Εσύ πώς θα αντιμετώπιζες έναν φίλο, μία γνωστή, ένα συγγενή που αποφάσισε να σπουδάσει δημοσιογραφία; Διάβασε πριν κρίνεις αρνητικά.

Αυτό είναι για εσένα ανερχόμενε δημοσιογράφε. Για εσένα που είσαι κάπου εκεί έξω, ίσως στην Αθήνα, ίσως στη Θεσσαλονίκη, ίσως πάλι και στο εξωτερικό.

Για εσένα που παντοτινό σου όνειρο ήταν και είναι να κάθεσαι στο ζεστό σου δωμάτιο και να αποτυπώνεις τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί, για εσένα που η ζωή σου βρίσκεται στους δρόμους, κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματα τους, με αχώριστο σύντροφό σου το σημειωματάριο σου.

Για εσένα που θέλησες και θέλεις να ασκήσεις το επάγγελμα του δημοσιογράφου ακολουθώντας κάθε αληθινή πτυχή του και κάθε κανόνα του. Αυτό είναι για εσένα, από κάποιον που τόλμησε επιτέλους να πει όσα εσύ ήθελες να φωνάξεις σε όποιον έκρινε την επιλογή σου.

Δημοσιογραφία. Μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από άλλες δύο. Προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό «δήμος» που στα νέα ελληνικά σημαίνει «δημόσιος» και από το ρήμα γράφω (<δημόσιος + γράφω). Έτσι λοιπόν δημοσιογράφος, σύμφωνα με τα νεοελληνικά λεξικά, είναι εκείνος που ασχολείται επαγγελματικά με την πληροφόρηση των πολιτών για τα κοινά, ο δημιουργός ειδησεογραφικού περιεχομένου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εν έτη 2016 ο όρος «δημοσιογραφία» έχει εκλάβει μια αρνητική διάσταση λόγω της έντονης κομματικοποίησης αρκετών δημοσιογράφων και της άσκησης της «κακής» δημοσιογραφίας με φανερή την ολική έλλειψη των κανόνων δεοντολογίας.

Ως ένα σημείο λοιπόν είναι δικαιολογημένη η αρνητική αντιμετώπιση αυτού του επαγγέλματος από το ευρύ κοινό και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα πρόσωπα τους.

Παρά ταύτα η ουσιαστική έννοια του επαγγέλματος ενός δημοσιογράφου απέχει χιλιόμετρα από όσα παρατηρούνται σήμερα (κυρίως στα τηλεοπτικά πάνελ).

Η δημοσιογραφία έχει ως πρωταρχικό στόχο την ορθή πληροφόρηση των πολιτών και την αποκάλυψη της αλήθειας. Συχνά λαμβάνει υποκειμενικό χαρακτήρα (εξάλλου τι είναι αντικειμενικό σε αυτή τη ζωή;) όμως απαιτεί να κυμαίνεται σε όρια και να εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας. Βασίζεται στη δημοκρατία, στο σεβασμό, στην τήρηση των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώκει την ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση και την ενεργοποίηση της κοινής γνώμης των πολιτών.

The quality of democracy and the quality of journalism are deeply entwined.

-Bill Moyers (Αμερικανός δημοσιογράφος)

Όλα αυτά, εμείς οι νέοι και ανερχόμενοι δημοσιογράφοι, τα γνωρίζουμε, τα αγαπάμε και στόχος μας είναι να τα εφαρμόσουμε κατά γράμμα. Θεωρούμε και πιστεύουμε αληθινά πως αυτό το επάγγελμα δεν είναι επάγγελμα. Είναι λειτούργημα, είναι κοινωνικό έργο, είναι εργασία προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Αισθανόμαστε πως στα χέρια μας κρατάμε κάτι τόσο εύθραυστο, κάτι που έχει μεγάλη ευθύνη.

Δεν ήταν μία και δύο οι φορές όταν μπήκαμε στο πανεπιστήμιο που ακούσαμε από τον κοινωνικό περίγυρο τις φράσεις «πού πας να μπλέξεις;», «είναι κακιά φάρα αυτοί», «ποιανού τσιράκι θα γίνεις εσύ;». Και η λίστα δεν έχει τέλος.

Μη βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους. Όχι ειδικά αλλά γενικά. Τίποτα δεν είναι ή άσπρο ή μαύρο. Μέσα από έναν λάκκο ανήθικων ανθρώπων πάντα ξεπηδά το διαφορετικό που με τον καιρό ανθίζει και μάχεται να φέρει την αλλαγή.

Να ξέρετε πως οι περισσότεροι εξ ημών εισερχόμαστε στις δημοσιογραφικές σχολές με στόχο την σωστή άσκηση του επαγγέλματος μας και συνεπώς την εξάλειψη της «κακής» δημοσιογραφίας, αυτού του παρεξηγημένου (συχνά δικαίως) κλάδου και την ανάδειξη της πραγματικής του διάστασης, της κοινωνικής, της ανθρωπιστικής.

Να μας αγαπάτε λοιπόν εμάς τους μικρούς και νέους μαχητές.

5 + 1 ταινίες για τη δημοσιογραφία

Σχόλια