Secret Sound Festival, γαστρονομικές διακοπές, μουσεία και παράδοση, free campers paradise… Αυτά και άλλα πολλά -αν και δεν της το είχες- συνδυάζει η Σκύρος!

Ένα νησί που δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για διακοπές,  όντας το πιο άσημο μεταξύ των Σποράδων, αλλά είναι πραγματικά ένα από τα πιο αυθεντικά που θα βρεις στο Αιγαίο.

Η Σκύρος δεν εντυπωσιάζει, δεν προκαλεί και δεν τραβά την προσοχή, ωστόσο από την 1η επίσκεψη σε κερδίζει με την απλότητα, την ηρεμία και την αυθεντικότητά της.

Η έννοια της τουριστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τα τοπικά προϊόντα και το σπιτικό φαγητό κυριαρχούν και οι κάτοικοι του νησιού είναι εξαιρετικά φιλόξενοι.

Πρόκειται για ένα νησί που όταν αρχίσεις να το ανακαλύπτεις συνειδητοποιείς ότι έχει μια μοναδική ταυτότητα. Έθιμα, παραδόσεις και μοναδικά γεωφυσικά στοιχεία, όπως τα σκυριανά αλογάκια που αποτελούν προστατευόμενο είδος και η άκρως ιδιαίτερη γεωλογική δομή του με το ένα μέρος του να ρέπει προς το κυκλαδίτικο άγονο τοπίο και το άλλο προς τις καταπράσινες εκτάσεις των Σποράδων, συνθέτουν ένα τοπίο που ικανοποιεί όλους τους επισκέπτες.

Η χώρα της Σκύρου αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στον βράχο  και γύρω από το κάστρο, με την ομοιόμορφη αρχιτεκτονική και με θέα από σχεδόν κάθε σημείο της συνιστά ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Γραφικά σοκάκια, λιλιπούτεια μεζεδοπωλεία και γλυκοπωλεία με σπιτικά παγωτά, μικρές πλατείτσες και στριμωγμένα άσπρα σπίτια παντού. Φυσικά δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα (άντε να συναντήσεις κανένα γαϊδουράκι), γεγονός που συμβάλει στο να απολαύσεις την βόλτα σου και το τοπίο ακόμα περισσότερο.

Αρκετά, όμως, με τις γενικές πληροφορίες καθώς το νησί ακριβώς λόγω αυτής της ποικιλομορφίας και της αυθεντικότητας του κρύβει πολλούς θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε στην πρώτη σας επίσκεψη.

Κατά βάση, ο κόσμος που μαζεύει η Σκύρος είναι άνω των 25, είτε παρέες που αναζητούν κάτι ήρεμο και διαφορετικό από τους συνήθεις κυκλαδίτικους προορισμούς, είτε οικογένειες, που έχοντας επισκεφθεί τα περισσότερα νησιά, θέλουν να αποφύγουν τον υπερβολικό τουρισμό των υπόλοιπων Σποράδων και να χαλαρώσουν.

Για διαμονή παρέχει πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια,  αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι το νησί προσελκύει κάθε χρόνο και πολλούς λάτρεις του ελεύθερου camping κυρίως στις παραλίες Άγιος Πέτρος, Ατσίτσα και Κυρά Παναγιά, από την δυτική του πλευρά.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και να κάνετε όταν πάτε στην Σκύρο:

Παραλίες

Ακριβώς επειδή το νησί χωρίζεται σε δύο διακριτά, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τμήματα, προσωπικό προτιμώ τις βορειοδυτικές παραλίες, όπου είναι πευκόφυτες και η διαδρομή γεμάτη πράσινο.

Επομένως, αξίζει, οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τους κολπίσκους Πετρίτσα και Μαρκέσι και τις πιο μεγάλες παραλίες, τον Πεύκο, την Κυρά Παναγιά και τον Άγιο Πέτρο, που βρίσκονται από την δυτική και λίγο πιο δύσβατη πλευρά του νησιού. Η πρόσβαση, δηλαδή, δεν είναι ότι πιο εύκολο καθώς έχει πολύ στενό χωματόδρομο μετά από κάποιο σημείο.

