Αν είσαι πεινασμένος λάτρης του Street Food και βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη, αυτές είναι οι καλύτερες και φθηνότερες επιλογές.

Πολλές φορές έχεις βγει έξω για μια χαλαρή μπυρίτσα το βράδυ ή έναν καφέ που κατέληξε μεσημέρι και έχεις αρχίσει να πεινάς. Βέβαια, στο σπίτι δεν υπάρχει κάτι ήδη μαγειρεμένο και δεν σκέφτεσαι και πολύ θετικά το να πας να μαγειρέψεις ενώ ήδη σε έχει πιάσει λιγούρα. Οπότε καταλήγεις πως θες να φας κάτι φθηνό, αλλά και καλό για να σε χορτάσει.  Γι’ αυτό και είπα να σου πω για τις προσωπικά αγαπημένες μου επιλογές για street food στο κέντρο της Θεσσαλόνικης που δεν θα σου κοστίσει πολύ, θα σε χορτάσει, ενώ παράλληλα δεν θα είναι τόσο trashy.

45cm Hot Dog

Ω ναι, πρόκειται όντως για ένα Hot Dog 45 εκατοστών. Είναι σε μπακέτα με δύο λουκάνικα, σάλτσα της επιλογής σου (ή «αλοιφή», όπως την λένε οι βόρειοι), κέτσαπ-μουστάρδα και πατάτες. Και πόσο θα σου κοστίσει; 1,50 ευρώ! Πάμφθηνο, χορταστικό και πολύ νόστιμο! Με ευχαριστείς αργότερα…

Θα το βρεις στο Dream Team ( Στυλιανού Γονατά 2, Κέντρο, Θεσσαλονίκη).

street food

Κρέπα επί της Γούναρη

Φθηνή και γεμάτη κρέπα με σωστό φύλλο! Γλυκιά ή αλμυρή, θα είναι τρομερά χορταστική, με πληθώρα στα υλικά και δεν θα πληρώσεις «τα μαλλιά της κεφαλής σου», όπως γίνεται πολλές φορές σε άλλες κρεπερί που δεν το αξίζουν. Πρόσφατα, σε μια δοκιμή «για κάτι καινούριο» -πανάθεμα με-, δοκίμασα τη χειρότερη κρέπα της ζωής μου και την πλήρωσα ακριβά, οπότε πήγαινε στα σίγουρα και δεν θα χάσεις.

Εδώ υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ της Valentino (Δημητρίου Γούναρη 25, Κέντρο Θεσσαλονίκης) και Navarino, οι οποίες είναι σχεδόν απέναντι. Παρόλα αυτά καλύτερα θα ακούσεις για τη πρώτη, γι’ αυτό και στη προτείνω, αλλά και η δεύτερη είναι εξίσου οικονομική και καλή.

Πίτα με κάτι…βραστό και ψητό

Διαβάζεις «βραστό» και ήδη αναρωτιέσαι τι κάνει αυτή η λέξη εδώ. Θα σου εξηγήσω αμέσως, λοιπόν. Πρόκειται για ένα μαγαζί επί της Γούναρη και πάλι, το οποίο έχει μια ποικιλία από πίτες που μπορείς να γεμίσεις με ο,τι θες σε μια φιξ τιμή. Ουσιαστικά, δηλαδή, διαλέγεις το είδος του κρέατος (έχει τα πάντα πλην του γύρου) και μετά χορταρικά, σάλτσες («αλοιφές» θα στα ρωτήσουν), πατάτες, μανιτάρια κλπ.

Τι εννοώ, όμως, «βραστό»; Τα κρεατικά είναι όλα πρώτα βρασμένα και μετά ψήνονται στα κάρβουνα όσο θα περιμένεις. Οπότε, το κρέας έχει μια έξτρα νοστιμάδα γιατί έχει κρατήσει τα ζουμιά του και μετά, με το ψήσιμο τελειοποιείται (εγώ τουλάχιστον εκεί το αποδίδω!) και έπειτα, εξυπηρετείσαι γρήγορα.

