To TEDxUniversityofPiraeus έγινε και σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας.

Believe.Act.Change
Time Voyagers
Taming Waves
Spectrum

2013 – Believe.Act.Change

2014 – Time Voyagers

2015 – Taming Waves

2016 – Spectrum

Το φετινό TEDxUniversityofPiraeus πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 και όπως κάθε φορά ο χώρος και το θέμα ήταν διαφορετικά.

Το θέμα του φετινού TEDxUniversityofPiraeus είχε να κάνει με το φάσμα και πως αυτό επηρεάζει την οπτική που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, αλλά και τα χρώματα που κάθε φορά δίνουμε στη ζωή μας.

Αυτό που όμως πραγματικά φαίνεται να τάραξε τα νερά ήταν ο χώρος διεξαγωγής.

Αυτή τη χρονιά το συνέδριο πραγματοποιήθηκε πάνω σε ένα πλοίο. Συγκεκριμένα στο ιστορικό πλοίο SS Hellas Liberty, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1943 για τις ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. To 2008 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και μεταμορφώθηκε σε πλωτό μουσείο, προσβάσιμο στο κοινό κάθε μέρα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το συνέδριο από άποψη προγράμματος ήταν πλήρες και συνολικά στο κόκκινο χαλάκι παρακολουθήσαμε 12 ομιλίες, ενώ έλαβαν χώρα επιπλέον 4 performances και 1 συνέντευξη.

Η ομάδα διοργάνωσης του συνεδρίου, αποτελούμενη από 23 άτομα, ως επί το πλείστον φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κατάφεραν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία υψηλής σε ποιότητα διοργάνωσης, ενώ μαζί με την ομάδα εθελοντών που είχε καλύψει απ’ άκρη σ’ άκρη τους χώρους του πλοίου δημιούργησαν το κατάλληλο TEDx κλίμα.

Το επίπεδο των ομιλιών, εκτός του ότι κινήθηκε στη θεματολογία του «Spectrum» ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Οι συνολικά 12 ομιλίες διαχωρίστηκαν σε 4 συνεδρίες, κάθε μία από τις οποίες είχε τη δική της θεματική, αλλά και το δικό της χρώμα.

Από τις 12 συνολικά ομιλίες που παρακολουθήσαμε, ορισμένες μας έκαναν πραγματικά πολύ δυνατή εντύπωση και θα σας τις παρουσιάσουμε μέσα από τη ματιά του Frapress.gr.

Χρήστος Βαλασέλλης

Με motto «πάψε να νομίζεις και ξεκίνα να πιστεύεις» ο Χρήστος Βαλασέλλης μίλησε για τη δική του πορεία. Μέσα από την αγάπη του για την τεχνολογία κατάφερε σταδιακά να αναπτύξει μία εφαρμογή μέσω της οποίας οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν ολόκληρο το πρόγραμμά τους. Όπως αφηγήθηκε και ο ίδιος ήταν πολλές οι φορές που σκέφτηκε να τα παρατήσει, όμως η αγάπη του για το αντικείμενο τον κινητοποιεί με έναν μοναδικό τρόπο.

Κατερίνα Κιτίδη

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Κιτίδη εξιστόρησε μέσα από οπτικό υλικό, αλλά και τις εμπειρίες της πως αντιλαμβάνεται την προσφυγική κρίση που βιώνουμε. Η ίδια έχει περάσει το τελευταίο διάστημα πολλές ώρες πάνω στα ελληνικά νησιά και ως εκ τούτου έχει συνομιλήσει με εκατοντάδες πρόσφυγες.

Η εμπειρία της επιπλέον από τη συμμετοχή της στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ της δίνει μία ξεχωριστή ματιά για τα πεπραγμένα και την κάνει να αντιλαμβάνεται το προσφυγικό με τελείως διαφορετικούς όρους από ότι εμείς.