Προσωπικά, αν και είναι αρκετά γνωστές και πιο κοσμοπολιτικές παραλίες, όπου έχουν και ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα Μαγαζιά και ο Μώλος, θεωρώ δεν είναι κάτι συγκλονιστικό από πλευράς θάλασσας. Αντίστοιχα και οι Ασποί, η Καλαμίτσα και οι Αχερούνες. Εννοείται πως αν μείνετε αρκετές μέρες στο νησί αξίζει να δείτε και κάποιες από αυτές, αλλά κατά βάση τα Μαγαζιά και ο Μώλος ενδείκνυνται για διαμονή, αφού είναι και πολύ κοντά στην Χώρα και δίπλα στην παραλία και στις ταβέρνες.

Σκύρος

Η παραλία του Μώλου και τα μαγαζιά

Αυτό που δεν πρέπει, ωστόσο, για κανέναν λόγο να χάσετε όταν πάτε στην Σκύρο είναι η μονοήμερη εκδρομή απέναντι στο νησάκι Σαρακηνό με την πανέμορφη παραλία της Γλυφάδας. Καθημερινά φεύγει από το λιμάνι του νησιού το καραβάκι «Υδροβάτης», που προσφέρει μια all day σκυριανή εμπειρία εν πλω, αφού σας μεταφέρει στο Σαρακηνό, προσφέροντας παράλληλα τα άπαντα των παραδοσιακών πιάτων του νησιού, από λαδόπιτες και χταποδάκι μέχρι αστακομακαρονάδα. Το κόστος είναι 25 ευρώ ανά άτομο, αλλά πραγματικά μην το σκεφτείτε καν, καθώς υπάρχει η φήμη ότι εκεί τρως την πιο νόστιμη αστακομακαρονάδα του νησιού.

Σκύρος

Η παραλία της Γλυφάδας στο νησάκι Σαρακηνό

Που να φάτε

Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, η Σκύρος φημίζεται για το πραγματικά ποιοτικό παραδοσιακό φαγητό της και συνίσταται από πολλούς γνωστούς Έλληνες σεφ ως γαστρονομικός προορισμός. Κι αυτό γιατί συνδυάζει τις τοπικές πρώτες ύλες, απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση, με την παραδοσιακή σπιτική μαγειρική.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, αξίζει να τιμήσετε σίγουρα τα εξής μαγαζιά:

  1. «Μπάρμπα Γιάννης και Μαρίτσα»: Στο κέντρο της χώρας, φημίζεται για τα κάθε είδους μεζεδάκια του.
  2. «Τ’αδράχτι»: Σε ειδυλλιακή τοποθεσία στο κέντρο της χώρας με τραπεζάκια σε μια πανέμορφη ταράτσα. Αξίζει μόνο και μόνο για το περιβάλλον.
  3. «Απάνεμα»: Ιδανική επιλογή αν βρίσκεστε στις Αχερούνες και θέλετε να φάτε εκεί κοντά.
  4. «Ασημενός»: Bρίσκεται στην επαρχιακή οδό προς την χώρα, στο ύψος των Ασπών και φημίζεται για την αστακομακαρονάδα και τα ψάρια του.
  5. «Ο παππούς κι εγώ»: Μια εξαιρετική ταβέρνα-μεζεδοπωλείο σε ένα από τα σοκάκια της χώρας. Μπορεί να μην έχει θέα, αλλά η νησιώτικη ατμόσφαιρα διάχυτη και είναι ιδανικό για όσους αναζητούν σπιτικές γεύσεις.
  6. «Ψαριώτης»: Ότι πρέπει για καλό ψάρι στο λιμάνι.
  7. «Κυρά Σταματίνα»: Ιδανικό περιβάλλον με θέα την παραλία του Πεύκου. Μαγειρευτό φαγητό που δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο.
  8. «Άγιος Πέτρος»: Κοντά στην ομώνυμη παραλία. Αξίζει την επίσκεψη αν βρεθείτε προς τα εκεί, ιδανικά αν είστε λάτρης του κρέατος. Φημίζεται για τις πρώτες ύλες που είναι κατά βάση παραγωγής των ίδιων των ιδιοκτητών.
  9. «Μουριές»: Είναι ένα κτήμα στο οποίο όχι μόνο θα φάτε καλά κάτω από την σκιά του ομώνυμου δέντρου, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά και τα φημισμένα σκυριανά αλογάκια.
Extra σημεία του νησιού που αξίζει να επισκεφθείτε
  1. Τον «Ανατολικό Άνεμο» για καφέ και γλυκό,  μαγαζί με μία από τις καλύτερες θέες σε όλο το νησί.
  2. Το μουσείο «Φαλταίτς» για μια σύντομη αναδρομή στην παράδοση και ιστορία της Σκύρου, γιατί μόνο έτσι αντιλαμβάνεται κανείς την μοναδικότητα του συγκεκριμένου νησιού. Καθίστε και για έναν καφέ στα λιγοστά τραπεζάκια που διαθέτει με πανέμορφη θέα στο απέραντο γαλάζιο.
  3. To café-bar «Ανεμόμυλος».
  4. Το «κτήμα Ατσίτσα» επίσης για καφέ.
  5. Τον «Κάβο» στο λιμάνι. Πάνω στον βράχο θα πιείτε το ποτό σας με θέα το όμορφο λιμάνι της Σκύρου.
  6. Το «Ρόδον», την «Καλυψώ», το «Οινώ» και το «Artistico» στην χώρα για να πιείτε το ποτό σας στα στενά σοκάκια με κάθε είδος μουσικής.
  7. Την πλατεία του Μπρουκ για την μαγευτική θέα.
  8. Τα δύο παγωτατζίδικα της χώρας για να φάτε χειροποίητο και με αγνά υλικά παγωτό: «Το Παγωτό της Φαλταΐνας»  και «Χιώτης».

