Το Athens Fringe Live, από το οποίο έχουν παρελάσει τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από 2.500 καλλιτέχνες, 500 παραστάσεις, 350 συναυλίες και 280 εκθέσεις, ξεκίνησε και συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Βρυσάκι.

Με πρωταγωνιστές τη δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση δημιουργού-κοινού, η έκφραση στις διάφορες μορφές της θα γεμίσει το πρόγραμμα του Athens Fringe Festival και θα επιχειρήσει να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα της πόλης.

Οι δράσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα την δεύτερη  εβδομάδα του Ιουνίου (6/06-12/06) στο Βρυσάκι είναι οι εξής:

Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Η επιτυχημένη παράσταση του περσινού καλοκαιριού, επιστρέφει στο Βρυσάκι! Η παράσταση που κέρδισε θεατές, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, θεατρόφιλους και μη, το ασφυκτικό καλοκαίρι του 2015, επιστρέφει τον Ιούνιο στο  Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα θα ανοίξει την πόρτα του για τον Ιούνιο και Ιούλιο, κάθε  Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.

Η Υπόθεση

Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα…Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Αυτό το καλοκαίρι, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ένας χρόνος μετά το Δημοψήφισμα. Επέτειοι που μας θυμίζουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά τίποτα δεν είναι όπως παλιά: σε μια ισχνή δημοκρατία, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.

Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2016. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο.

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι – φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα

Σκηνοθεσίαμουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη

Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρο: Χριστίνα Κωστέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Κομμώσεις: Τάσος Καστανιάς

Επιμέλειαμακιγιάζ: Make up lab by Yanniυ:s Marketakis

Ερμηνεύουν:

Ιωάννα Μαυρέα / Μπερνάρντα Άλμπα

Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια

Δήμητρα Κολλά–Ανγκούστιας

Φαμέλη Χριστίνα – Αδέλα

Βίκυ Παπαδοπούλου / Μαρτίριο

Αγάπη Παπαθανασιάδου / Μαγκνταλένα

Βέφη Ρέδη / Μαρία Χοσεφα

Φρύνη Θετάκη / υπηρέτρια

Ξανθή Κρανίδη /Αμέλια

Παραγωγή: Λυκόφως

** Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχινόν (Ασκληπιού 17)

Πρεμιέρα: Δευτέρα, 6 Ιουνίου

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη

Από 6 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2016.

Ώρα Έναρξης: 21.30

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος: 12 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για κατόχους ανεργίας ΟΑΕΔ)

Κρατήσεις: 210 32 10 179 (καθημερινές 12.00-19.00)

Ciner nights by Cinekra

Το Cinekra για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Athens Fringe Festival κάνει kra in public, και τι καλύτερο από κινηματογραφικές προβολές.

Και θα μου πεις τώρα εσύ, τί είναι το Cinekra, βρε αδερφέ;

Το Cinekra είναι μια νέα persona στον ιντερνετικό κόσμο που ήρθε να σου μεταφέρει αφιερώματα και κριτικές ταινιών όπως πραγματικά είναι. Αποτινάζει κάθε έννοια καθωσπρεπισμού και καθιερώνει το δικό του μετρικό σύστημα, το ¨κρα¨ που λειτουργεί αντίστροφα. Όσο λιγότερα ¨κρα¨ τόσο καλύτερη η ταινία.

It’s summer time !

Ο καιρός άνοιξε και εμείς έχουμε την κατάλληλη λύση για τις καλοκαιρινές σου βραδιές στην Αθήνα. Το Ciner Nights παίρνει τον κρυφό σου πόθο για τον κινηματογράφο και τον μετατρέπει στο απόλυτο καλοκαιρινό event για αποδράσεις μέσα στην πόλη, με προβολές όλο τον Ιούνιο.

Τι κοινό έχουν 9 νέοι καλλιτέχνες, το Cinekra και μια παραδοσιακή κατοικία στην Πλάκα;

Θέμα μας η σύγχρονη ελληνική δημιουργία όπως εκφράζεται μέσα από ποικίλες και πολύπλευρες οπτικές. Όλα τα παραπάνω θα τα δείτε και θα βιώσετε σε ένα παραδοσιακό πλακιώτικο σπίτι, το Βρυσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα).

”Tungsten”

Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν, μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος

Διάρκεια: 99′

Ημερομηνία: 9 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.30

Είσοδος ελεύθερη

Εικαστική Έκθεση “Ξέφωτο”

