Ελεύθερος χρόνος: 10 χόμπι για να τον αξιοποιήσεις δημιουργικά!

Επιθυμείς μια αλλαγή στην καθημερινότητα σου; 10 προτάσεις χόμπι για να χρησιμοποιήσεις το χρόνο σου ωφέλιμα…

Αν έχεις βαρεθεί να περνάς αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου και δεν ικανοποιείσαι πια με το να τσεκάρεις συνεχώς τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου, μάλλον αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσεις τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο.

χόμπι

Η σαρωτική επικράτηση των social media στις ζωές, μικρών και μεγάλων, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια παγιωμένη πραγματικότητα. Σκοπός, βέβαια, δεν είναι η δαιμονοποίηση του πλούσιου ηλεκτρονικού κόσμου, ο οποίος μπορεί να προσφέρει δεκάδες νεοφερμένες δυνατότητες και πρωτοποριακά μέσα ψυχαγωγίας, αλλά η από κοινού αξιοποίηση του με τις υπόλοιπες -ακόμα περισσότερες!- δυνατότητες του real world.

Πως μπορείς, όμως, να καταπολεμήσεις τη διαβρωτική ρουτίνα της καθημερινότητας και να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα; Μα, φυσικά εντάσσοντας μια νέα δραστηριότητα, ένα ενδιαφέρον χόμπι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου!

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρκούμαστε στην τεχνολογική ευκολία, κυρίως, από αδυναμία εξερεύνησης του εαυτού μας, από πλήξη να αναζητήσουμε κάτι διαφορετικό ή και από φόβο για τις νέες προκλήσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, εισάγοντας το καινούργιο στη ζωή μας.

Ωστόσο, αυτοί οι μικροδισταγμοί δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως τροχοπέδη για την επιλογή μας, μιας και πολύ γρήγορα οι πρώτες αυτές ενστάσεις κάμπτονται.

Διαλέγοντας ένα χόμπι που σε βοηθάει να εκφράζεσαι και να είσαι δημιουργικός, τα οφέλη που αποκομίζεις είναι πάμπολλα.

Καταρχάς, εμπλουτίζεσαι με καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε έναν τομέα, που μέχρι πρότινος αγνοούσες και που μπορεί να είναι συναρπαστικός. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση σου, καθώς γίνεσαι ενεργό μέλος μιας ομάδας ατόμων, με κοινή πυξίδα την αγάπη τους για την εκάστοτε δραστηριότητα.

Επιπλέον, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις αρκετούς νέους ανθρώπους, με παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις από τη ζωή. Έτσι γίνεσαι περισσότερο κοινωνικός, καθώς μπορείς να μοιράζεσαι ευκολότερα σκέψεις και προβληματισμούς, ξέροντας -εκ των προτέρων- ότι θα υπάρχει «πρόσφορο έδαφος» για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και από την άλλη πλευρά.

χόμπι

Αν παρόλη την εσωτερική αυτή αναζήτηση, νιώθεις ότι το οπλοστάσιο των προσωπικών σου ιδεών έχει ξεμείνει, ιδού μερικά πιθανά χόμπι για να κάνεις την αρχή:

  • Μαθήματα κινηματογράφου. Ανακάλυψε τη μαγεία της 7ης τέχνης και μυήσου στα μυστικά που κρύβονται πίσω από το κινηματογραφικό γυαλί, λαμβάνοντας και ο ίδιος το ρόλο του σκηνοθέτη. Και το καλύτερο; Δε χρειάζεται να δαπανήσεις χρήματα!
  • Μαθήματα δημιουργικής γραφής. Καλλιέργησε τις δυνατότητες του γραπτού σου λόγου και γίνε ένας εν δυνάμει συγγραφέας. Δες ενδεικτικά εδώ και εδώ!
  • Γιόγκα. Ισορρόπησε πνεύμα και σώμα και βίωσε την απόλυτη χαλάρωση μέσα από τις πανάρχαιες ινδικές τεχνικές.
  • Θεατρικό εργαστήρι. Γνώρισε την ομορφιά του ξεδιπλώματος ενός άγνωστου χαρακτήρα, που δανείζεται τη μορφή σου και την αξία της συνεργατικότητας στο στήσιμο μιας ολοκληρωμένης παράστασης. Δε χρειάζεται να πας μακριά, μιας και κατά πάσα πιθανότητα θα βρεις μια θεατρική ομάδα σε κάθε σχολή.

Φοιτητικες θεατρικες ομαδες στην Αθηνα

  • Μουσικό εργαστήρι. Ασχολήσου με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή πειραματίσου με τις φωνητικές σου δυνατότητες.
  • Σταυρόλεξα, Sudoku, πάζλ. Άσκησε με κάθε τρόπο το μυαλό σου, θέτοντας του νοητικές προκλήσεις μέσα από διάφορα δημιουργικά παιχνίδια.
  • Περπάτημα στη φύση. Δεν υπάρχει ωραιότερη αίσθηση από την εναρμόνιση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Οι ήχοι της φύσης, όπως και η θέαση των στοιχείων της, δημιουργούν μια γαλήνη και μια πληρότητα, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν τα όρια της νιρβάνας.
  • Ανάγνωση βιβλίων. Κλασική αξία για τους απανταχού βιβλιοφάγους. Ακόμα κι αν η λογοτεχνία δεν είναι και το καλύτερο σου, δοκίμασε να διαβάσεις το οτιδήποτε. Από άρθρο εφημερίδας μέχρι και τη στήλη των ζωδίων… Λέγεται ότι το συστηματικό διάβασμα μπορεί να προλάβει ασθένειες, όπως την άνοια και το αλτσχάιμερ, μιας και διατηρεί σε καλή φόρμα τη μνήμη.

Τα 100 καλυτερα βιβλια του 20ου αιωνα

  • Μαγειρική. Αναμετρήσου με τον πάγκο και τα υλικά της κουζίνας σου και φτιάξε πιάτα με φαντασία και έμπνευση. Μην πτοηθείς αν το αποτέλεσμα δεν δείχνει να ικανοποιεί ιδιαιτέρως τους γύρω σου. Ίσως να μην είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά το γαστρονομικό σου ταλέντο (την επόμενη φορά, πάντως καλού-κακού, χρησιμοποίησε και κανά τσελεμεντέ! )
  • Κατασκευές. Κι αν δεν σου βγήκε με την μαγειρική, μπορεί τα χέρια σου να πιάνουν σε άλλους τομείς… Δημιούργησε πρωτότυπες συνθέσεις από υλικά που μπορείς να βρεις εύκολα μέσα στο σπίτι σου (ξύλο, πλαστικό, μπογιές) και χάρισε τα απλόχερα στους φίλους σου (ίσως τότε εκτιμήσουν και τη μαγειρική σου δεινότητα!)

Φτιαξε το δικο σου DIY βαζο για να διακοσμησεις το σπιτι σου!

 

Η λίστα με τα χόμπι που θα μπορούσες να ξεκινήσεις θα μπορούσε να είναι ατελείωτη. Τα γούστα και οι προτιμήσεις διαφέρουν αναλόγως με την ιδιοσυγκρασία και ιδιοσυστασία του καθένα. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι κάνοντας μια δραστηριότητα που σε γεμίζει και σε ευχαριστεί, η διάθεση σου θα βελτιωθεί και η καθημερινή ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο!

Σχόλια