Ο «Οιδίνους» του  Θανάση Τριαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο θέατρο Σφεδόνη σε σκηνοθεσία Λάζαρου Γεωργακόπουλου μαζί με την Άννα Μάσχα.

Πέμπτη βράδυ και εσύ αποφασίζεις να πας στο θέατρο. Οι Πέμπτες πάντα είχαν μία δόση θεάτρου ή κινηματογράφου αλλιώς πάντα μου έμοιαζαν μοναχικές. Λίγα λεπτά από το μετρό της Ακρόπολης το θέατρο Σφεδόνη σε περίμενε μαζί με την παράσταση «Οιδίνους».

Οιδίνους

Τα φώτα κλείνουν κάπου στις 9.15 και η παράσταση αρχίζει. Απ’ τα πρώτα λεπτά της παράστασης οι ηθοποιοί σε κερδίζουν. Το κεντρικό θέμα οι σχέσεις μια οικογένειας όταν παραβάλλεται μέσα σε αυτές το «Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα».

Ας θυμηθούμε τον Οιδίποδα (Οιδί-πους) ο οποίος έχει πρησμένα πόδια και τον οποίο ο πατέρας του προσπαθεί από πολύ μικρό να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Ο Οιδίνους στο εν λόγω έργο (Οιδί-νους) είναι εκείνος που έχει πρησμένο μυαλό.

Οιδίνους

Όλα ξεκινούν ένα πρωί όταν το ζευγάρι ξυπνά και θέλει να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιού τους. Πολύ γρήγορα όμως καταλαβαίνει κανείς μέσα από τον διάλογο των δύο συζύγων την διαμάχη μεταξύ πατέρα και γιου.

Ο Θανάσης Τριαρίδης προσπαθεί και πετυχαίνει στο έπακρο να ταυτίσει τον γιο με τον πατέρα, τον Οιδίποδα με τον Λάιο,  μέσα από την ιστορία ενός ζεύγους φιλολόγων. Οι σύζυγοι αρνούνται να πιστέψουν τον θάνατο του παιδιού τους και έτσι αποφασίζουν να το κρατήσουν στην ζωή. Ο Λάιος γίνεται Οιδίποδας και ανάποδα. Από αυτήν την σχέση αναδεικνύεται τόσο η εξουσιαστική σχέση πατέρα-γιου, όσο και το οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

Οιδίνους

Η μάνα απ’ την άλλη πλευρά, η σύζυγος και μητέρα είναι εκείνη που πρέπει να αναπαράγει την ζωή. Είναι εκείνη που πρέπει να δώσει ένα τέλος. Είναι η Ιοκάστη, η τραγική μητέρα και σύζυγος.

Ο σύζυγος θα πει κάποια στιγμή: «Μα για 10 λεπτά ξέρεις και ξέρω πως το παιδί δεν ανέπνεε στην κούνια του πριν 18 χρόνια». Τελικά το παιδί σήμερα που γιορτάζουν τα 18α γενέθλιά του υπάρχει ή όλο αυτό είναι μία ψευδαίσθηση που ζουν οι γονείς για τόσα χρόνια και κάποιος θα πρέπει να δώσει τέλος;

Οιδίνους

Οι πρωταγωνιστές εν τέλει αποζητούν την αλήθεια και όχι την «ευημερία». Προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση, αποζητούν το «γιατί».

Η γυναίκα, η Ιοκάστη ως τραγικό πρόσωπο παραμένει δυνατή μέχρι το τέλος και προσπαθεί να απελευθερώσει τον άνδρας της από τους φόβους του. Θα τα καταφέρει ή θα τον οδηγήσει στην συντριβή; Τελικά η κάθαρση θα επέλθει;

Απίστευτες ερμηνείες, θα έλεγε κανείς, καθώς υπήρχε απόλυτη χημεία μεταξύ των δύο χαρακτήρων. Μία λιτή και ταυτόχρονα άκρως συναισθηματικά φορτισμένη παράσταση, σπουδή ανάμεσα στο «είναι» και στο «φαίνεσθαι» των ανθρώπων.

Προσωπικά, πιστεύω πως μια θεατρική παράσταση είναι πετυχημένη όταν ο θεατής βγαίνει από το θέατρο και κυριεύεται από σκέψεις και αυτό επιτεύχθηκε στην συγκεκριμένη. Γι’αυτό αν δεν έχει τύχει να την δείτε να πάτε οπωσδήποτε.

“Άλλωστε η αγάπη είναι αυτό που δεν πρέπει να καταλάβεις..”


Πληροφοριες Παραστασης

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ
Μακρή 4, Μακρυγιάννη – Ακρόπολη
Τηλ: 215 51 58 968

Πρόσβαση:
Μετρό: Στ. «ΑΚΡΟΠΟΛΗ»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 4 Νοεμβρίου 2016
Πέμπτη ως Κυριακή
(πλην Σαββάτου 5/11)

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.15

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Γενική είσοδος: 14€
Φοιτητικό: 10€
Ανέργων: 10€
Άνω των 65: 10€
Νεανικό ως 22 ετών: 10€

Διαδικασιες διακανονισμου διαφορων: Μια αλλιωτικη παρασταση για τον ερωτα!

Σχόλια