Η Ραφαηλία Αμπλά μας μίλησε για την φετινή διοργάνωση του TedXUoM με θεματική “Gravity of Thoughts”

Μόλις λίγες μέρες πριν την διοργάνωση του TEDxUniversityofMacedonia 2016, Gravity of Thoughts, συναντήσαμε την υπεύθυνη της όλης διοργάνωσης, Ραφαηλία Αμπλά, η οποία μας αποκάλυψε κάποια hint σε σχέση αυτό που θα συμβεί στο NOESIS στις 5 Νοέμβρη. Πάμε να μοιραστούμε τις ιδέες και να την ακούσουμε!

Πες μας λίγα λόγια για σένα, την σχέση σου με το Πολυτεχνείο και τα ενδιαφέροντα σου. 

Είμαι στο 4ο έτος στο Πολυτεχνείο στην Θεσσαλονίκη, στους πολιτικούς μηχανικούς. Ήθελα από αρκετά μικρή να μπω σε αυτή τη σχολή γιατί τα έργα του πολιτικού μηχανικού μου φαίνονταν πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά. Το καλό με την συγκεκριμένη σχολή είναι ότι έχει μεγάλο εύρος γνώσεων  με βοηθάει  στον τρόπο αντίληψης της καθημερινότητας, από την λειτουργία των φαναριών μέχρι τον τρόπο που στηρίζονται οι γέφυρες.

Δεν είμαι ακόμη σίγουρη ότι θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό, καθώς θεωρώ ότι τα πάντα είναι ρευστά και ότι οι εμπειρίες που αποκτάς μέσω διαφόρων συνεδρίων, διαγωνισμών και του εθελοντισμού γενικότερα, τόσο πιο κοντά είσαι στο να καταλάβεις τελικά τι είναι αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει. Όσον αφορά τα ενδιαφέροντα μου, μ’ αρέσει κυρίως να σχεδιάζω… Από τις αγαπημένες μου ασχολίες είναι να ζωγραφίζω κόμικ και να σκιτσάρω καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μου, από ανθρώπους μέχρι το να αποτυπώνω φωτογραφίες σε σκίτσο.

Τι είναι το TED και το TEDx για σένα;

Η εμπειρία μου με το TED άρχισε κάποια χρόνια πριν, όταν ήταν να δώσω εξετάσεις για το Proficiency. Η καθηγήτρια μου μου είχε προτείνει κάποιες ομιλίες από το TED.com για να βοηθηθώ με την ροή του λόγου τόσο σε προφορικό όσο και σε γραπτό επίπεδο. Η πρώτη επαφή μου με το TEDx έγινε στο 2ο έτος, όντας υπεύθυνη ομιλητών, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με τους ομιλητές του TEDxUniversityofMacedonia 2015 και ουσιαστικά να χτίσουμε την όλη εμπειρία και ομιλία των ομιλητών μαζί. Η όλη εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από αυτό σε συνδυασμό με το πάθος και την όρεξη, με οδήγησαν να θέλω να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο και να αναλάβω την θέση του υπεύθυνου διοργάνωσης.

Με τι κριτήρια επέλεξες την ομάδα;

Κάθε χρόνο το recruitement γίνεται με ένα open call για αιτήσεις και έπειτα όλοι όσοι έχουν κάνει αίτηση περνούν και από μια χαλαρή και σύντομη συζήτηση-συνέντευξη . Το νόημα  ήταν να βρεθούν άτομα, που θέλουν να συμβάλλουν σε μια διοργάνωση, που πιστεύουν στον εθελοντισμό, που έχουν όλο το πάθος και την όρεξη να συμβάλλουν και να ομορφύνουν την πόλη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι μέσα στην ομάδα, υφίστανται 7 διαφορετικοί τύπου θέσεων. Συνεπώς, το κάθε μέλος της οργανωτικής ομάδας έχει να προσφέρει κάτι πάνω στον κλάδο του. Βασικό κριτήριο επιλογής αποτέλεσαν η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα, ο χαρακτήρας τους και πώς θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Το TEDxUom 16 θα λάβει χώρα στο NOESIS και πώς συνδέεται αυτό με το θέμα;

Φέτος, έγινε μια πολύ μεγάλη αλλαγή και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό. Θα γίνει στο NOESIS, που είναι το μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά η αίθουσα προσφέρει την καλύτερη ακουστική και οπτική στα Βαλκάνια. Το θέμα του φετινού συνεδρίου με το venue, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το μουσείο είναι έξω από την πόλη, έχει σχέση με τους πλανήτες και το Gravity of Thoughts, είναι ακριβώς αυτό. Έξω απ’ τα δεδομένα μας.

