Νάπολη, το στολίδι του Νότου

Vedi Napoli e poi muori” λένε οι Ιταλοί. Σε απλή μετάφραση : δες τη Νάπολη και ύστερα μπορείς να πεθάνεις. Και  η αλήθεια είναι ότι η Νάπολη είναι το στολίδι του Νότου που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς όπως Ρώμη ,Φλωρεντία ,Βενετία.

Η Νάπολη αποτελεί την κατεξοχήν αυθεντική ιταλική εμπειρία : η πόλη της Σοφία Λόρεν μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στο παρόν και σε ένα ένδοξο και πλούσιο παρελθόν. Ελληνική αποικία  όπως φανερώνει και η ετυμολογία του ονόματος της , η Νάπολη ήταν το ζηλευτό λιμάνι που όλοι επιθυμούσαν να κατακτήσουν και σύμφωνα με έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα ,αποτελούσε την «πιο ελληνική πόλη της Ιταλίας».

spaccanapoli

  •  Βack in old Napoli ,that’s amore…

To ιστορικό κέντρο της πόλης (Spaccanapoli) που καλύπτει μία έκταση τουλάχιστον 17χλμ κρύβει πολλές εκπλήξεις. Είναι ίσως μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και πυκνοχτισμένες περιοχές που θα βρεθεί κανείς ποτέ στη ζωή του.

Επειδή σε κάποια περίοδο απαγορευόταν να εγείρονται κτίρια έξω από τα όρια του τείχους της πόλης ,ο κόσμος έχτιζε επί αιώνες μόνο στο κέντρο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα κελάρια και στα υπόγεια πολλών κατοικιών να κρύβονται ρωμαϊκά (και όχι μόνο) ερείπια.Στο κελάρι μίας κατοικίας του κέντρου βρέθηκαν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού θεάτρου! Η πόλη ,λοιπόν, παρουσιάζει αρκετό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ,αρκεί να έχει κανείς τα μάτια του ανοιχτά και να περιπλανηθεί σε ένα από τα χιλιάδες καλντερίμια του κέντρου.

WAM-Naples-0602

  • Underground city

Ναι, πρέπει να κινηθείτε «υπόγεια» σε αυτή την πόλη. Εκτός από τις κατακόμβες που San Gennaro και του San Gaudioso ,υπάρχει και  η ξενάγηση ονόματι Νapoli Sotterranea .Πρόκειται για μία  περιήγηση 30 μέτρα κάτω από τη γη εκεί σε ένα χώρο που λειτουργούσε σαν αποθηκευτικός χώρος του νερού της πόλης αλλά και ως καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς του   Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

  • Τime for …some art

Cappella-Sansevero-42883

Μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγαλείο των καθεδρικών ναών της περιοχής ξεκινώντας από τον Duomo.Στους περισσότερους ναούς ,η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν. Από εκεί και πέρα ,αξίζει πολύ το παρεκκλήσι του Sansevero το οποίο έχει κάποια καταπληκτικά γλυπτά.

Ακόμη ,επισκεφθείτε το Eθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (εκεί θα βρείτε και αρκετά σκεύη και αντικείμενα που διασώθηκαν από την Πομπηία) και το Capodimonte, ένα καταπληκτικό μουσείο στεγασμένο σε ένα παλαιό παλάτι με μία καταπληκτική συλλογή έργων τέχνης της Αναγέννησης. Και φυσικά ,επειδή η Νάπολη είναι παραθαλάσσιο μέρος ,μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα στην παραλιακή και να επισκεφθείτε τα δύο υπέροχα κάστρα που δεσπόζουν εκεί ,το Castel Nuovo και το Castel dell’Ovo.

791341386391

  • Nightlife

conservatorio-napoli-san-pietro-a-majella-notte

Γενικά ,η φάση είναι αρκετά χαλαρή στην πόλη της Νάπολης και ο κόσμος αράζει κυρίως σε πλατείες με μπύρες και ποτά στο χέρι .Η πιο πολυσύχναστη πλατεία βρίσκεται στη Spaccanapoli και λέγεται Piazza Bellini. Αγοράστε λοιπόν μία Peroni(η εθνική μπύρα των Ιταλών ,όπως λένε οι ίδιοι)  και δοκιμάστε την τύχη σας εκεί!

