Σύντομα και απλοϊκά μαθήματα ζωής με στόχο την αυτοβελτίωση.

1.Μόνο εσύ μπορείς να εξασφαλίσεις την προσωπική σου ευτυχία.

Η διαμόρφωση της καθημερινότητας είναι μια αυστηρά προσωπική διαδικασία. Η ευτυχία και η θλίψη είναι έννοιες εντελώς υποκειμενικές.

Ασφαλώς, το κάθε άτομο θέτει διαφορετικούς στόχους, αναπτύσσει μοναδικά “θέλω” και μέσω των πράξεών του φτάνει είτε με γρήγορους είτε με αργούς ρυθμούς στην υλοποίησή τους.

Μην εναποθέτεις εξ’ ολοκλήρου τις ελπίδες σου σε τρίτους. Ειδάλλως, θα καταλήξεις να ζεις τις ζωές των άλλων, σε μια αδρή καθημερινότητα με απωθημένα να κατακερματίζουν τον υποσυνείδητο κόσμο σου.

Να θυμάσαι πάντα ως πρωταρχικό μάθημα ζωής: Εσύ είσαι ο κύριος του εαυτού σου και η ύπαρξή σου είναι αυτόφωτη.

2.Μπορείς να καταφέρεις πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι.

Κάθε αυθύπαρκτη προσωπικότητα χρειάζεται να διαθέτει την αρετή της αυτογνωσίας, διαδικασία που φαντάζει κοπιώδης στην πραγμάτωσή της.

Αυτογνωσία σημαίνει να γνωρίζει κάποιος συνειδητά όχι μόνο τις δυνατότητές του αλλά και τα τρωτά του σημεία. Κάπως έτσι μαθαίνει να χτίζει τα όριά του.

Αναμφίβολα, κρύβεις έναν μικρό θεό μέσα σου και ίσως να μην σου έχει δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσεις την μέγιστη δύναμή σου.

Σε καμιά περίπτωση μη φοβάσαι να ξεπεράσεις τα όριά σου. Θα νιώσεις πραγματικά έκπληκτος και περήφανος!

3.Οι αποτυχίες και οι λάθος επιλογές αποτελούν μάθημα ζωής. Μη λυπάσαι γι’ αυτές!

Οι άσχημες στιγμές είναι συνήθως περισσότερες από τις ευχάριστες. Αυτό ίσως είναι μια ιδανική ευκαιρία για να εκτιμά κανείς τις καλοτυχίες που παρουσιάζονται, μιας και η κάθε στιγμή, καλή ή κακή είναι μεταβλητή.

Για φαντάσου μια ζωή, που όλα θα γινόταν σύμφωνα με τις επιθυμίες σου. Όταν όμως κάτι δεν βαδίζει όπως το περιμένουμε, έχουμε την τάση να βυθιζόμαστε στην ηττοπάθεια και την ματαιότητα.

Ωστόσο, οι αποτυχίες και τα εκάστοτε εμπόδια λειτουργούν ως πολύτιμες πηγές εμπειρίας και συνάμα αυτοβελτίωσης, αρκεί να μην παραλείπονται.

4.Και φυσικά, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Αρκετά κλισέ φράση, αλλά πόσοι από εμάς είμαστε σε θέση να την εφαρμόσουμε; Ζούμε σε έναν εγωιστικό κόσμο, που προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό μας είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα.

Όμως, εάν καταφέρουμε εν τέλει να κάνουμε κάτι “κτήμα” μας, παύουμε να προσπαθούμε και να διεκδικούμε. Σίγουρα, απαιτείται καθημερινός αγώνας, ώστε να διατηρήσουμε κάτι ζωντανό και αλώβητο, αλλά και να δείχνουμε ευγνωμοσύνη για τα όσα έχουμε.

Το μέλλον φαντάζει απρόβλεπτο και κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει.

5.Να επιλέγεις και όχι να σε επιλέγουν.

Στην ζωή σου εσύ ο ίδιος είσαι ο πρωταγωνιστής και αυτός που κατά βάση ορίζει την πορεία σου.

Καθημερινά σου δίνεται η ευκαιρία να συναναστραφείς με πλήθος ατόμων, που όλοι τους -λίγο πολύ- διαδραματίζουν κάποιον ρόλο. Άλλοι είναι πρότυπα προς μίμηση και άλλοι πρότυπα προς αποφυγήν.

Ο άνθρωπος που έχει σεβασμό προς την υπόσταση του, ποτέ δεν γίνεται έρμαιο και παθητικός αποδέκτης ποικίλλων συγκυριών.

Το πιο ευάρμοστο είναι, όντας γόνιμος παρατηρητής, να δανείζεται και να επεξεργάζεται στοιχεία, συνυφασμένα με την ιδιοσυγκρασία του, που παράλληλα συμβάλουν στην σφυρηλάτηση του πνεύματός του.

Σχόλια