είδος.

Τέτοιο δροσερό artwork έχετε δει αλλού; ε; Ε;

Πρωτοπόροι του είδους δεν είναι άλλοι από τους Crystal Castles (οι οποίοι τίμησαν τη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι) αλλά και οι Salem, οι οποίοι μετά από τέσσερα χρόνια επιστρέφουν έτοιμοι να αναγεννήσουν το Witch House. Μάλιστα από το είδος έχει περάσει και ο Clams Casino, ο παραγωγός του A$AP Rocky που πιθανόν να γράψω και για αυτόν κάποια στιγμή, θα δείξει.

Τα ονόματα που επιλέγουν όσοι παίζουν witch house συνήθως περιέχουν εσκεμμένα τυπογραφικά, τρίγωνα και σταυρούς καθώς και ότι άλλο unicode σύμβολο υπάρχει, με σκοπό να σου κάνει τη ζωή δύσκολη όταν θες να βρεις ένα τραγούδι, και να κρατήσει τη σκηνή underground. Για να σε βοηθήσω, αξίζει να ψάξεις τους oOoOO, crim3s, CVL† SH‡†, Bl▲ck†Ceiling, Grimes, Purity Ring, Sidewalks and Skeletons, και γενικά, όποιο περίεργο όνομα δεις, είσαι στο σωστό δρόμο, οπότε πάτα το play και ετοιμάσου για τριπάρισμα.

Αν και τα τελευταία χρόνια η σκηνή του witch house είχε σχεδόν εξαφανιστεί, το είδος φαίνεται να έχει βρει τη στέγη του (εκτός από το ίντερνετ) στη Ρωσία, οπού το είδος κυριαρχεί, καθώς αυτή η σκοτεινή και ακραία κουλτούρα του witch house ταιριάζει απόλυτα με τη νοοτροπία των Ρώσων, οπού μάλιστα διοργανώνουν πάρτυ με τίτλο VV17CHOU7 και γίνεται κακός χαμός.

красивая девушка,я люблю тебя

Γενικότερα οι Ρώσοι artists έχουν προχωρήσει το είδος ένα βήμα παραπάνω, καθώς υπάρχουν πολλά τραγούδια με ρώσικο στίχο που κάνουν το witch house ακόμα πιο μελαγχολικό, σκοτεινό και παράλληλα μαγευτικό. Από τη χώρα των squating slavs πρέπει να ακούσετε Summer of Haze, Радость моя, Crossparty, Ic3peak ,SUICIDEWΛVЕ και άλλα πολλά που θα τα βρείτε μόνοι σας.

Σχόλια