Μέσα σ’έναν κόσμο οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά κατακερματισμένο, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να ενώσουν κομμάτια και να βγουν από τους λαβύρινθους, πιο αληθινοί και πιο σίγουροι για τους εαυτούς τους.

Με γνώμονα το ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι έχει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα που τον ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους, το μέλλον τείνει να αλλάξει προς το καλύτερο.

Αυτές τις σκέψεις είχε στο μυαλό του ο 20χρονος Φίλιππος Ιωάννου, όταν δημιουργούσε το θεματικό φωτογραφικό project στο Instagram με τίτλο «The Very Special You».

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι ενός παζλ, εξίσου σημαντικό με το αμέσως επόμενο, απαραίτητο για να σχηματιστεί μια εικόνα. Εσύ, εγώ, ο κόσμος γύρω μας, εμείς είμαστε τα κομμάτια, εμείς και η εικόνα. Το The Very Special You είναι ένα θεματικό πρότζεκτ φωτογραφικών πορτρέτων και συνεντεύξεων με σκοπό την ανάδειξη των στοιχείων που καθιστούν τον καθέναν ξεχωριστό και ταυτόχρονα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου. Κάθε εβδομάδα άνθρωποι όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και πεποιθήσεων μοιράζονται την ιστορία τους, με στόχο να εμπνεύσουν κι άλλους ανθρώπους να αποδεχτούν τις δικές τους μικρές ή μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Ο Φίλιππος κατάγεται από την Αθήνα αλλά ζει μόνιμα στην Αγγλία, καθώς σπουδάζει ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Του αρέσει να ασχολείται με κάθετι καινούργιο, διαφορετικό και τρελό που υπάρχει γύρω του. Λατρεύει την φωτογραφία, καθώς ασχολείται ερασιτεχνικά με αυτή, τραβώντας όμορφες λήψεις από το κινητό του κι ανεβάζοντας τες στα social media. Αγαπά επίσης πολύ την μουσική και το καλό φαγητό.

Ένα όμορφο πρωινό του Ιούνη, τον συναντώ στο κέντρο της πόλης και μου εξηγεί τι τον ώθησε να δημιουργήσει αυτό το project αλλά και ποιες σκέψεις κάνει ο ίδιος στην Ελλάδα του 2016. Χαμογελαστός κι ευδιάθετος μου απαντά και το μαγνητοφωνάκι αρχίζει να γράφει….

Φίλιππος Ιωάννου

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει περισσότερο στην φωτογραφία;

Θεωρώ προσωπικά ότι η φωτογραφία είναι ένα μεγάλο ψέμα. Δηλαδή, μπορεί να βρίσκεσαι στο χειρότερο μέρος του κόσμου, αλλά να βρεις μια μικρή όμορφη γωνιά και με την φωτογραφία που θα φτιάξεις και θα την επεξεργαστείς, θα νομίζει ο άλλος ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο. Σαν Φίλιππος, μου αρέσει ερασιτεχνικά με το κινητό μου να απαθανατίζω στιγμές, όμορφα πρόσωπα, τοπία. Γενικά την ομορφιά των ανθρώπων και της φύσης.

13043663_1748856078691923_4693410476729313542_n

Τι είναι το «The Very Special You» και ποιο το μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο;

Είναι ένα project ανθρωποκεντρικό που έχει ως βάση του την φωτογραφία. Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά μέχρι να στηθεί και να υλοποιηθεί, δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στο κοινό. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω αυτού είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός κι έχει μια προσωπική ιστορία που θέλει να μοιραστεί. Μέσα από αυτή την ιστορία, στόχος είναι να εμπνευστούν κι άλλοι άνθρωποι νιώθωντας υπερήφανοι κι αποδεκτοί γι’αυτό που είναι.