χωρα

Πρόσβαση

Οι επιλογές που έχετε για να φτάσετε στην Σκύρο είναι δύο. Είτε οδικώς ή με το ΚΤΕΛ του νομού Ευβοίας μέχρι Κύμη και μετά με πλοίο, είτε αεροπορικώς καθώς το νησί διαθέτει αεροδρόμιο.

Δείτε περισσότερα στις ιστοσελίδες της ναυτικής εταιρείας Skyros shipping και των ΚΤΕΛ του νομού Ευβοίας. Τηλεφωνική κράτηση για το αμάξι στο πλοίο είναι δυνατή, ωστόσο για επιβάτες δεν χρειάζεται, παίρνετε κατευθείαν το εισιτήριο σας μόλις φτάσετε στο λιμάνι της Κύμης. Το ΚΤΕΛ έχει πάντοτε ανταπόκριση με το πλοίο και αναχωρεί από τον σταθμό στην Λιοσίων και όχι από τον Κηφισό.


Όπως καταλάβατε η Σκύρος είναι ένα νησί χωρίς συγκλονιστική βραδινή ζωή, οπότε αν ονειρεύεστε πάρτι και club καλύτερα να μην την επισκεφθείτε, που ενδείκνυται ωστόσο για χαλαρές και ήρεμες διακοπές χωρίς να σου στερεί τις επιλογές. Αντιθέτως, είναι όσο μεγάλη χρειάζεται για να βρείτε μέσα σε μια εβδομάδα πολλά διαφορετικά πράγματα να κάνετε. Απλώς χρειάζεται οπωσδήποτε αυτοκίνητο, καθώς η συγκοινωνία του νησιού περιορίζεται μόνο στην διαδρομή Λιμάνι-Χώρα.

Secret Sound Festival 2016

Φέτος, όμως, έχετε έναν λόγο παραπάνω για να κάνετε διακοπές στο συγκεκριμένο νησί. Κι αυτό γιατί η Σκύρος, και συγκεκριμένα η παραλία της Κυρά-Παναγιάς και το Cook-nara θα φιλοξενήσουν από τις 31 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το Secret Sound Festival 2016!

Ίσα που προλαβαίνετε, λοιπόν, να μαζέψετε τα πράγματα σας και να στήσετε την σκηνή σαςsecret-sound στην παραλία της Κυρά-Παναγιάς για να παρευρεθείτε στο πιο δροσερό και ξεσηκωτικό φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού. Ηλιοβασίλεμα κάτω από τους reggae-dub ήχους των Dub Pistols, των Βερολινέζων  iLLBiLLY HiTEC και του αγγλοφερμένου Cut La Vis.

Φυσικά δεν λείπουν και οι δικοί μας Blend Mishkin και Kill Emil (με τη Mamaletta να τον συνοδεύει φωνητικά στα beats), oι άκρως ξεσηκωτικοί Fundracar και οι ManJah, Skg’s Dub Alliance και Dub Riots.

Το καλύτερο συναυλιακό πάρτι δίπλα στην θάλασσα στήνεται σε λίγες μέρες στην Σκύρο, όπως καταλάβατε! Ακόμα προλαβαίνετε!

 Aς ξεκινήσουμε το ζέσταμα…

Σχόλια