13174128_1109422862457791_3436460399277638987_n

“Δεν είμαι δήθεν σταρ, είμαι η πραγματική σταρ. Δεν είμαι δήθεν ταλαντούχα, είμαι πραγματικά ταλαντούχα. Δεν έχω κάνει δήθεν αποτυχίες, έχω κάνει μεγάλες αποτυχίες. Δεν έχω κάνει δήθεν επιτυχίες, έχω κάνει τα μεγαλύτερα ρεκόρ…”

 

Ο μύθος της, οι φήμες, τα ψέματα και οι αλήθειες για την ηλικία της, οι ταινίες της, τα τραγούδια που είπε, τα αμέτρητα εξώφυλλα, οι συνεντεύξεις, οι φωτογραφίες της… αυτά ήταν η Αλίκη. Ήταν η “Εθνική μας Σταρ”!

 

αλικη 3Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Σε ηλικία μόλις έξι ετών και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής χάνει τον πατέρα της(κατοχικός νομάρχης τότε) ο οποίος εκτελείται από τον ΕΛΑΣ. Το 1952 δίνει κρυφά από την οικογένειά της εξετάσεις στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε τρία χρόνια μετά με Λίαν Καλώς, λόγω της αυστηρής βαθμολόγησης του Δημήτρη Χορν.

Προτού ακόμη αποφοιτήσει από τη Σχολή ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία της στο θέατρο. Ο πρώτος της θεατρικός ρόλος ήταν στο έργο Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου το 1953 και η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία Το Ποντικάκι το 1954 χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία (30.000 εισιτήρια).

Ακολούθησαν 41 κινηματογραφικές ταινίες οι περισσότερες από τις οποίες έκαναν ρεκόρ εισπράξεων όπως Αστέρω, Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Το κλωτσοσκούφι, Η Αλίκη στο ναυτικό, Η Λίζα και η άλληΗ ψεύτρα, Το δόλωμα, Η Αρχόντισσα και ο αλήτης, Η αγάπη μας, Η νεράιδα και το παλικάρι και πολλές άλλες.

Μεγάλη  στιγμή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον κινηματογράφο αποτέλεσε η ταινία Μανταλένα με την οποία απέσπασε το 1960 το βραβείο ερμηνείας Α’ Γυναικείου ρόλου στο πρώτο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

aliki

Ωστόσο, μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί και η Υπολοχαγός Νατάσα που αποτέλεσε την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για τρεις δεκαετίες. Επίσης, οι δύο επόμενες μεγαλύτερες εισπρακτικές κινηματογραφικές επιτυχίες ανήκουν και πάλι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε την ίδια μεγάλη επιτυχία και στο θέατρο παίζοντας συνολικά σε 53 θεατρικές παραστάσεις.  Το 1975 αλλάζει τον μέχρι τότε τρόπο ανεβάσματος των μιούζικαλ, φέρνοντας στην Ελλάδα τα μιούζικαλ -υπερπαραγωγή, με το έργο του Νιλ Σάιμον Καμπίρια. Ανέβασε επίσης με μεγάλη επιτυχία και άλλα έργα του είδους, όπως το ΚαμπαρέΩραία μου κυρίαΤζούλιαΆννυ, ΕβίταΒίκτωρ-Βικτώρια και τελευταίο το μιούζικαλ Η μελωδία της ευτυχίας.

aliki-vougiouklaki-retro-4Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν επίσης τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός, τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Σημαντικοί Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί όπως οι Ξαρχάκος, Πλέσσας, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Μικρούτσικος, Ζαμπέτας, Θεοδωράκης κ.α. με κορωνίδα τον Μάνο Χατζιδάκι, έντυσαν μουσικά/στιχουργικά τα κινηματογραφικά και θεατρικά της έργα. Ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ήταν αυτός με τα τραγούδια από την ταινία «Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο» (1959), σε μουσική του Μ. Χατζιδάκι και ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι 75.000 δίσκοι που πωλήθηκαν αποτέλεσαν ένα ρεκόρ.

13226672_1109451399121604_7093417537550964584_n

Στην προσωπική της ζωή η Αλίκη αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ. Είχε πολλές σχέσεις και έκανε δύο γάμους (με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τον Γιώργο Ηλιάδη). Από τον πρώτο της γάμο απέκτησε τον γιο της, Γιάννη Παπαμιχαήλ.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κριτικούς, δημοσιογράφους αλλά και από διεθνείς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Γαβράς, σαν ένα πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο φαινόμενο διότι καμιά άλλη ηθοποιός δεν ήταν τόσο αγαπητή και δημοφιλής στο κοινό μιας χώρας, για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.

αλικη μελωδια

“Θέλω απλώς να με αγαπάτε, έχω ανάγκη την αγάπη σας” ήταν τα τελευταία λόγια της Αλίκης στην τελευταία της παράσταση, την Μελωδία της Ευτυχίας. Η Αλίκη ζούσε από την αγάπη του κόσμου, ζούσε για την αγάπη του κόσμου.

Στο ιατρικό κέντρο που νοσηλευόταν τις τελευταίες της στιγμές, ήταν γραμμένη στο βιβλίο ασθενών με το όνομα Λίζα Παπασταύρου από την ταινία το Ξύλο βγήκε απ’τον παράδεισο (ήταν ο αγαπημένος της ρόλος).

13227159_1109435522456525_5924219033774097832_n

Έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, στις 23 Ιουλίου του 1996 το πιο λαμπρό αστέρι μας σβήνει και παίρνει μαζί της τα νιάτα, την ανεμελιά, το καλοκαίρι. Αυτές είναι τρεις από τις λέξεις που θα θυμούνται όλες οι γενιές που μεγάλωσαν με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Είκοσι χρόνια μετά και ο μύθος της είναι ακόμη ισχυρότερος. Συνεχίζει μέσα από τις ταινίες της να μεγαλώνει και άλλες γενιές και θα συνεχίσει να το κάνει. Εξάλλου οι αληθινά Μεγάλοι δεν πεθαίνουν ποτέ.

Όπως είχε πει και η ίδια: “Όταν μια μέρα θα φύγω από τη ζωή… Ε, πείτε πως χάσατε ένα χαμόγελο…”

Το 2009 στην εκπομπή/ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ “Μεγάλοι Έλληνες” (που βασίστηκε στην αντίστοιχη παραγωγή του αγγλικού τηλεοπτικού σταθμού BBC), η Αλίκη Βουγιουκλάκη συμπεριλήφθηκε στη λίστα των “Μεγάλων Ελλήνων” μετά από ψηφοφορία, καταλαμβάνοντας την 88η θέση!

 

Σχόλια