Θεμιστοκλής Λαμπρίδης (Themistocles Lambridis)

Πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου μετά από έναν τραυματισμό και τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Αυτή ήταν η ερώτηση που νοερά έθεσε ο Θεμιστοκλής στον εαυτό του μετά από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα που είχε στη σπονδυλική του στήλη. Αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό, ο Θεμιστοκλής διάλεξε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ κατά τις στιγμές αποκατάστασής του, διδάσκοντας πόσο περισσότερο δημιουργικό είναι να επιλέγουμε αυτήν την οδό και όχι τη μιζέρια. Το δίδαγμα από την ομιλία του Θεμιστοκλή είναι να μην παρατάς τη ζωή σε καμία περίπτωση.

Αθηνά Λινού

Με διαφορά η καλύτερη ομιλία του TEDxUniversityofPiraeus. Η κυρία Αθηνά Λινού, αφού μοιράστηκε με το κοινό το πως οι αριθμοί έπαιξαν ρόλο στη ζωή της, αφηγήθηκε ένα μέρος αυτής.

Για την κυρία Αθηνά Λινού, οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και αυτό που έκανε είναι να τους παρατηρεί και να μπορεί να τους ερμηνεύει. Κάπως έτσι κατάφερε να ασκήσει την επιστήμη της Ιατρικής, ερμηνεύοντας στοιχεία σχετικά με το κομμάτι που εξειδικεύτηκε, την επιδημιολογία, με έναν διαφορετικό τρόπο.

Κωνσταντίνος Τζούμας

Ο εκκεντρικός performer Κωνσταντίνος Τζούμας, καλεσμένος της παρουσιάστριας του TEDxUniversityofPiraeus Λυδίας Παπαϊωάννου, μίλησε σχετικά με την τέχνη, τον έρωτα, αλλά και την ποιότητα στη ζωή. Το ταπεραμέντο του κυρίου Τζούμα, αλλά και η χαρακτηριστική φωνή του, όπως την έχουμε γνωρίσει τόσα χρόνια από τα ερτζιανά, γέμισαν την αίθουσα και οι ερωτήσεις της Λυδίας έφεραν μία διαφορετική αύρα στο χώρο. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην ποιότητα για ότι κάνουμε στη ζωή μας και την οπτική ματιά που εξετάζουμε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Νάσσος Κάππα

Ο Νάσσος είναι designer και ίσως η ομιλία του να ήταν η πιο TEDx mood ομιλία για το φετινό TEDxUniversityofPiraeus. Στην ομιλία του ανέφερε κάτι φαινομενικά προφανές αλλά με έναν εξαιρετικό τρόπο. Αντικείμενο της ομιλίας του ήταν το να μαθαίνεις καθώς προχωράς στη ζωή σου, ενώ στόχος του αποτέλεσε η κατάδειξη της σχέσης μεταξύ design και αισθητικής σε ότι αφορά την καθημερινότητα.

Μιχάλης Παλαιοδήμος (Michael Paleodimos)

Ακούγοντας την ομιλία του Μιχάλη, αυτό που σε τραβάει αρχικά είναι ότι άκουσε το “And the Oscar goes to…” ακολουθούμενο από το όνομά του. Η ιστορία ωστόσο του Μιχάλη έχει πολλά να διδάξει πριν το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στη φετινή διοργάνωση.

Ο Μιχάλης αφού επέλεξε να σπουδάσει Βιοχημεία, ασχολήθηκε αμέσως μετά με τη φωτογραφία και στη συνέχεια με τη Διεύθυνση Φωτογραφίας. Μέσα από την ομιλία του, εξιστορεί το πως οι διάφορες αλλαγές στην καριέρα του επέδρασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ίδιο.

yes I definitely can win an Oscar! I am not sure how but I totally can do it! Michael Paleodimos #TEDxUniPi2016 #Spectrum

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης maria toubanaki (@martoub) στις

Όλες οι ομιλίες του TEDxUniversityofPiraeus θα ανέβουν σύντομα στο λογαριασμό TEDx Talks στο YouTube.

Δείτε τις φωτογραφίες

Σχόλια