Σχετικά με το φαγητό ,πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη ναπολιτάνικη πίτσα ! Μία από τις καλύτερες πιτσαρίες στο κέντρο είναι αυτή του Gino Sorbillo αλλά έχει πάντα μεγάλη ουρά αναμονής. Επίσης ,μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τη sfogliatella napoletana ,ένα παραδοσιακό γλυκό της περιοχής . Και για όσους προτιμούν το street food ,δοκιμάστε fritti napoletani (τηγανητές κροκέτες ,καλαμάρια ,κολοκυθάκια σε χάρτινο χωνάκι).

  • Day trips

Pompeii-Street

Η περιοχή της Campania είναι γεμάτη ομορφιές και είναι λίγο δύσκολο όταν έχει κανείς στη διάθεσή του μόνο λίγες μέρες ,να κάνει σωστές επιλογές. Μην πάτε σε κάποιο από τα τρία νησιά που βρίσκονται απέναντι από τη Νάπολη ( Capri ,Ischia και Procida) : δεν αξίζει τον κόπο γιατί τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι αρκετά ακριβά και γιατί η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα και πιο όμορφα νησιά!

Επιπλέον ,καλό θα ήταν να αποφύγετε να κατέβετε πιο χαμηλά προς Amalfi Coast ,μία ακόμη τουριστική παγίδα. Ναι ,πρόκειται για μία όμορφη περιοχή με πολύ γραφικά χωριά χτισμένα σε απότομους βράχους πάνω από τα κύματα αλλά οι παραλίες είναι ως επί το πλείστον ιδιωτικές και ναι ,δεν θα απολαύσετε το μπάνιο σας όπως θα το κάνατε στην Ελλάδα. Αν θέλετε οπωσδήποτε να πάτε στη θάλασσα ,μία καλή και ασφαλής επιλογή είναι η περιοχή του Pozzuoli λίγο έξω από τη Νάπολη. Επίσης ,μία επίσκεψη στο Βεζούβιο ,την Πομπηία και το Ερκολάνο επιβάλλεται !

vesuvio

  • Διαμονή και αεροπορικά

Από Αθήνα υπάρχουν απευθείας πτήσεις σε αρκετά λογικές τιμές αλλιώς μπορείτε να πετάξετε κλασικά προς Ρώμη και να κατέβετε με το λεωφορείο ή το τρένο στη Νάπολη ( δε το συνιστώ γιατί το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες περίπου και είναι λίγο χάσιμο χρόνου). Τα hostels ξεκινούν από 15 ευρώ το βράδυ και τα περισσότερα βρίσκονται στην καρδιά της πόλης!

Κλείνοντας ,θα ήθελα να πω ότι έχοντας ταξιδέψει κάποιες φορές στην Ιταλία ,η εμπειρία μου στην Νάπολη ήταν η πιο συναρπαστική! Ο Νότος της Ιταλίας δεν απέχει και πολύ από την Ελλάδα : ο κόσμος αγαπάει το φαγητό και τη διασκέδαση ,είναι όλοι ιδιαίτερα φιλικοί και βοηθητικοί ακόμα και αν δεν μιλούν σχεδόν καθόλου αγγλικά και είναι αρκετά γλεντζέδες!

Υ.Γ. Η Νάπολη έχει, αδίκως, μία κακή φήμη σχετικά με την επικινδυνότητα της .Βάσει  στατιστικών πάντα , η Ρώμη και η Φλωρεντία είναι πιο επικίνδυνες και είναι πολύ πιο εύκολο να σου κλέψουν τα πράγματα εκεί παρά στη Νάπολη! Και σίγουρα ,στις περιοχές που είναι όντως “λιγότεροι ασφαλείς” δε θα βρεθεί εύκολα ο τουρίστας.

Σχόλια