Ο ”Ευρωπαίος” Παναθηναϊκός και η παραπαίουσα πορεία του τα τελευταία χρόνια.

”Ευλογημένοι αυτοί που δεν ελπίζουν τίποτα, γιατί δεν θα απογοητευτούν ποτέ...”

 ”Πςςς, τι είπες πάλι ρε συ Πολέμαρχε;”
Δεν το είπα εγώ. Ο Jonathan Swift (Ιρλανδός συγγραφέας).

Καθόμουν εψές στο σπίτι και έβλεπα Europa League. Όλη την προηγούμενη βδομάδα άλλωστε μας έπρηξαν τα sites και τα κανάλια με την πλύση εγκεφάλου που μας έκαναν.

Οι μάχες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη…

Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Παοκ

Πάει για διπλό εξιλέωσης ο Παναθηναϊκός στο Αμστερνταμ

Νικάει και προκρίνεται ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη

Έτσι, λοιπόν, με έφαγε η περιέργεια, να δω τι θέαμα θα παρακολουθήσουμε από τις ελληνικές ομάδες, που για 4η φορά μέσα σε 2 μήνες προέρχονται από διακοπή αγωνιστικής δράσης.

Έχω και διάφορους φίλους στο fb, που ποστάρουν το τελευταίο διάστημα παλιές επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Ξέρεις τώρα. Επετειακά βίντεάκια του στυλ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ο Παναθηναϊκός έκανε διπλό στη Ρώμη, η ΑΕΚ επικρατούσε της Μίλαν, ο Ολυμπιακός της Αρσεναλ.

Παναθηναϊκός 2016

Και διηγώντας τα να κλαις ένα πράγμα…

Μέσα σε όλο αυτό θα πρέπει να διαχειριστείς και τα ψυχολογικά του καθενός.

Των Παναθηναϊκών:  Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι και πως καταντήσαμε έτσι, αλλά και πάλι μόνο εμείς μπορούμε να είμαστε οι Ευρωπαίοι, γιατί έχουμε κάνει τόσες πορείες.

Των Ολυμπιακών: Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη είμαστε και εμείς κάνουμε πορείες.

Των Παοκτζήδων: Eμείς είμαστε η Νέα Τάξη Πραγμάτων των Ευρωπαίων. Και τα τελευταία χρόνια μόνο εμείς φέρνουμε βαθμούς και κρατάμε ψηλά την ελληνική σημαία.

Των Αεκτζήδων: Εμείς παιδιά έχουμε αποδείξει πόσο Ευρωπαίοι είμαστε. Και παρουσίες κάναμε και πορείες. Είχαμε πρόγραμμα. Τώρα απλά ξεκουραζόμαστε.

Ο Έλληνας αγαπητέ αναγνώστη από την αρχαιότητα, είναι τόσο εγωκεντρικό ον, που πολλές φορές μπερδεύει την Λούτσα με την Βούρτσα. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, έχουμε μπερδέψει την καλή παρουσία μιας ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη με την καλή πορεία.

Kαλή πορεία λοιπόν είναι όταν μια ελληνική ομάδα ξεκινάει το ταξίδι τον Σεπτέμβρη (Με τα νέα δεδομένα βέβαια -την κατρακύλα των ελληνικών ομάδων στη γενική κατάταξη της UEFA- πλέον ξεκινάμε από μέσα Ιουλίου…) και φτάνει να αγωνίζεται και μετά τον Μάρτη.

Η καλή πορεία έχει να κάνει με το στατιστικό κομμάτι.

Παναθηναϊκός 2016

Αν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός φτάσει στους 8 του τσουλου είναι στατιστικά δεδομένο πως πρόκειται για καλή πορεία (ακόμη και αν αποδώσει το χειρότερο ποδόσφαιρο του κόσμου) με βάση ΠΑΝΤΑ τα ελληνικά πρότυπα (καθώς για την Ελλάδα είναι επιτυχία το να φτάσει μια ομάδα της στους 8 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης εν’ αντιθέσει με την Ισπανία, καθώς αν η Ρεάλ αποκλειστεί στα προημιτελικά του ίδιου θεσμού, θα μιλάμε για μέγα Κάζο).

Η καλή παρουσία έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι.

Ας υποθέσουμε πως ο ΠΑΟΚ καταφέρνει και προκρίνεται σε όμιλο του Champions League μετά από 100 χρόνια για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στον όμιλο η κληρωτίδα του παίζει άσχημο παιχνίδι και του βγάζει τους εξής 3 αντιπάλους. Real Madrid, Chelsea και Juventus. O ΠΑΟΚ καταφέρνει στον όμιλο αυτόν να μαζέψει 6 πόντους με 1 νίκη 3 ισοπαλίες και 2 ήττες. Παρόλα αυτά μένει 4ος και τελευταίος στην βαθμολογία και επιστρέφει στην Ελλάδα. Πραγματικά τότε θα μιλάμε για το 8ο θαύμα. 

