Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016 και πολλοί Ολυμπιονίκες: πώς θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τους νικητές;

Είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε τους αρχάριους από τους πρωταθλητές. Αλλά αν μαζέψουμε πολλούς πρωταθλητές μαζί, μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα νικήσει τον αγώνα;

Είναι φανερό ότι μερικοί αθλητές σταθερά κερδίζουν άλλους αθλητές – οπότε τι είναι αυτό που τους δίνει την πρόκριση; Είναι σωματικό ή πνευματικό θέμα; Μπορούμε να το μετρήσουμε;

Νορβηγοί ερευνητές δημοσίευσαν μια έρευνα 12 γυναικών σκιέρ στην εφημερίδα Medicine & Science in Sports & Exercise. Έξι από αυτές ήταν οι καλύτερες από τις καλύτερες από τις καλύτερες: υπήρξαν πρώτες από τις 6 στο σύνολο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2015 και περιελάμβαναν 4 Ολυμπιονίκες και 5 παγκόσμιες πρωταθλήτριες.

Οι υπόλοιπες 6 έφεραν τον τίτλο “national class”, που όμως πρέπει να είσαι πολύ πολύ πολύ πολύ καλός για να είσαι σκιέρ στην εθνική κατάταξη της Νορβηγίας. Δύο είχαν φτάσει στο τοπ 15 στον αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ όλες ήταν πολύ καλά προπονημένες αθλήτριες ελίτ ανάμεσα στις 15 κορυφαίες Νορβηγίδες.

Οι σκιέρ δοκιμάστηκαν σε roller-skiing σε διάδρομο, σε μετρημένο χώρο (για να μετρηθεί η αποτελεσματικότητά τους) και σε τρίλεπτες δοκιμασίες με διαφορετικές τεχνικές σκι (double-poling σε σχεδόν επίπεδη έκταση και διαγώνια ανηφόρα). Πολλές παράμετροι μετρήθηκαν.

Η μεγαλύτερη διαφορά; Οι πρωταθλήτριες έκαναν σκι κατά 6-7% μακρύτερα και γρηγορότερα κατά τη διάρκεια των χρονικών δοκιμασιών. Όσον αφορά στις μεταβλητές φυσιολογίας, η μόνη διαφορά ήταν το VO2 max (όπως υπολογίζεται κατά τις τρίλεπτες δοκιμασίες). Οι πρωταθλήτριες έφεραν ως μέσο όρο ~70 και ~65 mL/min/kg στο double-poling, ενώ η ομάδα της εθνικής ήταν χαμηλότερα κατά 10-7%.

Μία από τις εκπλήξεις είναι ότι δεν υπήρχαν διαφορές στην αποτελεσματικότητα. Όταν και οι δύο ομάδες κάνουν σκι στην ίδια ταχύτητα, καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας. Δεν υπήρχε, επίσης, διαφορά στο χρέος οξυγόνου κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών, που μετρά πόση αναερόβια δύναμη μπορούμε να παράγουμε – που κάνει τη διαφορά στην αρχή των αγώνων σκι και στο τέλος των αγώνων σπριντ.

Γιατί, λοιπόν, έχουν οι αθλητές μεγαλύτερες αερόβιες μηχανές; Η γενετική είναι μια (πιο) πιθανή συνεισφορά. Αλλά τα ημερολόγια των εξάμηνων προπονήσεων που συμπλήρωσαν τα υποκείμενα, είχαν πολύ ενδιαφέρον.

Εδώ βλέπουμε το σύνολο της προπόνησης για τις δύο ομάδες: WC (world-class) και NC (εθνικής κατάταξης), HIT είναι προπόνηση διάρκειας μεγάλης έντασης, MIT μεσαίας έντασης, και LIT μικρής έντασης.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016

Απ’ ότι φαίνεται το ερώτημα του εάν είναι κορυφαίες αθλήτριες επειδή προπονούνται περισσότερο ή επειδή μπορούν να απασχοληθούν πλήρως σε αυτό, θα μείνει αναπάντητο. Είναι ενδιαφέρον ότι το VO2 max φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις καλύτερες και τις κορυφαίες αθλήτριες.

Πηγή

Σχόλια