Ποια θεωρείς ότι είναι η σχέση της κοινωνίας μας με το διαφορετικό και ποια τα περιθώρια εξέλιξης της;

Πιστεύω πως γενικά οι Έλληνες έχουν πολλά στερεότυπα μέσα τους. Δεν θεωρώ ότι είναι στενόμυαλοι, απλά δεν θέλουν να δεχθούν το διαφορετικό. Έχει μεγαλώσει με τα στερεότυπα αυτά ο ελληνικός λαός και δυστυχώς η κοινωνία μας τα τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο. Φυσικά, έχουν γίνει πολλά βήματα εξέλιξης ως προς την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε να μιλάμε για ισότητα ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής, ηλικίας, κλπ.

Μέσα από αυτό το project ξεδιπλώνουν τις δικές τους ιστορίες, άνθρωποι διάσημοι και μη. Τι είναι αυτό που τους ελκύει στο «The Very Special You»;

Δεν ξέρω αν τους ελκύει κάτι επειδή πρόκειται απαραίτητα γι’αυτό το project. Θεωρώ πως αν όχι όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να μιλήσουμε κάπου ή για κάτι που μας βασανίζει. Το «The Very Special You» είναι το μέσο για να πει ο καθένας αυτό που θέλει, βγάζοντας το από μέσα του, δεδομένης και της εποχής στην οποία ζούμε που επικρατεί η πίεση και το άγχος.

12651054_1715148402062691_2195855968803682553_n

Ποιες οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα και πώς φαντάζεσαι το «The Very Special You» στο εγγύς μέλλον;

Αυτό που θεωρώ το πιο δύσκολο πράγμα, είναι η οργάνωση. Μπορεί να φαίνεται απλά μία φωτογραφία και μία ιστορία, αλλά από πίσω υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα που τρέχει εθελοντικά το project.

Υπάρχουν συγκεκριμένα, τα άτομα που τραβούν τις φωτογραφίες και παίρνουν τις συνεντεύξεις, τις στέλνουν στα αντίστοιχα τμήματα που επεξεργάζονται τις φωτογραφίες και τις συνεντεύξεις και τέλος στέλνονται στο μεταφραστικό τμήμα.

Μετά, αναλαμβάνουν οι διαχειριστές των social media να τα αναρτήσουν. Είναι, λοιπόν, ένας ολόκληρος κύκλος αυτό που γίνεται.

Το δύσκολο επίσης, είναι να συντονίζεις όλα αυτά τα τμήματα για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Βέβαια, όταν κάτι σου αρέσει πολύ και σε εκφράζει, η συνεργασία είναι πιο εύκολη.

Όσον αφορά το μέλλον, θα προσπαθούμε να κάνουμε και νέα πράγματα, με βίντεο, αφιερώματα, καλύπτοντας κάθετι που μπορεί να θεωρηθεί διαφορετικό. Στόχος μας είναι να αγκαλιάσουμε περισσότερες ιστορίες ανθρώπων.

13254433_1759316227645908_4493483517162924118_n

Ως φέρελπις νέος, ποιες σκέψεις κάνεις για την Ελλάδα του 2016 και τι αυτό που σε κάνει να αισιοδοξείς για το μέλλον;

Πιστεύω πως η νέα γενιά ανθρώπων έχει δύναμη να αλλάξει τα πράγματα, διεκδικώντας και προσπαθώντας γι’αυτά. Στην Ελλάδα του 2016, τα πράγματα είναι δύσκολα και οι νέοι θεωρώ πως δεν μπορούν να δείξουν την ολοκληρωτική δύναμη που έχουν.

Δεν ξέρω βέβαια κι αν οι ίδιοι προσπαθούν αρκετά. Σίγουρα όμως ενημερώνονται και διαβάζουν περισσότερο σε σχέση με άλλες εποχές. Ως άνθρωπος αισιόδοξος, θα σου πω ότι υπάρχει ελπίδα και μέσα από σκληρούς αγώνες και προσπάθειες μπορούμε να τα καταφέρουμε κι να διεκδικήσουμε πράγματα σε επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Έλληνας, μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα, αρκεί να πιστέψει στον εαυτό του και να αλλάξει πρώτα μέσα του.

Φίλιππος Ιωάννου

Περισσότερα σε Facebook και Instagram

Σχόλια