Πορεία είναι αυτό που έκανε ο Παναθηναϊκός όταν έφτασε στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1970-71. Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει άλλες 2 φορές σε ημιτελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης και άλλες 4 φορές σε προημιτελικά.

Πορεία είναι αυτό που έκανε η ΑΕΚ όταν έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA 1976-77. Επίσης έχει φτάσει στους 8 ευρωπαϊκής διοργάνωσης άλλες 3 φορές.

Παναθηναϊκός 2016

Από κει και πέρα πορείες έκανε και ο Ολυμπιακός αφού έφτασε 2 φορές στους 8 καθώς και οι ΠΑΟΚ, Λάρισα και Πανιώνιος από μία.

Ευρωπαίος, λοιπόν, σε ότι αφορά τις πορείες λογίζεται ο Παναθηναϊκός. Ο τίτλος όμως που κουβαλά -ή καλύτερα που θέλει να κουβαλά- είναι πολύ βαρύς. Δεν γίνεται ο Πρέσβης” του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη να μην μπορεί να παίρνει με την
ΦΑ-ΝΕ-ΛΑ ομάδες όπως η Εστορίλ, η Καμπάλα, η Σταντάρ Λιέγης κτλ. Μην συνεχίσω και
μας πάρουν τα ζουμιά.

Επίσης δε γίνεται να είσαι ο ”Ευρωπαίος” και να φέρνει σχεδόν κάθε χρόνο κάποια άλλη ελληνική ομάδα (ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, ο Αστέρας Τρίπολης) περισσότερους βαθμούς στην Ελλάδα;

Προσωπικά όποτε ακούω τους Παναθηναϊκούς να αυτοαποκαλούνται έτσι, μου έρχεται στο μυαλό ο Φωστήρας Αθηνών το προσωνύμιο του οποίου είναι ”Φονέας των Γιγάντων”. Του το κολλήσανε όταν για κάποια περίοδο -τα παλιά τα χρόνια- βρέθηκε στην Α’ Εθνική και είχε κάνει πελάτες όλες τις μεγάλες ομάδες για 2-3 σεζόν. Το παρατσούκλι βέβαια τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα, στις μικρότερες κατηγορίες που αγωνίζεται με τις Κουκουβάουνες και τον Αίαντα Ταταύλων.

Παναθηναϊκός 2016

Για την κατάντια του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη βέβαια κατά την γνώμη μου ευθύνονται οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι στα πλαίσια του να δώσουν ενδιαφέρον στην δουλειά τους και να κρατήσουν τον πελάτη τους, κάθε φορά τον τρέφουν με σάπιες ελπίδες με αποτέλεσμα να πληγώνεται όλο και περισσότερο.

1η αγωνιστική: Νίκη για να τελειώνουμε από νωρίς με την πρόκριση! Είναι ο χειρότερος Ajax όλων των εποχών. Παναθηναϊκός-Ajax 1-2

2η αγωνιστική: Για διπλό ο Ευρωπαίος στο Βίγκο! Να ρεφάρει την ήττα της πρεμιέρας.
Celta – Παναθηναϊκός 2-0

3η αγωνιστική: Μονόδρομος το διπλό στην Λιέγη! Του χεριού του η Στανταρ!
Standar Liege – Παναθηναϊκός 2-2

4η αγωνιστική: Να τελειώσουμε ότι αφήσαμε στην μέση στο Βέλγιο και να ξαναμπούμε για τα καλά στο κυνήγι της πρόκρισης! Παναθηναϊκός – Standar Liege 0-3

 5η αγωνιστική: Ο Ευρωπαίος έτοιμος να ξυπνήσει μνήμες απόψε στο Aμστερνταμ!
Ajax – Παναθηναϊκός 2-0 σβηστά!

12341349_1692649057677857_1648409050877101953_n

Αυτά βέβαια δεν γίνονται μόνο φέτος. Γίνονται τα τελευταία αρκετά χρόνια
και φυσικά όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό…

Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτούμε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά, μαζί με την οικονομία μας και την κοινωνία μας. Θα πρέπει να χωνέψουμε πως διανύουμε μια μακρόχρονη περίοδο κρίσης σε όλα τα επίπεδα και πως το ένδοξο παρελθόν μας ανήκει πλέον στοοοοο… Παρελθόν μας.

Αν στο τέλος τα καταφέρουμε, τότε θα κατορθώσουμε να βασανιζόμαστε λιγότερο αφού όπως έλεγε και ο Νίτσε…

”Η ελπίδα είναι το χειρότερο κακό, γιατί παρατείνει τα βάσανα των ανθρώπων.”

Να περνάτε καλά και να προσέχετε. Keep Good!

Σχόλια