Οι τιμές πρόσφατα από 1,30 ανέβηκαν, νομίζω πως τώρα είναι κοντά στο 1,50. Επίσης, μείωσαν λίγο τη ποσότητα στο κρέας, αλλά και πάλι ένα είναι πολύ χορταστικό. Πάντως, ακόμα κι αν ένα δε σου φτάνει, το να «τη βγάλεις» με 3 ευρώ, δεν ειν’ κι άσχημα!

Το μαγαζί λέγεται «Το βραστό…ψήνεται» (Δημ. Γούναρη 40, Κέντρο Θεσσαλονίκης)

street food

Πάρε ιδέες και για Αθηναϊκό “βρώμικο”

Γύρος…Σαλονικιώτικος

Να ξεκαθαρίσω πως σε αυτό το άρθρο σου αναλύω τι μπορείς να βρεις στο κέντρο και να είναι φθηνό και χορταστικό. Οπότε, οι δυο προτάσεις για Γύρο δεν είναι και οι πιο καλές όσον αφορά τη ποιότητα. Μην τρομάξεις, είναι θεσπέσιος, αλλά δεν πρόκειται για «μπον φιλέ». Δυο οι επιλογές εδώ. Η μια, και πάλι στη Ναυαρίνου (Δημ. Γούναρη), ενώ η άλλη στην Πλατεία Αριστοτέλους. Και για τις δύο επιλογές, μόνο μια περιγραφή μπορεί να ταιριάξει τέλεια. Η πίτα με το γύρο μέσα είναι σαν ένα μπουκέτο με λουλούδια. Και σε μέγεθος και σε χάρη.

Πρόκειται για τον Χρήστο (Εγνατίας 150, Κέντρο Θεσσαλονίκης) και τον Γύρο της Αριστοτέλους (Αριστοτέλους 24, Θεσσαλονίκη)

Πίτσα στου Chris

Εκεί θα πας είτε αν θες να φας καλή και πάμφθηνη πίτσα με 1,00 το κομμάτι (και μεγάλο κομμάτι), είτε αν έχεις βγει για κρασιά στη Ροτόντα και θες να γεμίσεις το στομάχι σου ώστε να αντέξεις τα επόμενα ποτά. Την προτείνω με ένα μεγάλο χαμόγελο κάθε φορά που κάποιος ψάχνει για φαγητό. Είναι φθηνή, είναι σε καλή ποσότητα, πολύ νόστιμη και θα βρεις μεγάλη ποικιλία. Απλά πήγαινε και δοκίμασε τη.

Τη πίτσα αυτή θα τη βρείτε στου Chris (Αρμενοπούλου 17, Θεσσαλονίκη)

street food

Και κάτι για να γλυκαθείς 

Επειδή δεν είναι πάντα οι λιγούρες αλμυρές, είπα να σου πω για ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στη Θεσσαλονίκη για γλυκό. Φθηνά και με την τελειότερη γεύση που θα μπορούσα να θελήσω. Θα πας για Donut και θα ζητήσεις το μεγάλο (δε θέλω δειλίες!) με γέμιση μπουένο, μαύρη σοκολάτα από πάνω και μπισκότο Oreo. Θα σου κοστίσει μόνο 1,20. Πάρ’ το στο χέρι και πήγαινε βόλτα στη παραλιακή. Ο,τι καλύτερο και το εννοώ!

Θα το βρεις στο Eri’s Donuts (Τσιμισκή 124, Θεσσαλονίκη)

street food

Εδώ να σημειώσω πως τις παραπάνω προτάσεις street food πρέπει να τις δοκιμάσεις σίγουρα αν μένεις Θεσσαλονίκη. Αν παρόλα αυτά, δε μένεις Θεσσαλόνικη, τα πολύ must είναι άλλα (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων απ’τα παραπάνω). Κρατήσου συντονισμένος γιατί θα σου τα αποκαλύψω σύντομα 😉

Σχόλια