Οι Καλύτερες Φωτογραφίες Αναγνωστών μας: Ηλιοβασιλέματα

Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες φωτογραφίες με ηλιοβασιλέματα που μας στείλατε εσείς στον διαγωνισμό φωτογραφίας και σας δίνουμε tips, για να βγάζετε ακόμα καλύτερες.

Κείμενο και επιμέλεια: Εύα Μπεσλεμέ

Ηλιοβασιλέματα

@Γιάννης Μαρκέτος – Συμμετοχή στον Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

Το ηλιοβασίλεμα αποτελεί κλασικό αντικείμενο φωτογράφισης, καθώς πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα φυσικά φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά. Η αυτούσια ομορφιά του όμως και το γεγονός ότι έχει φωτογραφηθεί πολλάκις, το καθιστά ταυτόχρονα και γραφικό ως φωτογραφικό θέμα. 

Με αφορμή τον πρόσφατο διαγωνισμό φωτογραφίας του Frapress.gr, λάβαμε πολλές φωτογραφίες με βασική θεματολογία το ηλιοβασίλεμα. Εμείς συγκεντρώσαμε τα 10 καλύτερα και στα παρουσιάζουμε σ’ ένα άρθρο μαζί με 5 βασικά tips για να βγάλεις και εσύ μία εντυπωσιακή φωτογραφία ηλιοβασιλέματος! 

Ηλιοβασιλέματα

©Ηλίας Σαββίδης – Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

1. Χρησιμοποίησε ένα τρίποδο.


Δεν χωρά αμφιβολία ότι το τρίποδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξεσουάρ στην φωτογραφία τοπίου, καθώς εξασφαλίζει στον φωτογράφο, σταθερές και καθαρές φωτογραφίες, κάτι που δεν μπορεί να εγγυηθεί σε καμία περίπτωση το χέρι. Ακόμα όμως και όταν η μηχανή είναι τοποθετημένη σε τρίποδο, η φωτογραφία διατρέχει ακόμα τον κίνδυνο να μην βγει σταθερή.

Γι΄αυτό, συνίσταται να προγραμματίσεις το χρονόμετρο της μηχανής τουλάχιστον στα 2 δεύτερα μετά το τελικό πάτημα του κουμπιού, ώστε η μηχανή να είναι πλήρως ακινητοποιημένη κατά τη διάρκεια της λήψης.

Για όσους δεν έχουν τρίποδο, η τοποθέτηση της μηχανής σε μία σταθερή επιφάνεια μπορεί να προσφέρει τα ίδια ποιοτικά αποτελέσματα, παρά τους όποιους περιορισμούς στην γωνία λήψης και την προοπτική.

Ηλιοβασιλέματα

©Σταύρος Τριλληνός -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

2. Ρύθμισε σωστά το White Balance της μηχανής σου


Ο φωτισμός είναι το Α και το Ω στην φωτογραφία. Ένας καλός φωτισμός όμως, δεν αρκεί, αν οι ρυθμίσεις της μηχανής είναι ακατάλληλες. Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές έχουν προγραμματίσει το White Balance είτε στο Auto είτε στο Daylight. Πράγμα που ναι μεν προσφέρει περισσότερη ασφάλεια σ’ έναν ερασιτέχνη, θέτει όμως πολλούς περιορισμούς σ’ ένα φωτογράφο.

Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την γωνία λήψης και την τοποθεσία που λαμβάνει χώρα η φωτογράφιση, οι φωτιστικές συνθήκες μπορούν να ποικίλουν. Έτσι θα ήταν άσκοπο να προτείνει κάνεις μία μόνο επιλογή. Ωστόσο, στην φωτογράφιση ενός ηλιοβασιλέματος, συνίσταται να ρυθμίσεις το White Balance στο Shade ή στο Cloudy, ώστε να μην χάσεις τους χρυσούς τόνους του ηλίου.

Ηλιοβασιλέματα

©Γιώργος Μποζούρης -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

3. Auto Focus vs. Manual Focus


Η αυτόματη εστίαση πολλές φορές είναι δύσκολη απέναντι σε έντονες ή ελλείπείς φωτιστικές πηγές. Στην περίπτωση του ηλιοβασιλέματος, η φωτογραφική μηχανή καλείται συνήθως να εστιάσει πάνω σε μία αρκετά έντονη φωτιστική πηγή, τον ήλιο. Το Auto Focus είναι πολύ πιθανόν να μην σου προσφέρει την καλύτερη δυνατή εστίαση, γι’ αυτό η επιλογή του Manual Focus, δηλαδή η χειροκίνητη εστίαση, είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Ηλιοβασιλέματα

© Μαρία Γερολυμάτου-Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

4. Υποέκθεση


Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας, που θα σου εξασφαλίσει εντυπωσιακές φωτογραφίες με ηλιοβασιλέματα είναι η υποέκθεση. Η ποσότητα φωτός που θα πέσει πάνω στο φιλμ (αναλογική φωτογραφία) ή στον σένσορα (ψηφιακή φωτογραφία) της μηχανής θα καθορίσει την έκθεση της φωτογραφίας. Υποέκθεση έχουμε όταν το φιλμ ή ο σένσορας δέχεται λιγότερη ποσότητα φωτός από την κανονική.

Αυτό θα το πετύχεις συμβουλεύομενος είτε ένα εξωτερικό φωτόμετρο, είτε το φωτόμετρο της μηχανής σου. Το οποίο θα σου δείξει τι ταχύτητα και διάφραγμα πρέπει να βάλεις ώστε να έχεις την φυσιολογική έκθεση.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μειώσεις το διάφραγμα και την ταχύτητα παραπάνω ώστε να υποφωτίσεις την φωτογραφία σου. Συνήθως έχουμε είτε κλειστά διαφράγματα με μεσαίες ταχύτητες, είτε μεσαία διαφράγματα με υψηλές ταχύτητες. Η υποέκθεση θα προσφέρει καλύτερα κοντράστα στις λήψεις σου, και ο σένσορας της μηχανής θα καταγράψει τους χρωματικούς τόνους του ουρανού με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ηλιοβασιλέματα

© Μηνάς Μάριος – Συμμετοχή Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

5. Περιπλανήσου στον χώρο


Η ομορφιά ενός ηλιοβασιλέματος δεν είναι αρκετή για μία εντυπωσιακή τελική λήψη. Οφείλεις να περιπλανηθείς στον χώρο, να βρεις την κατάλληλη γωνία λήψης,  να δημιουργήσεις μία ενδιαφέρουσα σύνθεση και να μείνεις παραπάνω ώρα στον χώρο ώστε να πιάσεις όλες τις αποχρώσεις του ουρανού για να έχεις μία πραγματικά καλή φωτογραφία.

Ηλιοβασιλέματα

©Άρης Λούκισας -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

Ηλιοβασιλέματα

© Εύη Τσεσμελόγλου -Συμμετοχή του Διαγωνισμού Φωτογραφίας του Frapress.gr με θέμα “Φωτογραφία Τοπίου”.

Ενώ από το Instagram ξεχωρίσαμε τις εξής συμμετοχές:
Ηλιοβασιλέματα Ηλιοβασιλέματα

*Αν θες και εσύ να δημοσιεύσουμε την φωτογραφία σου, ανέβασέ την στο Instagram βάζοντας #instafrapress.

Σχόλια