Με επιρροές από τα 80’s και τη νοσταλγία  που μας καθήλωσε στη σειρά “Stranger Things”, το Synthwave  είναι ένα μουσικό είδος που αξίζει να ανακαλύψεις.

synthwave

Φαντάσου να οδηγείς στην παραλιακή, στις δύο το βράδυ χωρίς κανένα άλλο αμάξι τριγύρω σου, με τα φανάρια να είναι πάντα πράσινα και τον δρόμο να μοιάζει να διατρέχει το άπειρο. Σε αυτή τη φάση η μουσική που ταιριάζει περισσότερο από όλες είναι το Synthwave.

Το Synthwave, ή αλλιώς Retrowave, είναι μια μίξη των πολύπλοκων και δημιουργικών ήχων του σήμερα και της ηλεκτρονικής μουσικής των 80’s με τον ήχο των synthesizer και των drum machines να επικρατούν.

Οι ταινίες του John Carpenter (και οι καλτ ελληνικές βιντεοκασέτες) το Miami Vice, το Outrun, και ό,τι άλλο προκαλεί τη νοσταλγία των 80’s (είτε τα έζησες είτε όχι), αποτελούν σημαντική επιρροή στο ρεύμα της Synthwave.

Το Synthwave ωστόσο δεν είναι μόνο φοίνικες, νέον και ροζ ηλιοβασίλεμα.   Ταινιάρες όπως το Drive με τον Ryan Gosling και το Kung Fury (η καλύτερη συνειδητά χειρότερη ταινία εβερ), βιντεοπαιχνίδια όπως το Hotline Miami καθώς και σειρές, με πρώτη και καλύτερη τη σειρά του Netflix με τον τίτλο “Stranger Things” έχουν επηρεαστεί από τη ρετρό φάση.

synthwave

Όπως και κάθε άλλο μουσικό είδος, έτσι και η Synthwave έχει τον πρωτοπόρο της. Έτσι στα τέλη του 2000, ο Γάλλος μουσικός Vincent Belorgey γνωστός ως “Kavinsky“, εμπνευσμένος από την ποπ κουλτούρα των 80’s και τα soundtrack των cult πλέον ταινιών, κυκλοφόρησε τον δίσκο “Protovision” ο οποίος αποτέλεσε σημείο τομή για την εξέλιξη του μουσικού αυτού είδους.

Παράλληλα ο επίσης Γάλλος Pertubator δημιούργησε μια πιο σκοτεινή μελαγχολική εκδοχή στα κομμάτια του  κάτι που προσέλκυσε ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με το underground τότε ρεύμα.

Πλέον, καθώς το Synthwave είναι πιο διαδεδομένο, κυκλοφορούν όλο και περισσότεροι νέοι artists για να δεις τι σου ταιριάζει. Lazerhawk, Electric Youth, Com Truise, FutureCop, Mitch Murder, Miami Nights 1984, Tesla Boy καθώς και το πουλέν μου, The Midnight είναι μόλις μερικοί από αυτούς.

Ο καλύτερος οδηγός για να εξερευνήσετε το ρεύμα της Synthwave δεν είναι άλλος από το Youtube, και συγκεκριμένα το κανάλι New Retrowave, καθώς οι περισσότεροι artists δεν έχουν συμβόλαιο σε κάποια δισκογραφική, άλλα βγάζουν τη μουσική που οι ίδιοι γουστάρουν.

Επειδή όμως το Synthwave δεν είναι απλά ένα μουσικό είδος, υπάρχουν και πολλά όμορφα artwork, βιντεάκια από παλιές ταινίες και τρελά εφέ για να τριπάρετε κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες ή οποιαδήποτε άλλη ώρα θέλετε, άποψή σας, έτσι;

Σχόλια