Αν σου έχει λείψει ο χειμώνας, έλα να πάμε ένα ταξίδι στη μαγική Ισλανδία! 

Η Ισλανδία αποτελεί πρόκληση για τον ταξιδιώτη. Η χώρα είναι μοναχική, απόκοσμη και άγρια, αλλά αυτό την κάνει ξεχωριστή.

Εδώ δεν θα βρει κανείς μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά εντυπωσιακή φύση και τοπία γεμάτα αντιθέσεις.

Με μόλις 119.000 κατοίκους, το Ρέικιαβικ είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας και η ιδανική πόλη για ν’αρχίσει το ταξίδι. Μικρό και χαριτωμένο, μπορείς να το εξερευνήσεις με τα πόδια-αν αντέχεις το τσουχτερό κρύο-μέσα σε δύο μέρες.

Όμως μην ξεγελιέστε από το μέγεθος!

Το Ρέικιαβικ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Είναι γεμάτο μουσεία και γκαλερί, έχει καλό φαγητό, κουκλίστικα καφέ και έντονη νυχτερινή ζωή-πολύ έντονη! Δεν κάνω πλάκα, η πόλη είναι γεμάτη μουσικές σκηνές και οι Ισλανδοί είναι party animals!r

Γενικά οι Ισλανδοί είναι ωραίοι τύποι. Μιλάνε άπταιστα αγγλικά, είναι ευγενικοί, έχουν εξωπραγματική αντοχή στο κρύο (κυκλοφορούν με κοντομάνικο ενώ εσύ ντύνεσαι σαν εσκιμώος που πάει για ψάρεμα) και -το κυριότερο- δεν ακούνε Björk.

Μετά από δύο χαλαρές μέρες στο Ρέικιαβικ είναι ώρα να αρχίσει η μεγάλη περιπέτεια, ο γύρος του νησιού.

Ισλανδια: εκει οπου το ονειρο συνανταει την πραγματικοτητα!

Ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να νοικιάσει κανείς αυτοκίνητο. Ναι, το ξέρω, ακούγεται πολυέξοδο, αλλά πιστέψτε με είναι πιο φθηνό από το να νοικιάσεις αυτοκίνητο τον Αύγουστο σε ελληνικό νησί και η βενζίνη κυμαίνεται σε λογικές τιμές. Οι διαδρομές είναι σχετικά εύκολες αλλά προσοχή… στις καιρικές συνθήκες! Ξεκινάμε!

Στάση πρώτη:Golden Circle. Σε σχετικά μικρή απόσταση από το Ρέικιαβικ ο «Χρυσός Κύκλος» περιλαμβάνει το εθνικό πάρκο Thingvellir, τον θερμοπίδακα Geysir και τον καταρράκτη Gullfoss. Τολμώ να πω ότι ειδικά ο τελευταίος σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Μετά το Golden Circle μια καλή επιλογή είναι να κινηθεί κανείς νότια, προς το γραφικό ψαροχώρι Vik για διανυκτέρευση.

Εκ πρώτης όψεως το Vik φαίνεται μικροσκοπικό, ειδικά αν φτάσεις αργά, όμως το επόμενο πρωί σου αποκαλύπτεται. Κύριο αξιοθέατο αποτελεί η παραλία του με τη μαύρη ηφαιστειακή άμμο και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς από βασάλτη, ενώ η γύρω περιοχή είναι ιδανική για παρατήρηση puffin.

Αν αναρωτιέστε, τα puffin είναι κάτι πτηνά που θυμίζουν διασταύρωση πιγκουίνου και τουκάν. Επίσης διαφέρουν κατά ένα γράμμα από τα muffin. Ίσως γι’αυτό είναι τόσο  χαριτωμένα.

puffin-loving-life-1-1024x670

Αφήνουμε το Vik και πάμε ανατολικά προς το Skaftafell, που είναι η είσοδος του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου της Ισλανδίας.

Το στολίδι του πάρκου είναι η λίμνη Jökulsárlón, που είναι γεμάτη μπλε παγόβουνα και όπου, αν είσαι παρατηρητικός, θα δεις να κολυμπάνε φώκιες. Μια άλλη ξεχωριστή, αλλά λίγο ακριβή, εμπειρία είναι η βόλτα πάνω στον παγετώνα του πάρκου. Μετά από μια δραστήρια μέρα στο Skaftafell ιδανικό προορισμό αποτελεί η πόλη Höfn, που φημίζεται για τα θαλασσινά της.

Μετά το Höfn, όλοι κατευθύνονται γρήγορα προς το βορρά και προσπερνούν την ανατολική πλευρά του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει να προσφέρει τόσο εντυπωσιακά τοπία όσο η υπόλοιπη χώρα, αλλά υπάρχει ένα χωριουδάκι με όνομα γλωσσοδέτη, το Seyðisfjörður, που αξίζει μια επίσκεψη.

Και μετά από το γραφικό Seyðisfjörður, ο βορράς σου αποκαλύπτεται και είναι πραγματικά μεγαλειώδης και… παγωμένος!

i9Έχει να προσφέρει τις πιο παράξενες εικόνες: τρομακτικούς καταρράκτες, όπως ο Dettifoss, κρατήρες ηφαιστείων, τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες από λάβα, παγωμένα τοπία, γεωθερμικές πηγές, σπηλιές.

Για τους φαν, μία από αυτές τις σπηλιές έχει φιλοξενήσει σκηνές από το Game of Thrones.

Η πιο αξέχαστη εμπειρία;  Ένα μπάνιο στα λουτρά Mývatn.  Θερμοκρασία νερού 36°C, την ώρα που η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να είναι και αρνητική!

Ο βορράς μπορεί να εξερευνηθεί σε τρεις μέρες περίπου έχοντας για βάση το μονίμως χιονισμένο Ακουρέιρι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισλανδίας.

Από το Ακουρέιρι παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής… Όμως ένα είναι σίγουρο. Αυτό το ταξίδι θα θέλεις να το ξανακάνεις!

Να τα λέμε κι αυτά: H Ισλανδία είναι πολύ ακριβή, αλλά υπάρχουν low budget λύσεις. Κάνε couchsurfing, μείνε σε hostel ή σε camping, μαγείρεψε, πιες νερό βρύσης(πεντακάθαρο!) και δείξε το πάσο σου στα μουσεία-ναι το δέχονται!

Tip: Ανάλογα με την εποχή, η χώρα έχει να προσφέρει διαφορετικές δραστηριότητες. Διάλεξε την εποχή που σου ταιριάζει. Να πας χειμώνα για να δεις το σέλας ή καλοκαίρι για να μη νυχτώνει και να μη μελανιάσεις από το κρύο;

Συμβουλές: Γνώρισε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους, διασκέδασε στο Ρέικιαβικ, αυτοσχεδίασε, ψάξε για το άγνωστο, ανακάλυψε μέρη. Στην Ισλανδία μην πας τουρίστας αλλά ταξιδιώτης. Μόνο έτσι θα ζήσεις τη μαγεία.

Θα το ξεχνούσα! Δείτε ισλανδικό κινηματογράφο. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

5 μουσικα συγκροτηματα απο την Ισλανδια που πρεπει να ακουσεις!

 

Σχόλια