Κοντεύει η πρώτη σου μέρα στο πανεπιστήμιο και αναρωτιέσαι πως θα είναι; Ας το συζητήσουμε λίγο…

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχία σου στις πανελλήνιες. Βγήκαν οι βάσεις και πέρασες στη σχολή της επιλογής σου (ή και όχι). Σε κάθε περίπτωση σε λίγες μέρες ξεκινά η ακαδημαϊκή χρονιά και είμαι σίγουρη ότι μια αγωνία την έχεις για την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο.

Αν αυτό δεν είναι άγχος, σίγουρα είναι περιέργεια, λαχτάρα να δεις πως είναι το πανεπιστήμιο, να γνωρίσεις καινούριο κόσμο, να μάθεις πως γίνεται το μάθημα στο πανεπιστήμιο, πως είναι το φαγητό της λέσχης, αν θα βρεις εκεί μέσα τον έρωτα της ζωής σου, να ανακαλύψεις τις καφετέριες και τα φαγάδικα που βρίσκονται σε κοντινή ακτίνα από τη σχολή και μπλα μπλα μπλα…

Τι θα γίνει λοιπόν την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο

Το πρωί θα ξυπνήσεις με αγωνία

Το πρωινό που θα ξυπνήσεις να πας πρώτη φορά στη σχολή θα νιώθεις ένα άγχος, έναν κόμπο στο στομάχι που όμως δεν είναι κάτι κακό. Είναι η λαχτάρα να ξεκινήσεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Στο δρόμο θα σκέφτεσαι τρόπους να προσεγγίσεις άλλους φοιτητές και να κάνεις γνωριμίες, να δώσεις καλή εντύπωση…ελπίζεις να σου αρέσει το μάθημα για να μην απογοητευτείς με την επιλογή σου.

Θα νευριάσεις με τα ΜΜΜ

Θα πας στη στάση και ενδεχομένως να περιμένεις πολλή ώρα το λεωφορείο που χρειάζεσαι. Θα έχει σίγουρα κίνηση, επειδή και μόνο εσύ βιάζεσαι να μην αργήσεις την πρώτη σου μέρα. Επίσης πολύ πιθανό είναι να αγκαλιαστείς με πολύ άγνωστο κόσμο, αφού θα είστε σαν σαρδέλες και να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό θα συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα (μπλιαααχ)

Θα γνωρίσεις πολύ κόσμο

Θα γνωρίσεις ΠΟΛΥ κόσμο. Το πολύ το εννοώ. Πραγματικά θα σου συστηθούν τόσα άτομα που θα θυμάσαι ελάχιστα ονόματα μέχρι το βράδυ. Στη συνέχεια θα μπείτε στο μάθημα και σε κάθε διάλειμμα θα περιπλανιέστε σαν κοπάδι προβάτων αφού θα πηγαίνετε σετάκι με άλλα 20-30 άτομα. Θα μιλήσετε για πανελλήνιες, το άγχος, για τα κιλά που πήρατε, για το πόσο δραματική ήταν η χρονιά και θα εκφράσετε τη χαρά σας που οι κόποι σας έπιασαν τόπο (πόσο πιο κλισέ). Θα πάτε σίγουρα για καφέ, πάλι 20-30 άτομα και μετά από μια βδομάδα πιθανόν να μην μιλάς ούτε με το 1/3 αυτών. Με λίγους θα παραμείνετε φίλοι.

Θα γνωρίσεις επίσης τις φοιτητικές παρατάξεις

Ανάμεσα σε όλους αυτούς που θα γνωρίσεις, θα υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις φοιτητικές παρατάξεις. Τα λεγόμενα κομματόσκυλα. Δεν ξεχωρίζουν από το πλήθος και φαίνονται φυσιολογικοί σαν όλους τους άλλους φοιτητές. Συνήθως είναι δευτεροετείς. Θα τους αναγνωρίσεις από την εμμονική τάση που έχουν να σου ζητάνε να πάτε για καφέ και να τους δώσεις το τηλέφωνό σου. Μην το κάνεις, είναι λάθος και το ξέρεις. Και οχι δεν στην πέφτουν βλαμμένο πρωτόετο, μην χαίρεσαι. Θα βρεθείς γραμμένος στη ΔΑΠ χωρίς να το καταλάβεις.

Θα αναθεωρήσεις

Πραγματικά θα δεις τόσο κόσμο μέσα σε μια μέρα, που θα αναθεωρήσεις για έννοιες όπως το περίεργο, το σούργελο, το κλαρίνο, την μπουζουξού κτλ κτλ… Γενικά θα γίνεται πασαρέλα φοιτητριών και φοιτητών όλων των κατηγοριών.

Θα καταλάβεις την φοιτητική φιλοσοφία

Παρακολουθώντας το πρώτο σου μάθημα θα καταλάβεις την διαφορά από το λύκειο, καθώς πλέον δε θα είσαι με άλλα 25 άτομα σε μια αίθουσα αλλά με 250. Όσο να’ ναι δεν νοιάζονται όλοι να παρακολουθήσουν και ο καθηγητής δε θα ασχοληθεί όλη την ώρα να ηρεμεί τους ”ανήσυχους” φοιτητές. Οπότε αν θέλεις να παρακολουθήσεις και να αποτυπωθείς στην μνήμη του καθηγητή, κάθισε στα πρώτα έδρανα.

Θα γνωρίσεις διάφορους τύπους καθηγητών

Υπάρχουν οι αυστηροί καθηγητές, οι χαλαροί, οι αδιάφοροι, οι βαρετοί, οι παραστατικοί, οι ψωνάρες, οι ενθουσιώδεις, οι πλακατζήδες, οι απαισιόδοξοι… Ε θα τους γνωρίσεις όλους σιγά σιγά!

Φίλε πρωτοετή, η πρώτη σου μέρα στη σχολή είναι σημαντική για σένα, όμως πίστεψέ με τα ωραιότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Πολύ πιθανόν να μην γνωρίσεις από την πρώτη μέρα τα κολλητάρια σου. Αυτό μπορεί να αργήσει ακόμα και μια ολόκληρη χρονιά. Επίσης μην απογοητευτείς αν δεν σου αρέσουν τα μαθήματα. Έχεις 4 χρόνια μπροστά σου να αναθεωρήσεις ή να επιβεβαιώσεις τους φόβους σου. Εγώ σου εύχομαι το πρώτο. Όπως και να έχει, καλή αρχή να έχεις!

 

 

Σχόλια