Τι είναι το Gravity of Thoughts για σένα;

Έχει να κάνει με τις ιδέες που είναι διάχυτες στον χώρο και ανάλογα με την ειδική βαρύτητα που αποκτούν μέσω του διαλόγου και των αξιών, γίνονται εν τέλει μοναδικές και ξεχωρίζουν. Αυτό σημαίνει και το Gravity of Thoughts για μένα, δηλαδή, το πώς το κάτι άυλο αποκτά ύλη και σημασία, αλλά και το πώς από εκεί που επηρέαζε μόνο ένα άτομο, εν τέλει, λόγω της σημαντικότητάς του, επηρεάζει και να αφορά περισσότερους. Μια ιδέα που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου, λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα μπορεί να εξαπλωθεί και να εδραιωθεί σαν θεσμός.

Τι διαφοροποιεί το TEDxUom 16;

Έχει ιδέες από όλον τον κόσμο, έχει ιδέες ξεχωριστές, ιδέες που ίσως δεν έχουν ξανακουστεί. Επίσης, έχει και πολλά βιωματικά workshop, περίπου 20 στον αριθμό. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία, από την θεωρία της ομιλίας να μεταβούμε στην σημασία της πράξης. Τα performances, επίσης, θα έχουν σημαντικό αλλά και φαντασμαγορικό ρόλο στην διάρκεια του συνεδρίου. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά που θα έχουμε φέτος και ευελπιστούμε να κάνουν όντως την διαφορά στην συνολική, ολοκληρωμένη  εμπειρία που θα λάβει ο κόσμος. 

Γιατί να παρακολουθήσει κάποιος το TEDxUom 16?

Πιστεύουμε στην δύναμη της ομιλίας! Το γεγονός ότι δίνουμε ένα έναυσμα για κάποιον που μπορεί να βρέθηκε και τυχαία εκεί να μάθει για αυτό και να έχει την συνολική εμπειρία από ένα συνέδριο, να μπει να να ψάξει μόνος του video που θα τον βοηθούν στην καθημερινότητα του. Για ένα φοιτητή, αυτό είναι που πραγματικά αξίζει. Να βγει έξω από το καβούκι του και το comfort zone του, να δραστηριοποιηθεί, να σκεφτεί έξω από τα νερά του. Και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το networking, καθώς αποτελεί ένα συνέδριο που διαρκεί μια ολόκληρη μέρα και δίνεται η ευκαιρία αλληλεπίδρασης και εναλλαγής ιδεών, όπως δηλαδή μας προδίδει και το Gravity of Thoughts.

Ποιο είναι το κομμάτι της εκδήλωσης στο οποίο βασίζεστε περισσότερο;

Όπως και σε κάθε TED-like event, το δυνατό μας κομμάτι είναι οι ομιλίες. Επιζητούμε την ενίσχυση του Ideas Worth Spreading. Μια πολύ μεγάλη αλλαγή και παράλληλα στήριγμά μας φέτος, είναι οι άνθρωποι, οι εθελοντές. Βασιζόμαστε πολύ στους εθελοντές και πιστεύουμε σε αυτούς. Φέτος, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες, καλύπτοντας έτσι όλες τις διαφορετικές πτυχές. Χαρακτηριστικά είχαμε ομάδες media, translation, runners, bloggers. Η δουλειάτους αποδείχθηκε πολύ σημαντική και αυτό φαίνεται από την συνολική μας εικόνα μέχρι τώρα, από ένα άρθρο στο Blog, μέχρι και το Promo Video του event.

Σχόλια