Tο συναίσθημα που σε κυριεύει όταν ξεκινάς τις διακοπές σου λειτουργεί ως δείκτης για το πώς αισθάνεσαι για τη δουλειά σου

 

Κάθε φορά που φεύγεις διακοπές έχεις πάλι αυτό το αμήχανο και περίπλοκο συναίσθημα. Δεν μπορείς να καταλήξεις για το αν χαίρεσαι πραγματικά που έχεις επιτέλους κάποιες μέρες ελεύθερες για σένα, ή φοβάσαι μήπως τις μέρες που θα λείψεις χάσεις κάτι σημαντικό στη δουλειά και μείνεις “εκτός κλίματος”, ή κάποιες φορές ακόμα φοβάσαι πως υπάρχει πιθανότητα κανείς στη δουλειά να μην καταλάβει πως λείπεις!

Πολλές φορές το συναίσθημα αυτό που σε κυριεύει όταν ξεκινάς τις διακοπές σου λειτουργεί ως δείκτης για την προσωπικότητά σου αλλά και για το πόσο έτοιμος είσαι να πάρεις άδεια και για το πώς εσύ ο ίδιος αισθάνεσαι για τη δουλειά σου αυτήν την περίοδο.

Όταν είσαι τρομερά ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι σε λίγες μέρες ξεκινάει η άδειά σου

Στη δουλεία κοιτάς το ρολόι σου κάθε δέκα λεπτά και η ώρα για σένα δεν περνάει με τίποτα. Όταν φεύγεις από το γραφείο αποσυνδέεσαι από το e-mail σου, ορμάς στους καφέδες με τους φίλους σου και αποφεύγεις να σηκώσεις κάθε τηλέφωνο που μπορεί να είναι από τη δουλειά σου. Ουπς! Μόλις σχόλασες!

Όταν δεν αφήνεις πολύ χρόνο για τον εαυτό σου

Πιθανώς έχεις να πάρεις άδεια πάρα πολύ καιρό. Από την άλλη, σίγουρα δύο βδομάδες διακοπών δεν αρκούν για 365 μέρες δουλειάς. Για αυτό το λόγο προσπάθησε να χαρίζεις στον εαυτό σου μικρά διαλείματα μέσα στη βδομάδα ή ακόμα και μέσα στη μέρα. Αν πάλι αυτό το κάνεις συχνά, τότε οι καλοκαιρινές διακοπές δεν θα σου φανούν ως μια αδήριτη ανάγκη, αλλά ως ένα επιπλέον διάλειμμα.

Όταν η δουλειά σου μάλλον δεν είναι η κατάλληλη για σένα

Μια λιγότερο προφανής και πολύπλοκη εναλλακτική για την περίπτωση σου είναι πως ότι μάλλον δεν σου αρέσει η δουλειά σου. Βέβαια, το γεγονός ότι αισθάνεσαι υπερβολικά ενθουσιασμένος που επιτέλους έφτασε η καλοκαιρινή σου άδεια δεν αρκεί από μόνο του για να παραιτηθείς, καθώς μπορείς να κάνεις μια ακόμα προσπάθεια. Αλλά αν κάθε φορά που παίρνεις άδεια είσαι υπερβολικά χαρούμενος και ανυπομονείς να φύγεις, ενώ όταν τελειώνει πέφτεις σε κατάθλιψη και μόνο στη σκέψη ότι αύριο γυρνάς στη δουλεία, τότε θα πρέπει να σκεφτείς μήπως δεν σου αρέσει πραγματικά αυτό που κάνεις.

Σίγουρα οι διακοπές είναι κάτι συναρπαστικό όμως δεν μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή περιμένοντας μόνο αυτές, διότι η δουλειά σου είναι και θα είναι η καθημερινότητά σου, και για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να είσαι ευχαριστημένος με την καθημερινότητά σου.

Όταν η δουλειά σου είναι το μόνο πράγμα που σκέφτεσαι όταν φεύγεις

Στέλνεις στο αφεντικό σου ακόμα και όταν ταξιδεύεις στο πλοίο, ή έχασες ένα δρομολόγιο επειδή έπρεπε επειγόντως να παραδώσεις κάτι στη δουλειά. Τότε ίσως συμβαίνει κάτι από τα επόμενα:

Όταν είσαι απροετοίμαστος

Συνήθως γνωρίζεις πριν από αρκετό καιρό ότι η άδεια σου είναι τις συγκεκριμένες μέρες. Οπότε βάλε πρόγραμμα και προετοίμασέ τα όλα έτσι όπως πρέπει ώστε να μην τρέχεις τελευταία στιγμή για πράγματα που μπορούσες να είχες ρυθμίσει από πριν, εκτός αν προκύψει φυσικά κάτι απρόοπτο. Επίσης δημιούργησε ένα αυτόματο μήνυμα ότι είσαι σε διακοπές αυτές τις μέρες και ενημέρωσε κάποιον που θα βρίσκεται στη δουλειά για τις εκκρεμότητές σου, ώστε να επικοινωνήσει μαζί του αρχικά όποιος σε αναζητά.

Όταν εργάζεσαι πολύ

Από την άλλη ίσως να τα έχεις κάνει όλα αυτά, να είσαι τέλεια προετοιμασμένος αλλά και πάλι να μην μπορείς να χαλαρώσεις. Δεν μπορείς με τίποτα να αποκοπείς από τη δουλεία σου! Τότε χρειάζεσαι πραγματικά διακοπές, κάνε ένα διάλειμμα και μην ανησυχείς τίποτα δεν θα αλλάξει όσο λείπεις.

Αν από τη μία είσαι ενθουσιασμένος που φεύγεις διακοπές αλλά από την άλλη σου λείπει η δουλειά

… τότε πιθανώς αισθάνεσαι ένα ή και τα δύο παρακάτω συναισθήματα:

Σου αρέσει η συνέπεια

Αισθάνεσαι περίεργα γιατί μάλλον δεν σου λείπει μόνο η δουλειά αλλά και αυτή η σταθερότητα που σου προσφέρει η καθημερινότητα της δουλειάς. Μπορεί να είσαι «εθισμένος» στα ημερολόγια και στις προθεσμίες και αυτή η χαλαρότητα των διακοπών να σε τρομάζει.

Αγαπάς τη δουλειά σου

Αγαπάς το περιβάλλον που εργάζεσαι, το πρότζεκτ που δουλεύεις αυτήν την περίοδο, τους συναδέλφους που σε περιβάλλουν, την εταιρία για την οποία δουλεύεις. Αλλά φυσικά κάθε ευτυχισμένος εργαζόμενος, χρειάζεται και αυτός τις διακοπές του!

Αν ταυτίζεσαι με έναν από τους παραπάνω τύπους τότε σίγουρα βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο ώστε να καταλάβεις πολλά πράγματα για τον εαυτό και τη δουλειά σου αυτήν την περίοδο. Καλές διακοπές εργαζόμενε!

Πηγή

Σχόλια