Η δουλειά του Ηλία Τολιάδη αναφέρεται στον μετανάστη κι ειδικά στον καλλιτέχνη μετανάστη και στη διαδικασία ένταξης του σε άλλες σύγχρονες κοινωνίες. Βασισμένος και σε προσωπικά βιώματα και μέσα από τελετουργία δημιουργείτε ένας χώρος για συζήτηση ή αφήγηση διάφορων ιστοριών και μνήμων  που οι μετανάστες κουβαλούνε μαζί τους και ενώνονται με τις καινούριες εμπειρίες στο μέρος όπου φτάνουν. Και με την μέθοδο που αναπτύσσετε στην ζωγραφική δράση και  διαμέσου των εικόνων που δημιουργούνται προκύπτει μια μορφή λύτρωσης.  Και μια αίσθηση ανακούφισης ότι κάποιες ιστορίες και μνήμες  βρίσκονται πια στο χαρτί η στον καμβά και δεν θα ξεχαστούνε.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, σε μια εποχή κρίσης και ανακατατάξεων και μέσα από την ματιά του μετανάστη καλλιτέχνη που επιστρέφει,  ψάχνει ένα «ξέφωτο» όπου θα συναντήσει ανθρώπους για να  θυμηθούνε πως ήτανε και πως φτιαχνότανε τα σκαμνάκια των παλιότερων χρόνων, όπου καθήμενοι μπορούνε να ακούσουν ιστορίες είτε από άλλους που διαβάζουν είτε θυμούνται είτε αν θέλουν κάποιοι να πούνε κάποιες δικές τους. Περιτριγυρισμένοι με σχέδια και πίνακες φτιαγμένους μέσα από μνήμες που δραπέτευσαν από το παρελθόν και ήρθαν να συναντήσουν τα υλικά που θα τους ενώσουν με το νέο για να συνεχιστεί η βασική ιστορία της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα διεξαχθεί ένα σεμινάριο επίδειξης κατασκευής σκαμνιού στις 11 Ιουνίου, ώρα 11:00, και μια ανάγνωση από τον Πανούριο Στρατή στις 18 Ιουνίου, ώρα 18:00.

Διάρκεια έκθεσης: 7 – 27 Ιουνίου

Εγκαίνια: Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις 18.00

Ώρες λειτουργίας: 12.00 – 22.00 καθημερινά

Πληροφορίες: 210 3210179

Επίδειξη κατασκευής σκαμνιού, στο πλαίσιο της έκθεσης ”Ξέφωτο”

Workshop

Ο καλλιτέχνης, σε μια προσπάθεια να μην ξεχαστεί το τέχνημα, δείχνει επιτόπου τον τρόπο κατασκευής σκαμνιών στο χέρι όπως έμαθε μικρός στο χωρίο του από έναν επαναπατρισθέντα πρόσφυγα μαραγκό. Σκαμνιά που λειτουργούν σαν «σκαλωσιά» μνημών και βοηθάνε με την φυσική τους παρουσία στο κάθισμα στην συνάντηση και την κουβέντα.

Ημερομηνία: 11 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 12.00

Ελεύθερη συμμετοχή

Πληροφορίες: 210 32 10 179

Ευεξία γέλιου για αναγέννηση και δημιουργία

Είναι ευρέως γνωστό ότι το γέλιο βοηθάει να νιώθεις καλύτερα, αλλά γνωρίζατε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας στο σπίτι και στην εργασία;

Η διασκέδαση δεν είναι επιπόλαια. Είναι ένα θεμελιώδες μονοπάτι για την ευεξία. Ελάτε να μάθετε πώς το γέλιο, μπορεί να ωφελήσει όλες τις πτυχές της ύπαρξής σας. Το γέλιο δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να λύσει κάποιο πρόβλημά σας.

Μπορεί όμως να συμβάλλει αποτελεσματικά στην δημιουργία μιας θετικής στάσης ζωής, καθώς και στην καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων σας.

Σε περιμένουμε σε αυτό το ξεχωριστό εργαστήρι Ευεξίας Γέλιου για να κατανοήσεις, να βιώσεις και να νοιώσεις όλη την ύπαρξή σου με πολύ απλό τρόπο! Παίζοντας και διασκεδάζοντας!

 

Ημερομηνία: 11 Ιουνίου

Ώρα: 15:00 – 17:00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 32 10 179

Επικοινωνία και συνδεσιμότητα

Καθημερινά επικοινωνούμε, συνειδητά και ασυνείδητα με τους γύρω μας. Το “τί” λέμε ονομάζεται “λεκτική επικοινωνία”, το “πώς” το λέμε ονομάζεται “μη-λεκτική”. Στην μη-λεκτική επικοινωνία χρησιμοποιούμε το σώμα μας και την φωνή μας για να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το “πώς” λέμε κάτι επηρεάζει πολύ περισσότερο τους γύρω από το “τί” λέμε. Επικοινωνούμε καλύτερα όταν καταφέρουμε να αναπτύξουμε και τα δυο… τις εκφραστικές μας δεξιότητες δηλαδή!

Οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για τους ηθοποιούς και αναγκαίες για οποιονδήποτε άνθρωπο, επειδή όλοι μας διαρκώς επικοινωνούμε! Θα θελες οπότε να επικοινωνείς μαζί τους καλύτερα?

Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο από την Νάντια Βλαστού (BSc: Human Resources, MSc: Experiential Education) θα αναπτύξουμε την ικανότητά μας να εκφραζόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι να επικοινωνούμε και να συνδεόμαστε ουσιαστικά με όσους έχουμε (ή θέλουμε να προσελκύσουμε) γύρω μας!!!   Η Νάντια έχει διεξάγει σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων (π.χ εκφραστικές δεξιότητες, διαπολιτισμική επικοινωνία, presentation skills,  αντιμετώπιση bullying, κλπ.) σε εφήβους και ενήλικες στην Ελλάδα, την Φινλανδία και την Νέα Υόρκη.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ώρα: 17.00-19.00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Δήλωση Συμμετοχών: 210 32 10 179

Εργαλειοθήκη κατά του στρες

Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις από το χώρο της νευροεπιστήμης σχετικά με  την αντιμετώπιση του άγχους καθώς και η εκπαίδευση σε αποδοτικές τεχνικές ελέγχου του, αλλά και σταδιακής μείωσής του γενικότερα.

Χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες και εύκολα εφαρμόσιμες τεχνικές από την κλινική υπνοθεραπεία, τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), τη γνωσιακή, τη συμπεριφορική και την ενεργειακή ψυχολογία, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες ώστε:

  • Να διακόπτουν τα μοτίβα άγχους στον εγκέφαλο
  • Να αξιοποιούν την έμφυτη ικανότητα του οργανισμού μας για χαλάρωση
  • Να αλλάζουν τον εσωτερικό τους διάλογο ώστε να μην αγχώνονται
  • Να προετοιμάζουν το μυαλό για την επιτυχία.

Ο Νίκος Παραμερίτης είναι Υπνοθεραπευτής, Coach και Σύμβουλος Διαχείρισης Άγχους, πιστοποιημένος από τον International Association of Professional Conversational Hypnotists, καθώς και από το American University of NLP. Παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους ώστε να απελευθερώνονται με ήπιο αλλά αποδοτικό τρόπο από τα αρνητικά τους συναισθήματα και παράλληλα να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους για ηρεμία, δύναμη, ευτυχία.

Ημερομηνία: 12 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 15.00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3210179

Ζωή μισή – όταν πάντα κάτι λείπει

Τι θα ήταν ο ήλιος χωρίς το φεγγάρι; Το γλυκό χωρίς το αλμυρό; Η ζωή χωρίς το θάνατο; Η χαρά χωρίς τη λύπη; Το καλό χωρίς το κακό; Έννοιες που προσδιορίζονται η μία από την άλλη, άσκοπες χωρίς το αντίθετό τους.

Θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι, αλλά η κρυμμένη θλίψη καραδοκεί. Προσπαθούμε να είμαστε δοτικοί, αλλά ο εγωισμός μας χτυπάει την πόρτα. Γινόμαστε το επίκεντρο της προσοχής, αλλά κατά βάθος φοβόμαστε ότι είμαστε βαρετοί. Στην «τέλεια» ζωή μας, ο ίδιος μας ο εαυτός μάς περιμένει στη γωνία.

Σε αυτό το σεμινάριο θα ανακαλύψουμε εκείνες τις καλά κρυμμένες πλευρές του εαυτού μας που δε μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τη ζωή και να νιώσουμε πληρότητα. Στόχος του σεμιναρίου είναι να βρούμε τρόπους να έρθουμε σε επαφή με το «ολόκληρο» της ύπαρξής μας και να προσπεράσουμε τα εμπόδια, που μας στερούν την πληρότητα που αναζητούμε.

Πληροφορίες για την εισητήρια

Η Γεωργία Μιχαλαριά είναι απόφοιτη Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην εκπαιδευτική ψυχολογία (MSc Psychology of Education) και εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία gestalt. Έχει μακρόχρονη εμπειρία στη στήριξη ψυχικά ασθενών, το συντονισμό ομάδων και τη συμβουλευτική γονέων σε διάφορα πλαίσια. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια ιδιωτικά.

Ημερομηνία: 12 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 17.00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 32 10 179

Ρέικι

Το Ρέικι είναι η ενέργεια που βρίσκεται άφθονη στο σύμπαν, στη φύση κι ολόγυρά μας, η οποία προσφέρει τη ζωή (ζωτικότητα).

Τι δεν είναι Ρέικι:

* Θρησκεία ή κουλτούρα

* Δόγμα ή συγκεκριμένες δογματικές πεποιθήσεις

 * Κάτι που ελέγχει το νου ή φέρνει υπνηλία

 * Μασάζ

 * Κάτι που μπορεί να διδάξει οποιοσδήποτε

 * Κάτι που επεμβαίνει στη θεραπεία με φάρμακα

Ωφέλη του Ρέiκι:

 * Προλαμβάνει, μειώνει τις δυσλειτουργίες ως εναλλακτική φυσική μέθοδος θεραπείας

 * Μειώνει τα συναισθήματα πόνου και απελπισίας σε κρίσιμη κατάσταση

 * Μειώνει τη συσσώρευση stress της καθημερινότητας

 * Προάγει την αγάπη, την φροντίδα, την συμπόνια, την καλοσύνη την γαλήνη

 * Δεν έρχεται σε αντίθεση με την κάθε θρησκεία ή με οποιοδήποτε άλλο πιστεύω

Διδάσκουσα: Λέλα Σκίτσα, Reiki Master, Meditation & yoga Ιnstructor

Ημερομηνία: 12 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 19.00

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 32 10 179

Σχόλια