Διαβάζοντας την “Σκακιστική νουβέλα” μόνο δέος μπορεί να νιώσει κανείς συνειδητοποιώντας τι μπορεί να κρύβει μια σκακιέρα, ακόμη κι αν δεν τρέφει θαυμασμό προς το σκάκι.

H “σκακιστική νουβέλα” μας μεταφέρει σε ένα πλοίο που ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στο Ρίο και το Μπουένος Άιρες, όπου η μοίρα θα φέρει σε επαφή, μέσω ενός αθώου στοιχήματος αρχικά, δύο αντίθετης τεχνικής σκακιστές, τον δρ.Μπ και τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Μίρκο Τσέντοβιτς, για να μας δείξει πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να παίξουν εάν δεν έχουν σκακιέρα μπροστά τους, και άλλοι οι οποίοι στήνουν ολόκληρες παρτίδες στο μυαλό τους με το ρίσκο να διασχίσουν το κατώφλι της σχιζοφρένειας.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νουβέλα των 104 σελίδων, καταφέρνει με μεγάλη ευκολία και να σε ταξιδέψει, και να σε τρομοκρατήσει, και να σε διδάξει, και να προκαλέσει την αγωνία για την κατάληξη μίας παρτίδας σκακιού.

Σκακιστική νουβέλα

Προσωπικά, απόλαυσα κάθε παράγραφο και κάθε έννοια που μας σύστησε ο συγγραφέας στο βιβλίο. Με τον παλιό, σχεδόν ξεχασμένο, ατελείωτο λόγο όπου μια πρόταση αρνείται να δεχθεί τελεία και την τεχνική του εγκιβωτισμού, ο συγγραφέας εκφράζει την αιώνια πάλη μεταξύ τής λογικής και της καθαρής φαντασίας μέσω του διαχρονικότερου παιχνιδιού,  και τον τρόπο με τον οποίο είναι ικανό να αγγίζει τα όρια τής τέχνης, να είναι πανάρχαιο, απλό και στείρο, αλλά ταυτόχρονα πολύπλοκο και διαρκώς εξελισσόμενο, ώστε να ταιριάξει και να ερμηνεύσει έννοιες που απασχολούν την ανθρωπότητα από την αρχή σχεδόν της δημιουργίας της.

Και αφού μας έχει ψήσει για τα καλά και έχουμε αποφασίσει σε ποια πλευρά της σκακιέρας στεκόμαστε, έρχεται η στιγμή τής τελικής αναμέτρησης μεταξύ του έμπειρου, «λογικού» πρωταθλητή και του παρορμητικού «ερασιτέχνη» σκακιστή. Κρατώντας, όμως, τις δάφνες της παράνοιας… Κι ο νικητής, αν υπάρξει, μόνο κατά τα φαινόμενα μπορεί να στεφθεί.

Εάν θεωρούσαμε πως υπάρχει ένα σταθερό και ικανό σύστημα βαθμολογίας βιβλίων, θα το βαθμολογούσα με 10/10!

Το βιβλίο συνίσταται για ανάγνωση τύπου ορθοκοπανιά, είτε μονορούφι είτε σε μικρές δόσεις, στο μετρό, στην παραλία, κατά το περπάτημα, στο διάλειμμα του τσιγάρου, αφού το μέγεθός του προκαλεί να βρίσκεται σε κάθε τσέπη.

Εξαιρετικό δώρο προς σκακιστές, κι ας μην είναι φανατικοί αναγνώστες.

Η σκακιστική νουβέλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα και μπορείτε να βρείτε όλα του τα χαρακτηριστικά αλλά και επιπλέον κριτικές αναγνωστών στην εφαρμογή GoodReads.

Σχόλια